Sähkön siirtohintojen korotuspiina jatkuu – Oliko miljardien maakaapelointi paras ja ainoa vaihtoehto? Näin vastaa Elenia

Julkaistu:

Vuoden 2011 Tapani-myrsky näkyy yhä sähkölaskuissa. Hinta hirvittää, mutta maakaapelointi on esimerkiksi Elenian mukaan silti turvallisuudeltaan ja kuluiltaan paras ratkaisu.
Sähkön hinta puhuttaa jälleen, kun sähköyhtiö Elenia kertoi nostavansa sähkönsiirtohintaa syyskuun alusta lähtien keskimäärin 6,5 prosentilla.

Verollisen siirtohinnan muutokseen vaikuttaa asiakkaan käyttämä sähkön määrä ja sähköveroluokka. Esimerkkivaikutuksia on esitetty alla.


Siirtohinnan nousun on osa suurempaa jatkumoa. Elenia nosti sähkönsiirtomaksua keskimäärin noin kuusi prosenttia kesällä 2018 ja keväällä 2017.
Myös muun muassa Caruna on nostanut sähkönsiirtohintoja useampaan otteeseen, esimerkiksi viime vuoden kesällä 6,5 prosenttia.

Sähköyhtiöt perustelevat korotuksia sähköverkon ja toimitusvarmuuden parantamisella. Sähkömarkkinalaki velvoittaa, että siirtoyhtiöt parantavat sähköverkkojen säävarmuutta vuoteen 2028 mennessä, ellei yhtiölle ole myönnetty lisäaikaa.

Lain mukaan esimerkiksi myrskyn aiheuttamat sähkökatkot saisivat kestää taajama-alueilla korkeintaan kuusi tuntia ja muualla enintään 36 tuntia.

Siirtoyhtiöt parantavat säävarmuutta pääasiassa siirtämällä sähkön ilmajohdoista maakaapeleihin.

Elenia kertoo, että vuosikymmenen ajan jatkunut investointi sähköverkkoon ylittää jo miljardi euroa. Caruna puolestaan on tiedottanut, että 10–15 vuodessa joudutaan toteuttamaan 40–60 vuoden investoinnit.

Kokonaisuudessaan sähkön jakeluverkon korvausinvestoinnit siirtymäaikana 2014–2036 ovat 9,7 miljardia euroa, kertovat Energiavirastolle toimitetut kehittämissuunnitelmat. Noin 66 prosenttia investoiduista euroista varmistavat nykyisen toimitusvarmuuden ylläpitämisen.

Vuonna 2018 Suomessa oli kotitalouksia 2 705 499. Mikäli kaikissa näissä talouksissa olisi sähköt ja kaikki korvausinvestoinnit kaatuisivat suoraan ja ainoastaan kotitalouksien maksettavaksi, maksaisi jokainen kotitalous jakeluverkosta laskennallisesti noin 3 585 euroa.

Jos korvausinvestoinnista poistetaan nykyisen toimitusvarmuuden ylläpitämiseen kohdistuvat kulut, kotitalous maksaisi laskennallisesti jakeluverkon parantamisesta noin 1 195 euroa.

Sähköyhtiöt painottavat kuitenkin, etteivät sähkönsiirtohinnan korotukset kata investointeja eli kotitalouskohtaisia kustannuksia ei voi arvioida näin kokonaisinvestointien perusteella. Esimerkiksi Eleniasta ei pystytä arvioimaan tarkasti, mikä osuus sen maakaapeloinnin investoinnista katetaan siirtomaksuilla.


Onko maakaapelointi sitten taloudellisin tapa uudistaa sähköverkkoa? Eikö säävarmuutta voisi varmistaa muilla tavoin? Entä kuinka paljon korotuksista katetaan siirtomaksujen korotuksilta?

Maakaapelointi Elenialle järkevin ratkaisu

Elenian toimitusjohtaja Tapani Liuhala vakuuttaa, että maakaapelointi on tällä hetkellä järkevin tapa varmistaa säävarma sähkönjakelu. Liuhala kertoo, että Elenialla uudistustoimet aloitettiin jo kymmenen vuotta sitten 2009.

Tätä edelsi vuosina 2005–2008 projekti, jossa haettiin parhainta ratkaisua vanhenevan jakeluverkoston uusimiseksi. Maakaapeloinnin lisäksi keskusteluissa oli muun muassa tienvarsiverkoston rakentaminen.

Liuhala ei halua tämän enempää luetella keskusteluissa pyörineitä vaihtoehtoja, mutta toteaa maakaapeloinnin olleen vaihtoehdoista varmin ja myös kustannustehokkain elinkaarikustannuksiltaan.

Hän painottaa kuitenkin jatkuvasti puhuvansa uudistuksista nimenomaan Elenian kannalta, ei yleisellä tasolla.

– Meillä sähkön jakeluverkosto on peräisin 1960–1970-luvuilta, eli se pitää joka tapauksessa uusia. Ilmajohtoverkkoon en näe Elenian palaavan enää.

