Tuula, 71, on myynyt vuosia valtavaa hirsistä kiinteistökokonaisuutta maaseudulla: Hinta pudonnut alle puoleen – ”Olen niin monta kertaa täällä itkenyt” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tuula, 71, on myynyt vuosia valtavaa hirsistä kiinteistökokonaisuutta maaseudulla: Hinta pudonnut alle puoleen – ”Olen niin monta kertaa täällä itkenyt”

Omistaja kertoo panneensa ”koko sielunsa” koulun kunnostamiseen.

29.7.2019 7:20

Metsäkylä Jurvan Kurikassa on eteläpohjalaisen maaseuturauhan tyyssija. Entinen Metsäkylän koulu on ollut myytävänä nyt neljä vuotta, mutta tuloksetta.

Yli 600 neliömetrin kiinteistökokonaisuus on pääosin hirsirakenteinen, ja kauppaan kuuluisi 2,7 hehtaarin tontti sekä metsää. Hintapyyntö tällä hetkellä 80 000 euroa.

– Tekevä saisi tämän käytännössä ilmaiseksi, kuvaa koulukiinteistön omistaja Tuula Koivuniemi, 71, kauppahintaa.

Koulun pihapiiri on laaja.­

Alun perin välittäjä arvioi kiinteistön arvoksi 180 000 euroa. Siitä on tultu asteittain alas, kun ostajaa ei ole löytynyt.

Kiinnostuneita on ollut, mutta kauppoihin asti into ei ole riittänyt.

– On ollut tapauksia, joissa pankki ei ole suostunut myöntämään lainaa, ja homma on kaatunut siihen.

 

Metsäkylän vanha hirsikoulu on ollut vuokralla, mutta tällä hetkellä se on tyhjillään. Kaupan ovat kaikki kolme rakennusta, pihasauna sekä iso tontti.­

Sielu mukana kunnostuksessa

Koivuniemi kertoo panneensa koko sielunsa koulun kunnostamiseen. Etsittyään pitkään sopivaa vanhaa koulua hän osti Metsäkylän koulun vuonna 2003. Valtaosa remontista oli valmis vuonna 2005.

– Hirsi on aina ollut oma juttuni. Pidin Ilmajoen Koskenkorvalla 25 vuotta baaria, joka oli kunnostettu vanhaa hirttä käyttäen. Halusin tänne samaa tunnelmaa.

Vanhat hirret otettiin seinistä osittain esille lastulevyjen alta, ja maanläheistä tunnelmaa saatiin aikaan pinnoittamalla osa seinistä vanhojen latojen seinähirsillä. Keskelle olohuonetta Koivuniemi halusi ladon seinän ikkunoineen. Ikkunapaikka sopi mainiosti televisiotasoksi.

Tuula Koivuniemi kertoo aikovansa pitää huutokaupan, jonka toivoo tuovan avun ahdinkoonsa.­

Takka tehtiin tilaustyönä keskelle olohuonetta, ja vanha kuvaamataidon luokka muuntui suureksi tupakeittiöksi samoin tilaustyönä tehtyine keittiönkaappeineen.

Tuula Koivuniemi on sisustanut koulurakennuksen omintakeisella tyylillä. Olohuonetta koristaa suuri takka sekä vanhan ladon seinä.­

Vuonna 2010 kunnostettiin vielä ulkorakennus, joka on muita rakennuksia uudempaa tekoa.

Tuula Koivuniemi arvioi käyttäneensä koulun kunnostamiseen 150 000 euroa.

– Tarkoitus oli jäädä tähän, mutta sitten terveys petti.

Velkaloukku ahdistaa

Seitsemän vuotta sitten Tuula Koivuniemi kertoo saaneensa syöpävaroituksen. Se pysäytti, ja hän päätti panna suuren koulukiinteistön myyntiin.

– Selvisin onneksi sairaudesta, mutta olin ehtinyt ostaa jo uuden asunnon, jota jouduin myös remontoimaan. Nyt minulla on senkin velka maksettavana, eikä tämä menekään kaupaksi.

