Jopa 60 000 suomalaisen verokirjeet sotkeutuivat: 24 000 euron mätkyt kuuluivat vieraalle ihmiselle - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Jopa 60 000 suomalaisen verokirjeet sotkeutuivat: 24 000 euron mätkyt kuuluivat vieraalle ihmiselle

Jopa 60 000 verokirjettä lähti väärään osoitteeseen. Verottaja kehottaa tuhoamaan virheelliset verotuspäätökset.

8.8.2019 17:14 | Päivitetty 8.8.2019 19:16

Ilta-Sanomien lukijat ovat tänään hämmästelleet postilaatikosta pudonneita merkillisiä verotuspäätöksiä.

Lukijat kertovat, että verotuspäätöksessä vaikuttaa olevan sekaisin lukijoiden omia tietoja sekä jonkun muun henkilön tietoja. OmaVerossa tiedot ovat kuitenkin oikein.

– Päätökseen on kirjattuna väärä puoliso sekä muutkin tiedot. Päätöksen mukaan omistan vaikka mitä osakkeita ja olen niitä myynytkin, yksi lukija ihmettelee.

Myös toinen lukija vinkkasi vastaavasta ongelmasta.

– Verotuspäätöksen etusivulla minun tietoni ovat aivan oikein, mutta sen jälkeen on niin, että oikeiden tietojen seassa on myös vääriä tietoja. Verotuspäätökseen on esimerkiksi merkitty velkoja, joita minulla ei ole, sekä joku siivousyhtiö, jota en tiedä millään tavalla, yksi lukija selostaa oudon verotuspäätöksensä sisältöä.

– Siinä lukee myös, että mätkyjä olisi maksettavana 24 000 euroa.

Lukijalla ei ole kuitenkaan mitään tekemistä 24 000 euron mätkyjen kanssa.

– Myös ansiotulot, ennakkoverojen määrä, omistukset ynnä muut olivat jonkun toisen henkilön. Ne ovat yhdenmukaisia: noin 135 000 euron tulot toistuivat säännönmukaisesti eri sivuilla, lukija sanoo.

Lukija kertoo, etteivät noin 135 000 euron ansiotulot ole hänen tulonsa, vaan jonkun toisen.­

Ilta-Sanomat on nähnyt lukijan verotuspäätöksestä otetut kuvat. Päätöksen eräällä sivulla rivit alkavat muutoin siististi samasta kohdasta, mutta ”matkakulut”-rivi on hypännyt kummallisesti sivun vasempaan reunaan marginaalien ulkopuolelle.

Lukijan mukaan hänen puolisonsa verotuspäätöksessä on niin ikään jonkun muun tietoja, ja lisäksi tulosteessa rivit ovat osittain limittäin ja päällekkäin.

Lukija kertoo, ettei ole tänään päässyt verottajan palvelunumerosta läpi kysyäkseen asiasta.

Hän sanoo olevansa huolissaan siitä, että koska hänen verotuspäätöksessään on jonkun toisen henkilön tietoja, ovatko hänen tietonsa vastaavasti jollakin muulla.

Lukija sanoo, että toisen henkilön tietoja on niin paljon, että vaikka nimeä tai henkilötunnusta ei päätöksessä lue, papereissa olevien tietojen perusteella olisi mahdollista selvittää se, kenen verotiedot ovat kyseessä.

– Tämä on aikamoinen tietoturvamoka, hän toteaa.

Lukijan verotuspäätöksessä ovat menneet sekaisin ainakin kahden eri ihmisen tiedot.­

Verohallinnon kehitys- ja tietohallintojohtaja Jarkko Levasma vahvistaa, että asiakkailta on tullut sekaviin tulosteisiin liittyen tänään toistakymmentä yhteydenottoa. Hän sanoo, että ”voidaan hyvin puhua kymmenistä tuhansista” kirjeistä.

– Voidaan puhua kaikenlaisista kirjeistä, eli tämä ei rajoitu ainoastaan henkilöverotuksen päätöksiin.

– Toistaiseksi vielä selvitetään, mikä on tilanteen vakavuus ja laajuus, ja mikä sen on aiheuttanut, Levasma sanoo.

Kello 19 aikaan Verohallinto kertoi STT:lle, että tiistaina oli lähetetty noin 60 000 verokirjettä, joista ainakin osassa on mennyt sekaisin eri ihmisten tai yritysten tietoja. Verohallinto on keskeyttänyt verotuspäätösten lähettämisen.

Verohallinnolla ei ole vielä paljoakaan tietoa siitä, mitkä kaikki tiedot tulosteissa ovat menneet sekaisin.

– Jonkun sortin tulostusongelma tämä vaikuttaisi olevan. Jotenkin tämä liittyy meidän tulostustekniikkaamme, mutta mitään tarkempaa en pysty vielä sanomaan.

– Ilman muuta moka tämä on, Levasma myöntää.

Sitä, miten suuri moka on tietoturvan kannalta, hän ei osaa vielä arvioida.

– Vielä on vaikea sanoa, onko sieltä vuotanut varsinaisesti mitään arkaluontoista tietoa, mutta vääriä nimiä siellä ainakin näkyy.

Levasma kertoo, että Verohallinto aikoo nyt pitää huolta siitä, ettei sotkeutuneita verotuspäätöksiä lähde postin mukana enää enempää. Hän sanoo, että ongelma näyttää rajoittuvan tällä viikolla alkuviikosta lähetettyihin kirjeisiin, mutta varmaa vastausta ei vielä tiedetä.

– Nyt kaikki lähetykset on nyt pistetty jäihin. Mitään ei lähde ulos, ja nyt selvitämme, missä vika on, miten se pitää korjata ja mihin toimenpiteisiin ryhdytään.

Niitä asiakkaita, joille virheellinen verotuspäätös on tullut, hän kehottaa tuhoamaan kirjeet ja olemaan yhteydessä Verohallintoon. Joka tapauksessa uudet, korjatut verotuspäätökset lähetetään virheellisten tilalle, vaikka ei Verohallintoon virheellisestä päätöksestä ilmoittaisikaan.

Levasma sanoo, ettei muista, että tällaista ongelmaa olisi aikaisemmin esiintynyt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?