Bill Clinton matkasi ”Ahvenanmaan kuninkaan” vieraaksi – tunnettu hyväntekijä pyörittää maakunnassa tuottoisaa bisnesimperiumia - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Bill Clinton matkasi ”Ahvenanmaan kuninkaan” vieraaksi – tunnettu hyväntekijä pyörittää maakunnassa tuottoisaa bisnesimperiumia

Julkaistu: 25.7.2019 19:22

Kaikki saarella tuntevat seurallisen hyväntekijän ja menestyneen liikemiehen Anders Wiklöfin.

Nya Åland -lehden mukaan Yhdysvaltain entinen presidentti Bill Clinton matkusti tänään Ahvenanmaalle saaren kuninkaaksikin tituleeratun Anders Wiklöfin kutsusta. Lehden tietojen mukaan Wiklöf kutsui Clintonin vieraaksi järjestämäänsä ilmaiskonserttiin.

Wiklöfin 73-vuotisjuhlakonsertti järjestetään Miramarparkenissa kello 19.30 alkaen. Visit Åland -sivuston mukaan konsertissa esiintyvät ainakin kaksinkertainen Euroviisu-voittaja Johnny Logan sekä suomenruotsalainen Krista Siegfrids.

Hän on järjestänyt koko kansan ilmaiskonsertteja 70-vuotispäivästään lähtien.

Katso yllä olevalta videolta, kuinka Anders Wiklöf haastattelee Bill Clintonia.

Wiklöf on kauppaneuvos, Åbo Akademin kunniatohtori ja tunnettu taiteen ystävä. Hänen järjestämillään juhlilla ovat vierailleet useiden valtioiden eri päämiehet presidenteistä pääministereihin.

Esimerkiksi entinen pääministeri Paavo Lipponen (sd) vieraili Wiklöfin 70-vuotisjuhlilla vuonna 2016. 300 hengen juhlat järjestettiin silloin Wiklöfin ”kesämökillä” Andersuddenilla. ”Mökki” on 1500-neliöinen huvila, jossa liikemies pitää myös mittavaa taidekokoelmaansa.

Lipposen lisäksi Andersin ja tämän veljenpojan Peterin yhteisjuhlilla olivat esimerkiksi Swedbankin hallituksen puheenjohtaja ja Ruotsin entinen pääministeri Göran Persson, kreivi Ian Wachtmeister sekä finanssimies Anders Wall.

Juhliin myös lennätettiin Italiasta tunnettu oopperalaulaja José Carreras. Illan juonsi Mark Levengood.

Carreras esitti juhlassa Wiklöfin lempikappaleen, Frank Sinatran My Wayn.

Ahvenanmaalla Wiklöf on kaikkien tuntema. Eikä mikään ihme, sillä miehen voisi sanoa omistavan koko saaren. Vuonna 2017 Wiklöfin ansiotulot olivat 665 812 euroa ja pääomatulot yli 3,8 miljoonaa.

Hän on tunnettu hyväntekijä ja rahoittaa myös esimerkiksi urheilua.

Kun IFK Mariehamn juhli suomenmestaruutta vuonna 2016, myös joukkueen pääsponsori Anders Wiklöf (kesk.) oli tietenkin paikalla.

Wiklöfin sataprosenttisesti omistama Wiklöf Holding Ab on Pohjoismaiden suurin yhden henkilön sataprosenttisesti omistama yritys.

Se on monialayritys, jota hallinnoi holding-yhtiön kautta. Wiklöf omistaa 12 yritystä, helikoptereita, logistiikkaa, kiinteistö- matkailu-, hotelleja ja vähittäiskauppoja.

Vuonna 2016 konsernin liikevaihto oli 346 miljoonaa euroa. Sen liiketulos oli runsaat 12 miljoonaa euroa ja se työllisti 631 henkilöä.

Wiklöf omistaa myös reilut siivut molemmista Maarianhaminassa ilmestyvistä sanomalehdistä.

Wiklöf on tehnyt kaiken omaisuutensa itse. Hän tulee varsin vaatimattomista oloista Maarianhaminasta. Hänen isänsä oli muurari Pohjanmaalta ja hänen äitinsä sokeutui jo nuorena, kerrotaan Huvfudstadsbladetin pitkässä haastattelussa.

Ålandsbanking-lehden haastattelussa kerrataan, että lapsena Wiklöf keräili tanssilavan alta lattianraoista maahan pudonneita kolikoita. Teini-ikäisenä hän karkasi öisin kotoa keräilemään pulloja samaisen tanssilavan lähettyviltä. Pullot hän möi kauppoihin ja teki siten hieman omaa rahaa.

Yrittäjänä Wiklöf aloitti myymällä koneiden varaosia yrityksille.

Varaosien myynnistä Wiklöf siirtyi autoalalle. Hän myi Mercedes Benzejä Ahvenanmaalla ja osti saamillaan voitoilla Ålandsbankenin osakkeita.

Näin hän keräsi pääomaa perustaakseen Wiklöf Holding Ab:n vuonna 1987.

Wiklöfin isoveli Lars Wiklöf oli myös merkittävä ahvenanmaalainen vaikuttaja. Isoveli Lars oli sosiaalidemokraatti ja Ahvenanmaan talousministeri vuosina 1984–1988, 1991–1995 ja 2005–2007. Hän menehtyi vuonna 2008.

Andersin veljenpoika Peter Wiklöf taas on Ålandsbankenin toimitusjohtaja.

Koulutukseltaan Wiklöf on kokki. Hän sai Åbo Akademin kunniatohtorin arvon taloustieteen oppiaineesta vuonna 2008.

Liikemiehen taidekokoelma on yksi Pohjoismaiden huomattavimmista yksityisistä taidekokoelmista. Wiklöf kertoi Talouselämän haastattelussa, että sekä yrityksissä että taiteessa hänellä pätee samat säännöt: hän ostaa vain sellaista, jota ymmärtää.

Anders Wiklöff ja Ellen Thesleffin Kaiku kuvattuna vuonna 2003.

Hänen kokoelmastaan löytyy tunnettuja taiteilijoita, kuten Anders Zorn, Carl Larsson, Helene Schjerfbeck ja Albert Edelfelt.

Wiklöf tunnetaan myös Itämeren suojelun puolestapuhujana. Hän perusti vuonna 1989 Itämerisäätiön.

Lähteet: Ålandsbanking-lehti, Talouselämä, Huvfudstadsbladet

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?