Koulun tilat olivat jonkin aikaa vuokralla, mutta pari vuotta sitten Koivuniemi kyllästyi. Vuokrat olivat jatkuvasti rästissä, ja tiloja oli sotkettu pahasti.

– Voisin harkita vuokraamista, mutta mieluummin myisin kaiken pois, hän huokaa.

Nyt terveys on alkanut taas heikentyä. Selittämättömät huimauskohtaukset ovat vieneet parin viime kuukauden aikana kolme kertaa pikakyydityksellä sairaalaan. Yhdeksi sairastelun syyksi Koivuniemi arvelee stressiä.

– Olen niin monta kertaa täällä itkenyt, kun velka on suuri on eläkettä saan vain 900 euroa kuussa. Pian tulee taas talvikin, ja on alettava lämmittää rakennuksia.

Tuula Koivuniemi kertoo aikovansa pitää avoimen huutokaupan, jonka toivoo tuovan helpotuksen tilanteeseensa.

Kasvukeskukset syövät kysynnän

Nopea katsaus kiinteistönvälittäjien sivustoille osoittaa, että maaseudulla on myytävänä runsaasti muitakin edullisia kiinteistöjä. Esimerkiksi Kauhavalla on myynnissä kaksi omakotitaloa, molemmat alle 30 000 euron pyyntihintaan.

Kauhavalla, Härmässä ja Järviseudulla toimiva LKV Vaisto myy niistä toista, 84 neliömetrin kokoista taloa, josta pyydetään 28 000 euroa. Puhelimeen vastaa Veikko Kustula, joka kertoo, että vastaavanlaisia haastattelupyyntöjä tulee hänelle harva se viikko.

– Se nyt vaan on tätä, kun valtion virastot on keskitetty, ja maaseutukaupungit imevät väen. Seinäjoelle on kauhea paine rakentaa uutta, kun taas muuttotappiopitäjissä kiinteistöjen arvo laskee.

Hinnat puolittuneet

Kustula on toiminut kiinteistöalan yrittäjänä kymmenen vuotta. Sinä aikana maaseudun kiinteistöjen hinnat ovat hänen mukaansa puolittuneet.

– Ala on kehittynyt 10 vuodessa ihan järkyttäväksi. Paikallisesti täällä ei voida mitään sille, että esimerkiksi Kauhavan lentosotakoulu lakkautettiin vuonna 2014. Myös toisen asteen koulutus on siirtynyt Seinäjoelle, ja sen mukana lähes 500 päiväopiskelijaa.

Kustulan mukaan etenkin vanhojen talojen ostamista pelätään sisäilmaongelmien takia. Osa tyhjillään olevista rakennuksista rapistuu, kun perikunta ei pääse sopuun kiinteistön myynnistä tai myyntihinnasta.

Nyt myynnissä oleva kauhavalainen talo tosin on ollut markkinoilla vasta puolisentoista kuukautta. Kyseessä on perikunnan myymä rakennus, joka soveltuisi kodiksi tai kuivan maan mökiksi, jos sopiva ostaja löytyy.

 

Lapsiperheistä ostajia

Toisin kuin Veikko Kustula, Huoneistokeskuksen ja SKV Kiinteistönvälityksen liiketoimintajohtaja Anu-Elina Hintsa ei usko, että nykyään olisi nähtävissä erityisesti tiettyjen Suomen kolkkien autioitumista. Kehitys on pikemminkin tasaisesti kasvukeskuksiin painottuvaa.

– Pienissäkin taajamissa yritteliäisyys luo kysyntää, koska yritykset tuovat työpaikkoja. Toisaalta myös etätyön kasvavat mahdollisuudet voivat innostaa muuttamaan rauhallisille alueille.

Hintsan havainnon mukaan myös 30–40-vuotiaat voivat etsiä kotia maaseudulta.

– Osa heistä kaipaa edullisia neliöitä ja tilaa kasvattaa pieniä lapsia, hän toteaa.

Terassialue on iso.­

Koivuniemen talossa riittää tavaraakin.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?