Timo Metsola: Asumistuki on automaatti, joka nostaa vuokria - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Vuokrabisneksen tunteva Timo Metsola lataa suorat sanat asumistuesta: ”Tuettavien määrää pitäisi vähentää”

–Suurin osa asumistukea saavista ei menettäisi vuokra-asuntoaan. Eivätkä heidän asuntonsa jäisi tyhjilleen ilman asukasta, koska sellainen ei olisi kenenkään etu. Vuokratasot sopeutuisivat vuokralaisten muuttuneeseen maksukykyyn, eli laskisivat, Timo Metsola sanoo.

Julkaistu: 8.8.2019 9:59

Asumistuki on automaatti, joka nostaa vuokria, Vuokraturvan Timo Metsola sanoo.

Asumistuki on ongelmallinen tuki, koska se vesittää itse omaa tehoaan, vuokranvälitysyhtiö Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola sanoo tiedotteessa.

Metsola leikittelee ajatuksella, että asumistuki poistettaisiin kokonaan.

Hänen mukaansa osa menettäisi vuokra-asuntonsa, jos vuokraan ei saisi esimerkiksi harkinnanvaraista toimeentulotukea.

– Mutta vaikka niin ei tehtäisi, suurin osa asumistukea saavista ei menettäisi vuokra-asuntoaan. Eivätkä heidän asuntonsa jäisi tyhjilleen ilman asukasta, koska sellainen ei olisi kenenkään etu. Vuokratasot sopeutuisivat vuokralaisten muuttuneeseen maksukykyyn, eli laskisivat.

Asumistuki ei yleensä laske asukkaan asumiskustannuksia, vaan sen avulla vuokralaiset voivat maksaa korkeampia vuokria halutuilla alueilla, Metsola sanoo.

– Hyöty siitä menee valtaosin vuokranantajille.

Jos asumista tuettaisiin esimerkiksi harkinnanvaraisella toimeentulotuella asumistuen sijaan, se voisi Metsolan mukaan aidosti auttaa tuensaajaa.

– Nykyinen massiivinen asumistukijärjestelmä on rakenteeltaan automaatti, joka vuokralaisten maksukykyä kaavamaisesti tukemalla vaikuttaa koko markkinaan ja nostaa vuokria.

– Jotta asumistuesta saataisiin enemmän hyötyä, tuettavien määrää pitäisi johdonmukaisesti vähentää ja tukisummaa supistaa.

Asumistukimenot ennätykseen, tukea saavien määrä väheni

Kelan mukaan asumistukimenot nousivat viime vuonna uuteen ennätykseen. Kela maksoi asumistukea 2,1 miljardia euroa eli 5 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Yleisen asumistuen menot olivat lähes 1,5 miljardia euroa ja siinä kasvua oli 18 prosenttia.

Menojen kasvua selittää opiskelijoiden siirtyminen yleisen asumistuen piiriin toissa syksynä. Opiskelijoille maksettiin yleistä asumistukea ja opintotuen asumislisää 550 miljoonaa euroa.

Eläkkeensaajan asumistuen menot kasvoivat 3 prosenttia 600 miljoonaan euroon.

Yleistä asumistukea saavien ruokakuntien määrä laski viime vuonna ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen.

Joka kolmannella yleistä asumistukea saavalla ruokakunnalla on palkkatuloja, ja tällaisten ruokakuntien määrä on kasvanut.

Yleistä asumistukea saaneiden ruokakuntien palkkatulot olivat keskimäärin runsaat 1 000 euroa kuukaudessa.

Juttua korjattu 8.8. kello 10.51. Asumistuen menot olivat 2,1 miljardia ja yleisen asumistuen menot olivat 1,5 miljardia euroa. Aiemmin jutussa puhuttiin virheellisesti miljoonista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?