HS: Helsinki–Vantaan lento­kentällä täysi taksi­rähinä päällä – kuljettajien väärin­käytökset lähes kolmin­kertaistuneet

Reilu vuosi sitten voimaan astunut taksilain uudistus on poikinut useita lieveilmiöitä ympäri Suomea.

30.7.2019 9:09

Viime vuoden heinäkuussa voimaan astunut taksiuudistus on poikinut Finavialle lähes kolminkertaisen määrän selvityspyyntöjä taksinkuljettajien väärinkäytöksistä, Helsingin Sanomat uutisoi.

Finavian mukaan selvityspyyntöjä lähetettiin taksiuudistusta edeltäneen vuoden aikana lentoaseman alueella 263 kappaletta, joista eriasteisia sanktioita annettiin 220 kappaletta, HS kertoo.

Uudistuksen jälkeen selvityspyyntöjä lähetettiin 630, joista annettiin sanktioita 612.

Yleisimmät syyt sanktioiden antamiselle ovat HS:n mukaan kuljettajien huono käytös tai ihmisten ottaminen kyytiin kielletyiltä alueilta. Sanktiot voivat olla esimerkiksi määräaikaisia porttikieltoja lentoaseman taksitolpille.

  • ISTV selvitti viime talvena, paljonko maksaa kyyti ”villillä taksilla” Helsinki-Vantaalta Helsingin keskustaan. Toimittaja esiintyi Suomessa vierailevana ulkomaalaisena. Katso yllä olevalta videolta, miten kävi.

Taksikuskien välisistä kärhämistä ja käsirysyistä on uutisoitu viime aikoina usein. Heinäkuun alussa Helsingin rautatieaseman taksitolpalla erimielisyydet äityivät nyrkkitappeluksi.

– Kuljettajan version mukaan taksiasemalla oli ollut sellainen tilanne, että jostain syystä jotkut taksiasemalla olleet yrittäjät olivat estäneet aseman täyttämistä. He eivät olleet suostuneet siirtämään autojansa eteenpäin, Lähitaksin toimitusjohtaja Juha Pentikäinen kertoi tuolloin Ilta-Sanomille.

Yllä time lapse -video takseista, jotka parveilevat Helsingin rautatieaseman kulmalla.

Myös Turun satamassa, Viking Linen laivaterminaalin edessä on syntynyt fyysisiksi muuttuneita konflikteja. Jotkut kuljettajat ovat paikallisten taksikuskien mukaan muun muassa tönineet toisiaan ja huutaneet päät punaisina. Yhden kuljettajan epäillään joutuneen tilanteessa auton töytäisemäksi.

– Välit ovat todella tulehtuneet, turkulainen taksinkuljettaja summasi toukokuussa.

Pari viikkoa sitten vietetyillä Seinäjoen Tangomarkkinoilla aiheutui kinaa ulkopaikkakuntalaisten ja paikallisten taksinkuljettajien välille.

Paikallinen taksiyritys Keskustaksi oli pystyttänyt tapahtuma-alueen läheisyyteen oman taksitolpan, josta he ajoivat vierailevat taksit kauempana sijaitseville kiinteille taksitolpille.

Edellisen hallituksen liikenne- ja viestintäministeriin Anne Berneriin (kesk) henkilöitynyt taksiuudistus avasi alan kilpailulle. Muun muassa taksinkuljettajat ovat arvostelleet uudistusta voimakkaasti.

– 42 vuotta olen tätä hommaa katsonut, eikä taksiala ole koskaan ollut näin sekaisin. Tämä vuosi on ollut todella huono, Jarmo-niminen taksikuski kommentoi noin kuukausi sitten Ilta-Sanomille.

Myös Taksiliitto on ottanut useaan otteeseen kantaa lakiuudistukseen. Se on muun muassa vaatinut taksamittareita takaisin ja teettänyt kyselyn, jonka mukaan ihmisten luottamus takseihin on laskenut.

Liiton mukaan mittarivelvoitteen poistuminen on johtanut harmaan talouden lisääntymiseen. Taksiliiton toimitusjohtaja Timo Koskinen otti asiaan kantaa, kun uudistuksesta oli kulunut vuosi.

– Eduskunnan talousvaliokunnan varapuheenjohtaja Harri Jaskari sanoi silloin, että taksamittari oli alalle tulon este, koska se maksaa. Haluttiin lisää toimijoita alalle, jotta hinnat laskisivat. Unohtui vain yhteiskunta osapuolena, Koskinen sanoo.

Taksilain uudistuksen on arvioitu olleen yksi merkittävimmistä syistä keskustan kannatuksen romahtamiseen kevään eduskuntavaaleissa.

– Taksilaki on uusi paskalaki, keskustan kansanedustaja totesi IS:lle viime viikolla.

Nykyisen pääministeripuolueen liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd) on aloittanut työn taksisääntelyn ongelmien korjaamiseksi ja lainsäädännön uudistamiseksi.

– Hallituksen tavoitteena on varmistaa, että taksipalvelut ovat laadukkaat, turvalliset ja vastaavat käyttäjien tarpeisiin. Havaittuihin ongelmiin tullaan puuttumaan. Lainsäädännön uudistamiseksi tarvitaan kattava ja perusteellinen arviointi nykylain ongelmista. Haluamme toimia tiedon pohjalta sekä kansalaisia ja taksialaa kuullen, Marin kertoi aiemmin tässä kuussa.

Marin sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että päätös taksilain muuttamisesta menee todennäköisesti vuoteen 2021, sillä lakivalmistelu vie aikaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?