Hurjat erot: Näin paljon tupakka-aski maksaa Suomessa, laivalla ja Baltiassa

Ihan yhdellä kartongilla matkakustannukset eivät kuitenkaan tule kuitatuksi.

Liettuassa tupakka maksaa vähemmän kuin sen pohjoisissa naapureissa.

17.8.2019 9:05

Viinanhakumatka Baltiaan on monelle tuttu matka. Samalla moni tulee ostaneeksi tupakat, koska nekin ovat Suomenlahden eteläpuolella halvempia.

Ilta-Sanomat kävi tutustumassa Baltian viinaralliin heinäkuun alussa. Latviassa, Viron rajalla sijaitsevassa Ainazin SuperAlkossa monen asiakkaan ostoskärryyn tipahti myös tupakkakartonkeja.

– Tällähän tämä matka tulee melkein kuitatuksi, heitti eräs tupakkakartonkia kädessään pitävä asiakas.

Ihan yhdellä kartongilla matkakustannukset eivät kuitenkaan tule kuitatuksi. Latviassa Marlboron punainen kartonki, siis kymmenen askin paketti, maksaa 40 euroa. Suomessa samasta määrästä samaa tupakkia pitäisi maksaa 76 euroa. Hintaero on 36 euroa.

Moni pohtii myös, jäädäkö tekemään viina- ja tupakkaostokset Tallinnaan, vai kannattaako ajaa Latvian rajalle ja takaisin halvempien hintojen perässä. Raa’an matematiikan mukaan diesel-autolla köröttely Tallinnasta Ainaziin ja takaisin maksaa noin 30 euroa, jos auton tankkaa Tallinnassa.

Liettuassa tupakka maksaa vähemmän kuin sen pohjoisissa naapureissa.

Jos polttaa kuin korsteeni, tämän eron saa kurottua nopeasti kiinni pelkillä tupakkaostoksilla. Tallinnassa punainen Marlboro-kartonki maksaa 45,50 euroa, kun se on Latviassa tasan 40 euroa. Kolmenkymmenen euron hintaeron kuromiseksi tulisi siis ostaa kuusi kartonkia punaista Marlboroa.

Tupakkatuotteita, joiden pakkauksessa ei ole vaadittavia suomen- ja ruotsinkielisiä sekä kuvallisia varoitusmerkintöjä, saa kuitenkin tuoda toisesta EU-maasta Suomeen korkeintaan 200 savuketta.

Jos taulukko ei näy, voit katsoa sen tästä.

Ilta-Sanomien tekemästä hintavertailusta selviää, että tupakan hinta laskee, mitä etelämmäksi Baltiaa matkataan.

Suomessa punainen Marlboro-aski maksaa 7,60 euroa. Hintavertailun eteläisimmässä pisteessä Liettuassa, Siauliain kaupungin Maxima-marketissa sama aski maksoi 3,95 euroa. Hintaero näiden välillä on siis 48 prosenttia.

Latvian SuperAlkossa punaisen Marlboro-askin hinta on neljä euroa. Tallinnassa sekä Tallinkin Helsinki–Tallinna-lautalla hinta on 4,55 euroa.

Hintaero Latvian ja Liettuan välillä ei siis ole kovin iso, Marlboron kohdalla vain viisi senttiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?