Apteekin asiakas hämmentyi – miksi Suomesta loppunutta lääkettä saa yhä Ruotsista ja Virosta? - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Apteekin asiakas hämmentyi – miksi Suomesta loppunutta lääkettä saa yhä Ruotsista ja Virosta?

Suomessa myydään lääkettä, johon on myyntilupa vain yhdellä lääkeyhtiöllä. Tämä selittää sen, miksi samaa vaikuttavaa ainetta sisältäviä lääkkeitä voi olla myynnissä naapurimaissa, mutta ei Suomessa.

Lääkkeiden saatavuushäiriöt puhuttavat ja kummastuttavat. Saatavuushäiriöiden juurisyyt juontuvat yleensä kauas mannerten ja merten taakse.

31.7.2019 18:54

Lääkeostoksilla on jo jokseenkin normaalia, että juuri se reseptivalmiste on loppu, jota on tullut apteekista hakemaan. Eikä lääke ole välttämättä loppu vain lähimmästä apteekista, vaan siitä on pulaa kaikissa Suomen apteekeissa.

Taloussanomien lukija kummastelee, miksi Suomesta loppunutta lääkeainetta saa silti Ruotsin ja Viron apteekeista. Hän pohtiikin, onko lääkkeiden saatavuushäiriöissä kyse ”kotikutoisesta ongelmasta”.

Lukija oli hiljattain huomannut, ettei nitrofurantoniinia sisältävää Nitrofur-C-nimistä lääkettä saa tällä hetkellä Suomen apteekeista. Hänen mukaansa niin Ruotsin kuin Viron apteekeissa nitrofurantoniinia sisältävää lääkettä on kuitenkin hyvin saatavilla.

Fimean jaostopäällikkö Johanna Linnolahti selittää, että Suomessa myyntilupa Nitrofur-C-valmisteeseen on vain yhdellä lääkeyhtiöllä, Takeda Oy:llä. Saatavuushäiriö johtuu siis siitä, ettei yhtiö onnistu toimittamaan lääkettä Suomeen.

– Ruotsin ja Viron apteekeista nitrofurantoniinia sisältävää lääkettä saa todennäköisesti siksi, että näissä kahdessa maassa myyntilupa on jollakin toisella lääkeyhtiöllä, joka taas ei kärsi samanlaisista saantiongelmista kuin maahantuoja Suomessa, Linnolahti sanoo.

Käytännössä siis Nitrofur-C-valmisteen saatavuus on heikko Suomessa siksi, että täällä kyseistä lääkettä saa myydä vain yksi lääkeyhtiö, joka ei juuri nyt saa toimitettua lääkettä maahan.

Takedan Suomen vastuunalainen johtaja Johanna Kause kertoo, että yhtiöllä itse asiassa on myyntilupa nitrofurantoiinia vaikuttavana aineena sisältävälle valmisteelle myös Virossa.

Tosin Virossa myytävän valmisteen koostumus on erilainen kuin Nitrofur-C:n.

– Virossa myytävää lääkettä ei täten voi myydä Suomessa, koska Suomessa myyntilupa on vain Nitrofur-C-valmisteella, Kause sanoo.

Kausen mukaan saatavuushäiriön taustalla on kaksi asiaa.

– Toinen on se, että valmisteen tuotanto on keväällä siirretty yhdeltä Takedan tehtaalta toiselle. Samassa yhteydessä siirrettiin useiden valmisteiden tuotanto. Toinen taustalla vaikuttava syy puolestaan on helmikuussa 2019 voimaantullut EU:n lääkevarmennusdirektiivin täytäntöönpano, hän sanoo.

– Nämä kaksi tekijää yhdessä aiheuttivat ennakkovarautumisesta huolimatta tuotannon kapasiteettiongelmia, joiden seurauksena Nitrofur-C -valmisteen toimitukset Suomeen ovat nyt viivästyneet.

Mitä nitrofurantoniinia käyttävä ihminen voi sitten tällaisessa tilanteessa tehdä, kun ainetta sisältävää lääkettä ei ole saatavilla Suomen apteekeista?

Linnolahden mukaan potilaan kannattaisi kääntyä asiassa ensimmäisenä lääkärin puoleen.

– Suomen lääkehuollon ei voi ajatella laajamittaisesti toimivan niin, että potilaan pitäisi omin neuvoin lähteä hakemaan sellaisia lääkettä ulkomailta, joita ei Suomesta saa.

Saatavuushäiriöiden syyt usein kaukana

Taloussanomissa viime viikolla julkaistussa jutussa kerrottiin, että lääkkeiden saatavuushäiriöiden juurisyyt juontuvat yleensä kauas mannerten ja merten taakse.

Syy jonkin lääkkeen saatavuushäiriölle Suomessa saattaa esimerkiksi olla onnettomuus, joka on tapahtunut toisella puolen maailmaa sijaitsevassa lääketehtaassa. Esimerkiksi räjähdys tai tulipalo lääketehtaassa voi aiheuttaa merkittävän katkoksen tuotannossa, ja tietyn lääkkeen saatavuus heikkenee siten ympäriinsä.

– Lääkkeisiin tarvitaan yleensä raaka-aineita, joita valmistetaan hyvin keskitetysti Euroopan ulkopuolella, esimerkiksi Intiassa tai Kiinassa. Siellä päin maailmaa ei ole mitenkään tavatonta, että tehdas syttyy tuleen tai jopa räjähtää, Fimean johtaja Johanna Nystedt kommentoi Taloussanomille viime viikolla.

– Jos jotain tällaista tapahtuu, niin silloin tulee tuotannollinen katkos, jonka vaikutus näkyy aika laajalla.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?