Syitä tähän on useampi. Aluksikin ilmajohtoverkko kestävyys on Liuhalan mukaan maakaapeleita heikompi. Vanhat sähkötolpat kestivät maksimissaan puoli vuosisataa. Uusissa sähkötolpissa ei voida enää käyttää samoja kyllästysaineita esimerkiksi kreosoottia, joten niiden käyttöikä olisi vain 30 – 40 vuotta.

– Meillä on maassa jopa 60 vuotta vanhoja kaapeleita, jotka eivät näkemyksemme mukaan ole käyttöikänsä päässä.

Lisäksi maakaapelointi on Elenian mukaan elinkaarikustannuksilta ilmajohtoverkostoa halvempi. Liuhala myöntää, että yksittäisenä investointina ilmajohtoverkko on maakaapelia halvempi, mutta ilmajohtoverkon ylläpitokustannukset ovat huomattavasti suuremmat.

Ilmajohtoverkko vaatii Liuhalan mukaan huomattavasti enemmän huoltoa ja on myös alttiimpi rikkoutumaan kuin maakaapeli.

Työvoimakustannukset nostavatkin ilmajohtoverkon kalliimmaksi kuin pääomakustannuksiltaan suuren maakaapeloinnin.

– Jokainen voi pohtia miten pääomakustannukset ovat kehittyneet suhteessa työvoiman kustannuksiin. Lisäksi työvoiman saatavuuteen liittyy epävarmuutta: onko tulevaisuudessa saatavana työvoimaa korjaamaan verkkoa joulun pyhinä?

Maakaapelin vetämisen harvaan asutulle haja-asutusalueelle on kritisoitu olevan kannattamatonta. Liuhalan mukaan Elenia hakee siellä tehokkuutta asentamalla maakaapelin esimerkiksi valokuidun kanssa samanaikaisesti.

Lisäksi maakaapelointi vastaa selkeimmin sähkömarkkinalain vaatimukseen sähkönjakelun katkottomuudesta. Liuhala muistuttaa, että myrskyt eivät pääse katkaisemaan sähköä maakaapeleista samoin kuin ilmajohtoverkosta. Infrastruktuuri on näin ollen varmempi.

– Samalla sähkötolppien ala vapautuu esimerkiksi metsä- ja viljelykäyttöön, kemikaaleja pääsee vähemmän luontoon eikä ilmajohtoverkko pääse sytyttämään metsäpaloja. Varmuuden lisäksi kyseessä on myös ympäristöystävällisempi ja turvallisempi tapa jakaa sähköä.Jos kuva ei näy, katso se täältä.

Sähkönsiirtohintojen korotuspaine tulee laskemaan

Liuhala sanoo, että korotuspaine sähkönsiirtohintoihin tulee laskemaan tulevaisuudessa. Kun Elenia on investoinut miljardin uusimistyöhön tähän mennessä, ei vuosittainen investointisumma enää kasva, vaan pienenee tulevaisuudessa.

Tarkkoja hintoja Liuhala ei halua vielä sanoa, mutta kertoo, että muutostöissä ollaan päästy jo yli puolivälin. Nyt Elenian sähköverkosta on maan alla noin puolet, vuonna 2028 tavoite on 75 prosenttia.

Vaikka miljardi-investointiin sisältyy muitakin uudistuksia kuin pelkkä maakaapelointi, tulee muutostöiden lopun häämöttäminen näkymään myös kuluttajan lompakossa.

– Lähivuosina hinnan korotuksen paine pienenee.

Uusimiset Elenia on rahoittanut sähkönsiirtohintojen korotusten ohella ottamalla lainaa. Liuhalan mukaan laina on merkittävämpi rahoituksen lähde kuin asiakkailta kerätyt sähkönsiirronkorotukset.

– Sähkönsiirron hintakorotuksille asetetaan viranomaisten puolelta tiukka katto. Ei meidän investointeihin ne korotukset millään riitä, eli tarvitaan rahoitusta markkinoilta. Meillä on esimerkiksi Lontoon pörssissä ”bondi-ohjelma” (joukkovelkakirjalaina), jolla rahoitamme toimintaa.

– Vain vajaa puolet siitä, mitä asiakas meille maksaa, jää meille. Puolet häviää matkalla muualle.

Liuhala kehottaakin hintakauhistelun sijaan keskittymään suurempaan kuvaan, varsinkin kun Suomessa viranomainen valvoo tekemistä tarkasti.

– Tämä on satsaus tulevaisuuteen ja perusinfran laittamista kuntoon. Tämä on vastuullista toimintaa. Pitää nähdä vähän pidempi jatkumo eikä keskittyä vain siihen yhteen, kahteen tai kolmeen hinnankorotukseen.Jos kuva ei näy, katso se täältä.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Eeva muutti unelmiensa työn perässä Helsinkiin – Ei saanut kaupungin vuokra-asuntoa, joten palkasta jää käteen 600 euroa kuussa

  2. 2

   Merivoimien neljä uutta laivaa rakennetaan turvallisuussyistä Raumalla – luvassa satoja uusia työpaikkoja: ”laidasta laitaan väkeä”

  3. 3

   Hyvätuloinenkin voi saada kaupungin asunnon – mutta ketä niissä oikeasti asuu?

