Yksi ruokakauppa tienaa keskimäärin 13 500 euroa peliautomaateilla – K-kauppias Petri kulkee vastavirtaan: ”Meidän missiomme ovat toiset”

Kauppa saa keskimäärin 4 500 euroa pelikoneelta ja keskimääräisessä kaupassa niitä on kolme. Helsinkiläinen Petri ei kauppaansa Veikkauksen automaatteja hanki.

Pertti Miettinen ei aio kauppaansa Veikkauksen automaatteja hankkia.

16.8.2019 19:17

Helsingin Pasilan Tripla-kauppakeskukseen valmistuu siitä harvinainen K-Supermarket, ettei siellä ole yhtään Veikkauksen peliautomaattia.

Kauppias Petri Miettinen ehti tehdä päätöksen pelikoneettomuudesta jo ennen peliautomaateista seurannutta kohua, noin vuosi sitten.

Miettisen mukaan pelikoneettomuuteen vaikutti moni asia, mutta yhtenä vaikuttavana syynä olivat arvot: ”Päätimme olla ottamatta peliautomaatteja kauppaamme. Me keskitymme ruokaan”, kerrotaan kaupan Instagram-sivulla. Lisäksi julkaisuun on lisätty aihetunnisteella eli hashtagilla sana vastuullisuus.

– Me pohdimme tietysti kokonaisuutta ja halusimme keskittyä muihin asioihin. Emme nähneet, että kauppamme tarvitsisi pelikoneita. Meidän missiomme ovat toiset.

Päätöksestä Miettinen on saanut yksinomaan positiivista palautetta. Taloudellisesti se ei kuitenkaan ole kannattavaa.

Miettinen ei osaa arvioida pelikoneettomuudesta koituvia taloudellisia tappioita, mutta myöntää, että olisivathan automaatit tulovirtaa kasvattaneet. Rahaa jää nyt saamatta.

Miettisen päätöksestä kertoi aiemmin Talouselämä.

Pelikoneiden sijoittelusta on herännyt vakava keskustelu. Pelikoneiden vastustajat katsovat Veikkauksen toimivan sijoittelussaan epäeettisesti ja peliongelmien koskettavan erityisesti vähäosaisia.

4500 € per automaatti

Veikkauksen myyntijohtaja Marko Peltokorpi toteaa, että keskimäärin ruokakauppa saa myyntipalkkiota 4 500 euroa automaattia kohden vuodessa.

– Kaupoissa on keskimäärin kolme automaattia, joten keskimääräinen kauppakohtainen palkkio on noin 13 500 euroa. Vaihteluväli on kuitenkin huomattava, ja kunkin myyntipaikan palkkio ja sijoitettavien peliautomaattien määrä riippuu erityisesti asiakasvirtojen suuruudesta, Peltokorpi kertoo sähköpostitse.

Hypermarketeissa keskiarvo kipuaa yhdeksään automaattiin.

Peltokorpi lisää, että myyntipalkkio on 17 prosenttia myyntipaikkaan sijoitettujen peliautomaattien nettotuotosta.

– Veikkaus maksaa peliautomaateista asiamiehilleen myyntipalkkion korvauksena erityisesti valvontatehtävien suorittamisesta, rahankäsittelystä sekä tilan varaamisesta peliautomaateille.

Ongelmat vaikea havaita

Miettinen on aiemmin pyörittänyt kauppaa ja huoltoasemaa. Molemmissa oli pelikoneet, eikä Miettinen automaatteja täysin tyrmääkään. Hän sanoo, että varsinkin pienemmillä paikkakunnilla ne voivat olla tärkeä osa palvelutarjontaa.

Petri Miettinen on toiminut kauppiaana vuodesta 2012.

– Ne ovat monelle hupia ja paikka kokoontua. Kyllä huoltoasemallakin näki, että ukot kokoontuivat kahvittelemaan ja sitten pelaamaan. Parhaillaan ne ovat sosiaalinen kokemus.

Haittojen Miettinen uskoo vähentyvän, kun tunnistautuminen pelatessa tulee pakolliseksi vuonna 2022. Hän ei kuitenkaan koe, että olisi aiemmissa myymälöissään nähnyt paljoakaan ongelmapelaamista.

– Alaikäisiä pystyimme valvomaan hyvin enkä muutenkaan ongelmapelaamista paljoa nähnyt. Toki siellä automaateilla pyöri samoja naamoja, mutta on vaikeaa todeta, kenellä on ongelma ja kenellä ei.

Suomessa rahapeliautomaatteja on huomattavasti Ruotsia enemmän, jopa kaksinkertainen määrä.

Kaupoissa 7 600 konetta

Veikkaus kertoo, että sillä on noin 18 500 peliautomaattia pelaamiseen keskittyneiden Helsingin kasinon, Pelaamojen ja Feel Vegas -peliklubien ulkopuolella.

Veikkauksen mukaan kauppoihin näistä on sijoitettu 7 600 pelikonetta. Kauppojen jälkeen eniten pelikoneita on ravintoloissa, huoltoasemilla ja kioskeilla.

Keskolta kerrotaan, että sen noin 1 200 kaupasta 1 150 sisältää vähintään yhden peliautomaatin.

Keskon ruokakaupoista siis ainoastaan noin 50 kaupassa ei siis ole pelikonetta. Pelikoneettoman kaupan löytäminen vaatii siis lähestulkoon aarrekarttaa.

– Monesti pelikoneen puuttuminen johtuu siitä, ettei sille ole tilaa, Keskon päivittäistavarakaupan viestintäjohtaja Mari Kalmari sanoo.

Keskon palvelujohtaja Petri Toivonen kertoo, että toinen yleinen syy automaatin puuttumiseen on se, ettei riittävää valvontaa pystytä takaamaan.

Automaatteja ei siis aseteta sellaisille paikoille, joissa niiden valvominen ei onnistuisi tai olisi liian hankalaa.

Myös Veikkaus poistaa toisinaan pelikoneita, jos ne eivät täytä sijoituspaikan vaatimuksia. Viimeksi alkuviikosta Veikkaus poisti kahdeksan tällaista automaattia.

50 peliautomaatittomasta kaupasta suurin osa on pieniä K-Marketteja. Keskon viestinnästä kerrotaan, että joukossa on myös suurempia K-Supermarketteja.

On vaikeaa löytää K-kauppaa, jossa pelikonetta ei olisi.

Näin Veikkauksen pelikoneet sijoittuvat

Kaupat: noin 7 600 pelikonetta.

Ravintolat: noin 4 500 pelikonetta.

Liikenne ja huoltoasemat: noin 3 700 pelikonetta.

Kioskit: noin 2 700 pelikonetta.

Lisäksi Veikkauksen omissa pelipisteissä automaatteja on noin 3000 peliautomaattia.

Keskimäärin pelikoneita on ruokakaupassa 3, hypermarketissa 9.

Yhdestä peliautomaatista kaupalle maksettava keskimääräinen palkkio on 4 500 euroa vuodessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?