Ritva joutuu maksamaan 30 000 euroa ”tyhjästä” – Viikinmäen kesken jääneelle asuinrakennukselle löytyi ostaja - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Asunnon ostanut Ritva pelkäsi menettävänsä yli 100 000 euroa rakennusfirman konkurssin takia – näin tilanne lopulta ratkesi

Helsingin taloyhtiö Viikinmäen Portaille löytyi ostaja. Osakkaat joutuvat luopumaan asunnoistaan vuokralaisten tieltä.

Viikinmäen Portaiden piina päättyi, kun rakennustyömaalle löytyi ostaja. Ritva Isterin tappiot jäivät 30 000 euroon.

1.8.2019 13:11

Taloyhtiö Viikinmäen Portaat on ostettu ja asukkaat välttyvät jopa reilun 100 000 euron tappioilta. Maksettavaa jää silti, eivätkä asukkaat pääse asumaan aiemmin ostamiinsa asuntoihin, sillä rakennuksen ostanut Toivo Group täyttää talon vuokra-asunnoilla.

Taloussanomat uutisoi kesäkuun puolivälissä keskeneräisestä asunto-osakeyhtiöstä Helsingin Viikinmäessä. Rakennusyhtiö Rakennus Omera hakeutui konkurssiin ja rakennustyömaa oli ollut pysähdyksissä elokuusta lähtien.

Yhtiöstä asunnon ostanut Ritva Isteri uskoi tuolloin menettävänsä koko maksamansa 104 000 euron summan.

Asiat kuitenkin saivat paremman käänteen heinäkuun alussa, kun Toivo Group osti rakennustyömaan.

Sopimuksen ehdoissa jo asunnon ostaneille luvattiin maksaa 74 prosenttia siitä summasta, minkä he maksoivat asunnostaan Viikinmäen Portaissa.

Asunto haluttiin ostaa ilman sitoumuksia.

Toivo Groupilta vahvistetaan, että heidän konserniyhtiönsä As Oy Helsingin Viikin Loisto on ostanut keskeneräisen kerrostalokohteen. Kokonaiskauppahintaa ja siihen liittyviä eriä yhtiö ei voi kommentoida.

Toivo Groupin mukaan paikalle tulee vuokra-asuntoja.

Isteri kertoo, että hänelle jäi tappiota lakimiesten ja rakennusvalvojien palkkiot mukaan laskien noin 30 000 euroa.

Hän kertoo olevansa tyytyväinen, että sai maksamistaan rahoista valtaosan takaisin. Pieni harmitus jäi kuitenkin siitä, että silti 30 000 haihtui kuin tuhka tuuleen.

– Asuntoa en sieltä saa, sillä Toivo Group ei halua myydä asuntoja. Soittelin vielä ja varmistin. He haluavat asunnoista vuokra-asuntoja, joten tuon 30 000 maksoin tyhjästä, ja se vähän harmittaa. Vähin vammoin onneksi selvittiin.

Iskeri on helpottunut, ettei pahin toteutunut. Rahalliset tappiot olisivat voineet olla huomattavasti rajummat.

30 000 euron tappioita hän kuvailee siedettäviksi.

Samaa mieltä olivat myös muut 10 ostajaa. Isterin mukaan päätös Toivo Groupin tarjouksen hyväksymisestä oli yksimielinen.

Isteri olisi saattanut odottaa sopimusta, jossa Viikinmäen Portaiden asukkaat olisivat jotain summaa vastaan saaneet asumisoikeuden asuntoon. Hän kuitenkin sanoo, että olisi lähtenyt toisenlaiseen sopimukseen vain, jos muutkin osakkaat olisivat sitä halunneet.

– Yleinen mielipide oli tämä, että otetaan sopimus, kun sellainen on tarjolla. Ei tämä jäänyt vaivaamaan.

Isteri kiittelee asian saamaa huomiota ja toivoo, että jatkossa asunnon ostajat osaavat ottaa riskit huomioon nykyistä paremmin.

– Toivon, että jatkossa kaikki vastaavassa tilanteessa olevat osaisivat ottaa riskit huomioon. Se olisi tärkeää. Kaikkeen ei voi varautua etukäteen, mutta ainakin voi tarkistaa vakuudet. Niiden pitäisi pysyä jatkuvasti ajan tasalla. Meidän kohdalla ne oli liian pienet.

Isteri kertoo vetävänsä nyt henkeä. Välitöntä hinkua asuntomarkkinoille ei ole. Tällä hetkellä nainen asuu vuokra-asunnossa.

– Täytyy pohtia, pysynkö jatkossakin vuokralla.

Toivo Group vahvistaa sijoittavansa kohteeseen vain vuokra-asuntoja.

– Toivo Groupin ensisijaisena strategiana on sijoittaa 100 prosentin omistusosuudella saataviin kiinteistöihin ja tuottaa niihin vapaarahoitteista sekä valtion tukemaa vuokra-asumista. Yhtiöllämme ei ole kuluttajille suunnattujen omistusasuntojen tuotantoa, yhtiöstä kommentoidaan sähköpostitse.

Kohteen tulisi valmistua Rakennusliike Vahvan rakentamana joulukuun 2019 tai tammikuun 2020 aikana.

– He ovat tehneet erinomaista työtä, ja tällä hetkellä hanke etenee aikataulussa.

Asuntojakauma tulee Toivo Groupin mukaan olemaan monipuolinen. Asunnot ovat varustelutasoltaan korkeatasoisia terassiasuntoja.

– Yhtiömme uskoo Viikinmäkeen alueena, koska siinä on luonto, palvelut ja hyvät liikenneyhteydet lähellä. Kohde sopi meille, koska siinä tarvittiin vahvaa rakennusteknistä osaamista ja toisaalta meillä oli mahdollisuus auttaa vaikeassa tilanteessa olevia osapuolia, yhtiö kommentoi.

Yhtiö haluaa myös kiittää Helsingin kaupunkia siitä, että hankala tilanne saatiin ratkaistua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?