  4. 4

   Ruotsiin rakennettavaan akkutehtaaseen haetaan työntekijöitä Raahea myöten – luvassa yli 2 000 uutta työpaikkaa

  5. 5

   Yksinhuoltajan lompakko lihoo, keskituloinen perhe kaivaa kuvetta – katso tästä budjettiehdotuksen voittajat ja häviäjät

  6. 6

   Kommentti: Kun yhteiskunnassa joku asia on pielessä, koulua vaaditaan aina korjaamaan se

  7. 7

   Yrittäjä-Jari, 63, häviää budjettiesityksessä satasia – ei luovu tupakasta eikä dieselautosta: ”Eivät tällaiset korotukset mukavalta tunnu”

  8. 8

   Stockmannin asiakas osti 600 eurolla vaatteita, ei saanut muovi­kassia ilmaiseksi – ”Varakkaampien ei kuulu joutua maksamaan samoja pikku­juttuja kuin muiden?”

  9. 9

   Nyt tarkkana verokortin tulorajan suhteen! Satoja tuhansia suomalaisia uhkaa verotasaus loppuvuonna

  10. 10

   Asuntolainakatto tulosidonnaiseksi? Suomen Pankin Rehn harkitsisi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinhuoltajan lompakko lihoo, keskituloinen perhe kaivaa kuvetta – katso tästä budjettiehdotuksen voittajat ja häviäjät

  2. 2

   Autoalan yrittäjä lähti koeajolle ja ”hakemaan rahoja” – runneltu Mersu löytyi viikon päästä, takakontissa inhottava yllätys

  3. 3

   IS:n haltuunsa saama raportti paljastaa: Näin parafiininen diesel pelasti hallituksen umpi­kujasta

  4. 4

   Eeva muutti unelmiensa työn perässä Helsinkiin – Ei saanut kaupungin vuokra-asuntoa, joten palkasta jää käteen 600 euroa kuussa

  5. 5

   Merivoimien neljä uutta laivaa rakennetaan turvallisuussyistä Raumalla – luvassa satoja uusia työpaikkoja: ”laidasta laitaan väkeä”

  6. 6

   Yrittäjä-Jari, 63, häviää budjettiesityksessä satasia – ei luovu tupakasta eikä dieselautosta: ”Eivät tällaiset korotukset mukavalta tunnu”

  7. 7

   Hyvätuloinenkin voi saada kaupungin asunnon – mutta ketä niissä oikeasti asuu?

  8. 8

   Kohua herättänyt sähköyhtiö Caruna nostaa jälleen siirtomaksua – Omakotiliitto parahti: ”Pöyristyttävää”

  9. 9

   Nyt tarkkana verokortin tulorajan suhteen! Satoja tuhansia suomalaisia uhkaa verotasaus loppuvuonna

  10. 10

   Lidlin Suomen-toimitusjohtaja vaihtui – Sipponen: ”Tämä on henkilökohtainen päätökseni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sukulaiset kärkkyivät puolen miljoonan euron perintöä – terävä vanhus jätti heidät nuolemaan näppejään

  2. 2

   Maksamisen muutos yllätti OP:n asiakkaat – Tertulta meni kerralla lukkoon koko perheen tilit

  3. 3

   Näin maksaminen korteilla ja verkossa muuttuu lauantaina – ”Minkään ei tulisi viikonlopun aikana räjähtää”

  4. 4

   Näin paljon suomalaisilla on rahaa tilillään – ekonomisti kertoo, mikä on järkevä määrä

  5. 5

   Yksityiskohta katolla paljasti asioiden laidan – Mikkeli määräsi ex-maaherran suvun saunan purettavaksi: ”Kumma, että tällaista räppänää käydään vastaan”

  6. 6

   Osuuspankin asiakaspalvelu meni tukkoon – asiakkaat ihmettelivät pankin lähettämää tekstiviestiä

  7. 7

   Posti palkkaa satoja uusia vuokra­työn­tekijöitä noin 8,90 euron tunti­palkalla – PAU: ”Ei tällaista ole ennen tehty näin massiivisessa mitta­kaavassa”

  8. 8

   Pekka jakaa postia yön selässä alle 10 eurolla tunti – yhteiskunta tukee yli 500 eurolla kuussa: ”Eihän näistä saisi oikein edes puhua”

  9. 9

   13 000 ”tunnolliselle” suomalaiselle yllätys: veroja räpsähti takaisin tilille – verottaja kertoo miksi

  10. 10

   Kohua herättänyt sähköyhtiö Caruna nostaa jälleen siirtomaksua – Omakotiliitto parahti: ”Pöyristyttävää”

  11. Näytä lisää