Psykologi: Terve suhtautuminen työhön on kulttuurissamme vaikeaa – 10 vinkkiä parempaan syksyyn

Loman jälkeen on oiva hetki miettiä työtään ja tapojaan ja kohentaa olojaan.

Hyvän loman loppuminen saa helposti mielen haikeaksi. Työterveyspsykologi Antti Aron mukaan on silti hyvä, että elämään tulee rytmiä ja arki alkaa.

26.8.2019 7:15

Kesälomat alkavat olla lopuillaan ja useimpien työssä käyvien arki on alkanut. Moni kärsii käynnistysvaikeuksista: salasanat eivät tule mieleen, sisällä olo tuntuu tukalalta ja työskentely koneella ja paikoillaan puuduttavalta.

Terveystalon johtava työterveyspsykologi Antti Aro sanoo, että tällainen on normaalia. Useimmille tekee häneen mukaansa kuitenkin hyvää, kun arki töineen, kouluineen ja opiskeluineen käynnistyy ja alkaa rytmittää elämää.

– Totta kai tuntuu haikealta, kun loma loppuu, varsinkin, jos se on ollut hyvä loma.

Lomaltapaluustressi on Aron mielestä silti keksitty ongelma.

– 80 prosenttia suomalaisesta työvoimasta voi oikein hyvin myös lomalta palatessaan. 20 prosentilla on eriasteisia pulmia. Heistäkin vakavia ongelmia on vain muutamalla prosentilla.

Jos on kuitenkin sinnitellyt äärimmillään lomaan asti ja työhön paluu ahdistaa, jotain on Aron mukaan vinossa. Siihen tulee puuttua. Hyvä hetki on loman jälkeen, kun on saanut etäisyyttä työhön ja mieli on virkeä.

– Stressi on toimintaimpulssi siitä, että asialle pitäisi tehdä jotain. On tärkeää, että ei jää stressinsä vangiksi, vaan etsii ratkaisua, Aro sanoo.

Uhraa hetki ajatuksillesi

Filosofian Akatemian valmentajan Iida Mäkikallion mielestä jokaisen kannattaisi uhrata hetki itselleen.

– Lomalta paluu on mahtava tilaisuus tarkastella omaa suhdetta työhön, sen tekemiseen ja palautumiseen.

Mäkikallio kehottaa havainnoimaan, millaiset asiat kuormittavat ja saavat ylivirittyneeksi. Tunteita kannattaa arvostaa. Mäkikallio vertaa niitä auton tarkista moottori -viestiin. Jos siitä ei piittaa, joku päivä koko kärry kosahtaa.

Yhteiskunnassamme yliarvostetaan Mäkikallion mielestä tehokkuutta ja tuottavuutta.

– Levossa oleminen on aika vallankumouksellista. Kulttuurissamme on suhteellisen vaikeaa kasvaa siten, että omaksuisi terveen suhtautumisen työntekoon. Kun aina on kehuttu suorituksista ja saavutuksista, ihminen alkaa uskoa arvonsa riippuvan niistä.

Näin saatamme päätyä tekemään työtä itsemme kustannuksella. Uudenlaista tapaa suhtautua itseensä ja työhönsä voi Mäkikallion mukaan kuitenkin opetella.

Asiantuntijoiden vinkit lomalta palaajalle:

1. Selkeytä tehtäväsi

Monet eivät oikein tiedä, mitä heiltä odotetaan. Jos olet yksi heistä, kysy esimieheltäsi. Sinulla on oikeus saada vastaus.

2. Älä ylisuorita

Keskity olennaiseen. Muuhun riittää tarpeeksi hyvä, kaikkea ei tarvitse tehdä täydellisesti.

3. Puutu työympäristöön

Jos kärsit meluisuudesta, huonosta valaistuksesta, surkeasta työvälineistä tai muusta käytännön haitasta, pyri muutokseen. Huolesi on aiheellinen, sillä erilaiset sähköiset ja fyysiset keskeytykset ja jatkuvasti ympäröivä häly kuormittavat erittäin paljon.

Jos mahdollista, hiljennä tai sulje sähköposti, puhelin ja mahdolliset muut häiriöt, kun haluat keskittyä. Jos hälinä haittaa, muistuta työkavereita pelisäännöistä. Jollei niitä ole, voit tehdä aloitteen niiden luomiseksi tai ainakin toivoa, että sinua ei häirittäisi, kun olet kuulokkeet korvilla.

Jos joku silti keskeyttää työsi, pyydä hetki aikaa ja kirjoita muistiin, mihin jäit, jotta tehtävään palaaminen helpottuu. Sen jälkeen kirjoita muistiin uusi tehtävä ja jatka työtäsi ja hoida väliin tuotu asia myöhemmin.

4. Tauota työpäiväsi

Jo muutaman minuutin tauot auttavat palautumaan. Kävele työtilassa, käväise ulkona tai kahvilla, juttele työkaverin kanssa tai venyttele hetki. Tärkeää on, että rentoudut.

Tauot parantavat myös unen laatua. Jos vedät kovalla sykkeellä koko päivän, elimistön on vaikea rauhoittua yöksi. Kehno uni ei palauta kunnolla.

5. Siirrä huolet päästä paperille

Jos heräät keskellä yötä ja tehtävät pyörivät mielessäsi, kirjoita ne paperille pois rasittamasta muistia.

6. Mieti suhtautumistasi

Työhön paluu mukavampaa, jos suhtaudut siihen positiivisesti tai vähintään realistisesti. Elämä on pääasiassa antoisaa, mutta ikävätkin hetket kuuluvat siihen.

7. Nosta kissa pöydälle

Jos paluu töihin ahdistaa tai pelottaa, puhu esimiehesi ja tarvittaessa työterveyslääkärin kanssa. Mieti, mistä tunne viestii ja liittyykö se vain työhön vai onko elämässä jotain muuta kuormittavaa.

8. Mieti vaihtoehtoja

Jos työ ei motivoi ollenkaan tai ei vastaa omia arvoja, ala katsella uusia tehtäviä.

Jos taas arki on kiirettä aamusta iltaan, voisitko karsia jotain? Olisiko taloudellisesti mahdollista tehdä vaikkapa lyhyempää työaikaa tai lykätä maratonin tai muun vaativan harrastuksen tavoitetta?

9. Rakasta itseäsi

Jokainen tarvitsee sopivasti hyvää ja terveellistä ruokaa, lepoa, liikuntaa, ulkoilua ja sosiaalisuutta. Ole rehellinen itsellesi, pitäisikö elämäntapoja hieman hioa tai kenties alkoholin käyttöä vähentää?

10. Vielä on kesää jäljellä

Tee kesäisiä asioita. Nauti valosta ja lämpimistä illoista, pulahda järveen, tapaa ystäviä, käy kahvilassa tai tee jotain muuta, mistä iloitsit lomallakin. Jos vapaita on jäljellä, pidä syksyn aikana pidennetty viikonloppu tai pari.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?