Työmarkkina­johtaja Minna Helle HS:lle: Kiky-tuntien tekemisen on jatkuttava - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Työmarkkina­johtaja Minna Helle HS:lle: Kiky-tuntien tekemisen on jatkuttava

Helteen mukaan liittokierroksella ei parane tehdä mokia, jos 75 prosentin työllisyystavoitteesta halutaan pitää kiinni.

Minna Helle siirtyi viime vuonna valtakunnansovittelijan paikalta työnantajaliitto Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtajaksi.­

10.8.2019 10:37

Työntekijät tekevät jatkossakin palkattomia lisätunteja – ainakin jos se on työnantajaliitto Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helteestä kiinni.

– Kilpailukykysopimuksessa sovitun 24 tunnin työajanpidennyksen on jatkuttava, Helsingin Sanomien lauantaivieraana ollut Helle sanoo.

Lehden haastattelussa hän kertoo haluavansa haudata tupo-ratkaisut lopullisesti. Niihin ei ole paluuta ja niistä puhumisen voisi jo lopettaa, hän sanoo.

– Keskitetty sopiminen ei käy missään nimessä.

Pääministeri Antti Rinne (sdp) puolestaan on esittänyt toiveen, että työmarkkinajärjestöt lähtisivät sopimaan työehtoasioista keskitetysti.

– Näen erityisen vaikeana kysymyksenä kilpailukykysopimuksessa tulleen 24 tunnin palkattoman työajan lisän. Siinä näyttää olevan erityisiä jännitteitä, Rinne kommentoi aiemmin tällä viikolla.

– Toivon, että järjestöt yhdessä lähtevät keskitetysti hakemaan ratkaisua kysymykseen.

Työmarkkinajärjestöt sopivat kesällä 2016, että vuosittainen työaika pitenee keskimäärin 24 tunnilla ansiotasoa muuttamatta.

Sopimus toteutettiin työehtosopimusten kirjauksilla. Iso osa kaksi- tai kolmevuotisista työehtosopimuksista päättyy tulevan syksyn tai kevään aikana.

Helsingin Sanomien haastattelussa Helle sanoo harmittelevansa keskustelua siitä, onko työajanpidennyksen tarkoitus jäädä pysyviksi vai ei.

– Keskustelussa unohtuu se, minkä takia kilpailukykysopimus ylipäätään tehtiin. Suomen kilpailukyky oli romahtanut.

Suomen kilpailukyvyn voi nyttemmin katsoa parantuneen. Teknologiateollisuus on myös todennut, että alan yritysten tilauskanta on edelleen vahva.

Helteen mielestä ongelmia silti on. Hänen mukaansa hallituksen 75 prosentin työllisyystavoite ei toteudu, jos työvoimakustannukset lähtevät kohoamaan.

– Suomen työllisyys paranee, jos yrityksemme menestyvät kansainvälisillä markkinoilla. Jos mokaamme tämän liittokierroksen, hallituksen 75 prosentin työllisyystavoitteelle voi heittää hyvästit, Helle sanoo.

Syksyn liittokierros nytkähtää käyntiin elokuun lopulla.

Vientialat – Teknologiateollisuus etunenässä – aloittavat neuvottelut. Alan liittojen neuvottelemat sopimukset määrittävät ylärajan muiden alojen palkankorotuksille ja muille parannuksille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?