Viime viikolla menehtynyt Jarmo Tapola kulki mustamakkaran avulla ryysyistä rikkauksiin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Viime viikolla menehtynyt Jarmo Tapola kulki mustamakkaran avulla ryysyistä rikkauksiin

Tapola Oy:n johtoportaassa pitkään toiminut Jarmo Tapola kuoli äkilliseen sairauskohtaukseen.

29.7.2019 21:29

Maineikkaan Tapola Oy:n johtoportaassa pitkään toiminut Jarmo Tapola (1956–2019) on kuollut 63-vuotiaana.

Tapola menehtyi viime viikon torstaina kotonaan äkilliseen sairauskohtaukseen.

Tapola tunnetaan erityisesti mustastamakkarasta, ja tämän tuotteen parissa Jarmo Tapolakin työskenteli koko työuransa ajan.

Tapolan perhe asui alkuvuodet vaatimattomissa oloissa. Liiketoimintaa käynnisteltiin 1950-luvulla kellariloukossa Tammelassa.

Tuote oli suvussa kulkeneen reseptin mukaan valmistettu mustamakkara. Perheen äiti, myöhemmin Tampere-palkinnolla palkittu Kyllikki Tapola, myi “mustaa” toreilla.

Jarmo Tapolan äiti Kyllikki Tapola tunnetaan myös ”mustanmakkaran äitinä”.­

Perheen päämiehestä Martti Tapolasta ei tuohon aikaan ollut apua yritystoiminnassa. Alkoholi vei miestä. Sitten hän pani korkin kiinni ja eli raittiina 30 viimeistä vuottaan.

Martti Tapola ryhtyi johtamaan yritystä, ja menestys seurasi. Martti Tapolalle myönnettiin talousneuvoksen arvo.

Alkuaikoina perheen lapset Mervi ja Jarmo Tapola tekivät yökaudet töitä yrityksessä. Mervi ja Jarmo ovat usein muistelleet, kuinka he aamuisin joutuivat lähtemään suoraan makkaraverstaasta kouluun verta tukassa ja vaatteissa.

Muita koululapsia se ihmetytti. Eivät he tienneet, että mustanmakkaran raaka-aine on veri. Mitään vakavia veritöitä ei siis ollut tehty.

Työuraa Tapolassa aloitellessaan sisarukset Mervi ja Jarmo olivat vielä niin pieniä, että heitä varten piti työpaikalle hankkia jakkarat, jotta he ylettyivät makkarapeltejä uuniin laittamaan ja sieltä pois ottamaan.

Yritys menestyi. Kellariloukosta toiminta siirtyi yhä laajempiin ja laajempiin tiloihin. Nykyään toimipaikka on Tampereen Lielahdessa.

Liikemies Carl Danhammer tutustui Jarmo Tapolaan, kun selvitti kenelle tamperelainen kalliimman hintaluokan Mercedes kuului.­

Myös yrittäjien itsensä elintaso koheni. Erittäin vaatimattomista asuinoloista Mervi ja Jarmo Tapola päätyivät miljoonaluokan luksustalojen omistajiksi Tampereen ja Ylöjärven rajamaille. Sinne sijoittuu yksi mediahistorian värikkäimmistä tarinoista.

Jarmo Tapola oli kaupungilla liikkeellä kalliimman hintaluokan Mercedeksellä.

Liikemies Petteri Jussilan kanssa mäkilegenda Matti Nykästä manageroinut kohuliikemies Carl Danhammer ihmetteli, kuka noin kalliilla autolla on liikenteessä.

Danhammer otti siitä selvää, ja näin hän tutustui Jarmo Tapolaan.

Matti Nykänen oli tarinan mukaan ensitapaamisella luullut Mervi Tapolaa Jarmo Tapolan vaimoksi, kun kyse oli sisaruksista. Kuva vuodelta 2007.­

Yhtenä päivänä Carl Danhammer ja Matti Nykänen kilkuttelivat Jarmo Tapolan kotitalon ovikelloa, ja kaksikko päätyi sisätiloihin kahville.

Tuo tilaisuus oli monin tavoin kohtalokas.

Nimittäin naapurissa asunut Mervi Tapola oli kotirannassa uimassa ja tuli uimareissulla bikineissään veljensä Jarmon luokse kahville niin kuin usein ennenkin.

Matti Nykänen ajatteli aluksi, että Mervi on Jarmon vaimo. Sitten kun selvisi, että Mervi on Jarmon sisko, Matti ilmoitti, että “sinä menet minun kanssani naimisiin.”

Syystä tai toisesta kodittomaksi joutunut Matti Nykänen asui tuohon aikaan Danhammerin luona Ylöjärvellä.

– Seuraavana päivänä Mervi soitti, että laittakaa Matin tavarat jenkkikassiin, Matti muuttaa meille, Carl Danhammer muistelee.

Matti Nykänen oli Danhammerin pihassa heittämässä tikkaa, kun hänelle tuli kyyti uuteen asuinpaikkaan, Mervin luokse.

– Jarmo Tapola tuli Mersullaan hakemaan Matin ja Matin tavarat, Danhammer muistelee.

Jarmo Tapolan yksi tähtihetkistä oli kutsu Linnan juhliin vuonna 1997.­

Matin ja Mervin kohdalla riitti draamaa. Jarmo Tapolan rooli siinä oli ihmettelijän ja siskonsa puolesta murehtijan osa.

Jarmo Tapola tuli perheyrityksen johtoon 1986. Hänen jälkeensä perheyrityksen johtoon astui kolmas polvi, Jarmon poika Kristian Tapola.

Tapola on yksi maineikkaimpia tamperelaisbrändejä – vaikkei jääkiekkovalmentaja Jussi Tapola sukuun kuulukaan.

Yritys ja sen ihmisiä on palkittu monin tavoin. Suvun rautarouva Kyllikki Tapola sai vuonna 2015 Tampere-palkinnon.

Mervi muistaa yhtenä perheen tähtihetkistä sen, kun Jarmo Tapola sai kutsun Linnan juhliin 1997. Mervi oli tuolloin Linnassa Jarmon daamina. Suorassa tv-lähetyksessä Jarmo Tapola sai lausua runon.

Mustanmakkaran äiti Kyllikki Tapola kuoli viime syyskuussa 84-vuotiaana. Viime viikon torstaina menehtyi pitkään sairastellut Jarmo Tapola.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?