Mustikasta maksetaan nyt huikeita hintoja – talvella herkku voi loppua pakastealtaista

Mustikkasato on jäämässä niin heikoksi, että poimijoille maksetaan mustikasta tavanomaista enemmän.

Mustikkasato jäi tänä kesänä varsin kehnoksi. Tämä heijastuu suoraan marjalitrasta pyydettävään hintaan.

6.8.2019 21:16
  • Oletko ansainnut tänä vuonna lisätuloja marjanpoiminnalla? Kerro meille asiasta: uutiset@iltasanomat.fi tai WhatsApp 040-6609019.

Mustikkasadon osalta tänä kesänä on ehdottomasti poimijan markkinat. Näillä näkymin sato on jäämässä niin heikoksi, että poimijoille maksetaan mustikasta tavanomaista enemmän.

Luonnonmarjoja poimijoilta ostava Dalla Valle Oy:n toimitusjohtaja Loreno Dalla Valle ei esimerkiksi muista, milloin viimeksi olisi maksanut mustikkakilosta yli neljää euroa.

– Tällä hetkellä maksan sellaista kuutta, seitsemää euroa. Nyt on hyvä hetki olla mustikanpoimija – ostaja ei niinkään, Dalla Valle sanoo.

Suonenjokelaisen Pakkasmarja Oy:n toimitusjohtaja Matti Leinonen kannustaakin marjastamaan, sillä koskematon mustikkapaikka metsässä voi löytäjälleen olla sievoinen tulonlähde.

– Tänä kesänä on paljon puhuttu siitä, kuinka huono mustikkasadosta on tulossa. Se on ihan totta, ettei mustikkaa nyt löydy jokaisen polun varrelta, mutta kun vaivautuu vähän syvemmälle metsään, saattaa löytää hyvinkin runsaan mustikka-apajan.

– Sellaisen jos jaksaa kerätä tyhjäksi, niin siinä on jo arvokas saalis.

Huonon mustikkasadon syyt johtavat oikeastaan viime kesälle.

– Mustikka tuottaa kukkasilmut edellisen vuoden syksynä. Kun viime kesä oli niin kuiva se kuin oli, mustikka joutui käyttämään valtavasti energiaa pelkästään hengissäpysymiseen, Luonnonvarakeskuksen tutkija Outi Manninen kertoo.

– Niinpä se ei pystynyt kehittämään kukkasilmuja kovinkaan paljoa, mikä taas näkyi tänä vuonna vähäisenä kukintana.

Manninen sanoo kuulleensa, että toreilla on saatettu myydä jopa sadan euron mustikkaämpäreitä.

– Kyllä tulevana talvena voi tehdä vähän tiukkaa suomalaisen mustikan saatavuuden suhteen. Sitä ei välttämättä saa pakasteesta.

Myös Arktiset aromit -yhdistyksen toiminnanjohtaja Birgitta Partanen epäilee suomalaisen mustikan ehtyvän markkinoilta jossain kohtaa talvea.

– Kyllä sellainen riski on olemassa. Kannustaisinkin kaikkia kynnelle kykeneviä nyt menemään metsään ja keräämään mustikkaa.

Mustikkasadon lisäksi on surkuteltu lakkasadon niukkuutta.

Vaikka hillaa löytyy paikoitellen runsaasti esimerkiksi Keski-Suomesta, hillan suuralueilla Pohjois-Suomessa sato näyttää jäävän heikohkoksi.

Loreno Dalla Valle kertoo maksaneensa myös lakasta tavanomaista enemmän poimijoille.

– Kuten mustikan, lakankin hinta on kohonnut. Siinä missä olen aiemmin maksanut lakkakilosta 10–12 euroa, nyt hinta on noussut 12–14 euroon.

Marjakesän toivo elää puolukassa. Luonnonvarakeskuksen Outi Mannisen mukaan puolukkasadon tilanne näyttää ainakin toistaiseksi lupaavalta.

– Puolukkasato voisi olla marjasadoista sellainen, joka on keskiarvojen mukaisesti ihan kunnossa, Manninen sanoo.

Tässä kohtaa puolukkasato on vielä raakilevaiheessa, joten aivan varma ei senkään kohtalo ole. Manninen toteaa paljon olevan kiinni siitä, jatkuuko kesä kuivana vai tuleeko sateita.

Mustikan kovasta hinnasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Juttua muokattu 7.8. kello 14:50: Korjattu Loreno Dalla Vallen sitaatista ilmaisu ”tuplaantunut” sanalla ”kohonnut”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?