Suomalaiset miljonäärinaiset kertovat, mikä johti menestykseen – ”Kun rakastaa sitä, mitä tekee, syntyy tulosta”

Taloussanomat haastatteli kahta naismiljonääriä. He toimivat eri aloilla, mutta yhdistävä tekijä on palava halu tehdä asioita. Rahan tienaaminen on kummallekin sivuseikka.

Melina Niemi ja Merja Scharlin kertovat, miten ovat saavuttaneet miljoonansa.

5.8.2019 15:05

Kymmenen vuotta sitten tamperelainen Melina Niemi putosi korkealta.

Hän oli lähtenyt silloisen aviomiehensä Jarkko Niemen kanssa franchising-yrittäjäksi henkilöstöpalveluita tarjoavalle Opteamille. Elettiin syksyä 2008, kun talous romahti maailman joka kolkassa. Kriisi sivalsi Opteamin liikevaihdosta 40 prosenttia ja yrityksen tulos laski 30 prosenttia kertalaakista.

Niemet olivat vielä joitakin kuukausia aiemmin olleet hyvin palkatuissa johtotehtävissä. Idea vaihtaa vakaat palkkatyöt yrittäjän riskiin ei ollut heille mitenkään epätavanomainen ratkaisu – molemmat nauttivat haasteista – mutta taantuma ei varsinaisesti kuulunut suunnitelmiin.

– Meillä oli omaisuus asuntoa myöten pantattuna. Siinä meinasi mennä ihan kaikki, mitä olimme saaneet kerättyä, Niemi sanoo.

Vaan ei auttanut itku markkinoilla. Niemet tuumasivat, että aallonpohjasta ainoa suunta on ylöspäin, takaisin pinnalle. Ja nyt, kymmenen vuotta myöhemmin, Melina Niemi kuuluu Pirkanmaan suurituloisimpien naisten joukkoon. Vuonna 2017 hän ansaitsi 1,7 miljoonan pääomatulot myytyään ex-miehensä kanssa Opteamin alueelliset franchising-toiminnot Baronalle.

Tosin Niemi itse ei ole juurikaan kiinnittänyt huomiota siihen, miten paljon hän minäkin vuonna on ansainnut.

– Olen tehnyt aina, ihan mukulasta asti, työtä yrittäjähenkisesti. En ole laskenut tunteja, vaan olen paiskinut töitä sen intohimon takia. Ihminenhän tarvitsee rahaa maksaakseen laskut ja vuokran, Niemi sanoo.

Melina Niemi kuuluu Pirkanmaan suurituloisimpien naisten joukkoon.

Niemet luotsaavat nykyisin valmennusyritys Rokmindia. Sen tehtävä on yksinkertainen: sparrata asiakkaistaan johtotähtiä omalla alallaan.

– You rock my mind. Yrityksen nimi on tamperelainen väännös tästä. Kaiken avain on se asenne, millä yrittää. Kun rakastaa sitä, mitä tekee ja tekee sitä hyvällä sykkeellä, niin syntyy tulosta, Niemi sanoo.

– Yritystä ei voi johtaa liikevaihdosta tai käyttökatteesta käsin, vaan yritystä täytyy johtaa organisaation ihmisten potentiaalista käsin. Kun ihmiset tekevät työtään intohimoisesti, tulee sitä rahaakin. Sellainen ei auta, jos ajattelee, että minä haluan tämän rahan. Raha on aina tuotos.

Niemi on tavallaan täysi vastakohta niin kutsutuille firettäjille, nuorille, jotka pyrkivät kerryttämään varhaisessa vaiheessa sellaisen omaisuuden, joka mahdollistaa poisjäännin työelämästä.

– Jos työ tuottaa rahaa, ajattelen, että olen tehnyt hyvää työtä, mutta en jää sitä sen pidempään miettimään. Painan vain eteenpäin. Minähän en aio jäädä eläkkeelle kuin vasta 85-vuotiaana, hän sanoo.

Merja Scharlin kulki vuosia kaurabuumin edellä

Ekologisuus, kasviperäisyys, kotimaisuus ja terveellisyys.

Näihin arvoihin Merja Scharlin on uskonut yli 40 vuotta. Niistä myös muodostui hänen Bioferme-yrityksensä menestysresepti.

Vuonna 1977, kun Scharlin perusti autotalliinsa mehuaseman, hän oli kuitenkin niin arvojensa kuin reseptinsä kanssa melko yksin. Luonnonmukainen viljely ja ruoantuotanto ei ollut järin kovassa huudossa tuolloin.

Scharlinin yritys ui vuosikaudet vastavirtaan, myi marja- ja vihannesmehuja sekä hapatettuja vihannestuotteita ja oli yhdessä vaiheessa Suomen suurin luomuhapankaalin purkittaja. Sitten, 1990-luvun alussa, Scharlin alkoi kehitellä tuotetta, joka perustui kauran ja maitohappokäymisen yhtälöön. Syntyi Yosa, kaurasta hapattamalla tehtävä jogurtin kaltainen välipala.

Yosasta tuli hitti ja Scharlinista edelläkävijä luonnonmukaisten kauratuotteiden kehittämisessä.

– Luonnonmukaisuus oli alusta saakka vahva ajuri yrittämiseen. Lisäksi tarvittiin vahvaa uskoa omaan ideaan. Jos en olisi uskonut menetelmiini, Bioferme tuskin olisi lähtenyt kasvamaan, Scharlin sanoo.

Merja Scharlin haluaa menestyksestä antaa kiitoksen perheelleen ja työntekijöilleen.

Väylä valtavirtaan avautui joitakin vuosia sitten käynnistyneen kaurabuumin myötä. Buumin vain kasvaessa Scharlin ja hänen poikansa Niko alkoivat pohtia tulevien investointien suuruutta. Mukaan tarvittiin rahoittajaa, jotta Bioferme pärjäisi aallonharjalla.

Biofermeä paremmat edellytykset lisäinvestointeihin olivat Fazerilla, ja vuonna 2017 yritykset lopulta sulautuivat toisiinsa.

Yrityskaupat nostivat Scharlinit Varsinais-Suomen tulokärkeen. Taloussanomien selvityksessä Merja oli maakunnan viidenneksi eniten ansainnut nainen vuonna 2017. Hänen poikansa Niko puolestaan oli maakunnan eniten ansainnut mies.

Menestyksestä Scharlin haluaa antaa kiitoksen perheelleen ja työntekijöilleen.

– Ilman yhteishenkeä, motivoituneita työntekijöitä, ei olisi syntynyt mitään, hän sanoo.

– Ei suinkaan kaikki ollut vain minun keksimää, vaan ideoita virtasi jokaiselta.

Menestys ei myöskään ole tehnyt Scharlinista oloneuvosta. Hän on nyt neuvomassa uutta omistajaa fermentoitujen ja kasvipohjaisten tuotteiden kehittelyssä. Poika Niko niin ikään työskentelee Fazerilla kansainvälisessä myyntityössä.

– Toki vähitellen haluan antaa nuoremmillekin tilaa ja siirtyä enemmän taka-alalle. Tosin kyllä minulla silti sormet edelleen syyhyää, että mitä syntyisi, jos tekisin tämän tuotteen tällä ja tällä tavalla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?