Voiko asuntolaina olla korkojen jälkeen vähemmän kuin lainasumma? - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Professori: Pankit voisivat myöntää asuntolainaa miinuskorolla – ”Jos kilpailu toimii, näin todennäköisesti käy”

Useimmilla asuntovelallisilla on laina, jonka korko ei voi painua nollan alapuolelle. Tämä voi vielä muuttua, professori Timo Rothovius arvioi.

Matala korkotaso voi hyödyttää kuluttajaa, mutta se kielii myös vaisusta taloustilanteesta. Kuvituskuva.­

15.8.2019 15:51

Kun korot huitelevat ennätyksellisen alhaalla, miten se hyödyttää tavallista kuluttajaa?

Kun korot ovat matalat tai jopa nollatasoa, muutoin korkoihin kuluva varallisuus jää muuhun käyttöön. Käytännössä esimerkiksi asuntolainaa voi lyhentää nopeammin tai lisärahan voi investoida tai kuluttaa elämänlaatua parantavasti.

Nordean korko- ja valuuttamarkkinoiden pääanalyytikko Jan von Gerich sanoo, ettei korkojen painuminen yhä enemmän miinukselle hyödytä kaikkia velallisia. Esimerkiksi monella asuntovelallisella on lainassaan nollaraja, jolloin lainan korot eivät voi muuttua negatiivisiksi.

Hypon pääekonomistin Juhana Brotheruksen mukaan asuntolainallinen kuitenkin hyötyy siten, etteivät asuntolainojen korot laske vielä pitkään aikaan, eli asuntolaina on todella halpaa.

– Se tuo arkeen lisää käyttövaraa. Toisaalta matalat korot kielivät vaisusta taloustilanteesta, jolloin huono palkkakehitys voi osaltaan vähentää käytettävissä olevaa varallisuutta.

Vaasan yliopiston professori Timo Rothovius näkee, että asuntolainallinenkin saattaa jatkossa saada lainansa negatiivisella korolla.

– Jos kilpailu toimii, niin näin todennäköisesti käy. Pankit saavat itse lainaa negatiivisella korolla, joten voi olla joskus hyödyttävää myöntää sitä myös eteenpäin hieman pienemmällä negatiivisella korolla, Rothovius kertoo.

Näin toimitaan ainakin Tanskassa, jossa osa pankeista myöntää asuntolainaa Marketwatchin mukaan negatiivisella korolla. Käytännössä asuntolainaa ottava maksaa siis lainaa vähemmän kuin on alunperin ottanut.

Lainaa on silti lyhennettävä säännöllisesti ja pankki luonnollisesti perii maksuja muista kuluista.

Yritykset ja valtiot hyötyvät matalista koroista

Asiantuntijat ovat samaa mieltä siitä, että negatiivinen korkotaso voi vaikuttaa kokonaistalouteen positiivisesti.

Sen ansiosta muun muassa yritysten halu investointeihin kasvaa.

– Markkinoilta rahaa hakevat yritykset kykenevät täysin hyötymään matalista koroista ja samoin myös valtiot, toteaa von Gerich.

Varoja siis voitaisiin siirtää aiempaa enemmän suuremman riskin kohteisiin, joka lisäisi vauhtia talouden rattaisiin, joka taas voisi aiheuttaa positiivisia heijannaisvaikutuksia esimerkiksi työllisyyden kautta kuluttajalle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?