400 suomalaista sai virheellisen verokortin – verottaja huomasi virheensä vasta, kun siitä syntyi Twitter-keskustelu - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

400 suomalaista sai virheellisen verokortin – verottaja huomasi virheensä vasta, kun siitä syntyi Twitter-keskustelu

Virheellisen verokortin saajissa oli lähinnä maatalousyrittäjiä ja apurahansaajia, jotka kuuluvat myel-työeläkevakuutuksen piiriin.

Verottaja lähetti vuoden alussa 400 suomalaiselle verokortin, joka oli varustettu väärin lasketulla veroprosentilla.­

7.8.2019 14:36

Verottaja lähetti vuoden alussa 400 suomalaiselle perusverokortin, jossa veroprosentti oli laskettu väärin.

Virhelaskema syntyi, kun verottajalla meni sekaisin myel-työtulo ja eläkevakuutusmaksu. Näin ollen virheellisen verokortin saajissa oli lähinnä maatalousyrittäjiä ja apurahansaajia, jotka kuuluvat myel-työeläkevakuutuksen piiriin.

– Verottaja saa tietoa myel-työtulosta. Näissä tapauksissa käytettiin viimeisen vahvistetun verotuksen eli vuoden 2017 verotuksen tietoja, joissa henkilö oli vähentänyt kyseisiä maksua, Verohallinnon ylitarkastaja Sanna Rusula selittää.

– Siellä meni sitten työtulo ja eläkevakuutusmaksu sekaisin.

Sekaisinmenon takia verottaja laski eläkevakuutusmaksun liian suureksi.

– Ihan puhtaasti inhimillinen virhe, Rusula sanoo.

Verottajan virheestä uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat. Lehden mukaan suurin osa huomasi vinksallaan olevan veroprosentin ennen verottajaa.

Kymmenen virheellisen kortin saaneista ei kuitenkaan ole pyytänyt muutosta veroprosenttiinsa. Näiden osalta virheen vaikutus on suurimmillaan noin 1 000 euroa liian vähän maksettua veroa koko vuonna 2019, jos heidän tulot ja vähennykset ovat pysyneet viime vuoden tasolla.

– Jos nämä henkilöt olisivat reagoineet ajoissa, se veroprosentin muutos ei olisi vaikuttanut paljoakaan. Tietenkin, jos alkuvuosi on mennyt pienemmällä prosentilla, se tarkoittaa,että loppuvuonna veroprosentti on korkeampi, Rusula sanoo.

Vuositasolla henkilöltä kerättävän veron määrä pysyy kuitenkin samana.

Verottaja sai tietää tekemästään laskuvirheestä viestinnän kautta. Rusulan mukaan verohallinnon viestintä oli huomannut, että asiasta käytiin keskustelua mikroblogipalvelu Twitterissä.

– Tämä oli ensimmäinen kerta, kun me kuulimme asiasta. Tässä kohtaa suurin osa virheellisen perusverokortin saaneista oli jo huomannut laskuvirheen ja ehtinyt hakea muutosverokorttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?