10 vinkkiä asuntokauppaan: Yllätys piilee usein vastikkeissa – ”Kannattaa selvittää, miksi se on niin halpa” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

10 vinkkiä asuntokauppaan: Yllätys piilee usein vastikkeissa – ”Kannattaa selvittää, miksi se on niin halpa”

Etenkin ensiasunnon ostaja voi kompastua käytännön asioihin. Lue 10 ammattilaisen vinkkiä asuntokauppaan.

Ensiasunnon ostaja saattaa kokea että tarjolla ei ole konkreettisia ja selkeitä neuvoja.­

27.7.2019 8:45 | Päivitetty 27.7.2019 9:23

Oman asunnon, etenkin ensimmäisen, ostaminen saattaa tuntua hankalalta. Mitä kaikkea asuntolainan hakemisessa pitää ottaa huomioon? Miten voi varmistaa, ettei asunto ole remonttipommi?

Ilta-Sanomat kertoi aiemmin 27-vuotiaasta Kaisasta, joka etsi miehensä kanssa ensiasuntoa Espoosta. Kaisan mukaan asunnonostajalle ei ole tarjolla konkreettisia ja selkeitä neuvoja, vaan ostajan pitäisi olla ammattilainen lähes kaikessa.

Kokosimme kymmenen kohdan listan asioista, jotka asunnonostajan tulee ottaa ennalta huomioon.

1. Aloita säästäminen ajoissa

Asuntosäästämisen voi aloittaa, vaikka ensiasunnon ostaminen ei olisi vielä vuosiin ajankohtaista. Säästää voi joko tavalliselle säästötilille tai ASP-tilille. Jälkimmäinen on tarkoitettu alle 39-vuotiaille ensiasunnon ostajille.

– Myös ensiasuntoa ostava tarvitsee omia säästöjä. Ostajan on pääsääntöisesti katettava 30 prosenttia asunnon hinnasta joko säästöillä ja/tai muilla vakuuksilla, OP:n asuntorahoituksen ja asumisen palveluiden johtaja Kaisu Christie kertoo.

2. Mihin sinulla on varaa?

Pankkien verkkosivuilla olevat lainalaskurit ovat hyvä työkalu kartoittaa, mihin itsellä olisi varaa. Laskuriin syötetään lukuja, jotka liittyvät haettavan lainan määrään, kuten tulot, varallisuus, velat ja menot.

Yllättäviin elämäntilanteisiinkin olisi varauduttava. Kestääkö oma talous vaikkapa äkillisen työttömyyden, sairastumisen tai pakollisten kodinkonehankintojen aiheuttamia kuluja?

Pankit käyttävät haettavalle asuntolainalle niin kutsuttua stressitestiä. Se tehdään aina, kun asiakkaan maksukykyä arvioidaan. Siinä katsotaan, paljonko lainanhoito maksaa, jos korko on kuusi prosenttia.

Huoneistokeskus Vantaan myyntijohtaja Marko Perälä kertoo, että valtaosalla ostajista on realistinen mielikuva omasta varallisuudestaan.

– Ostajat ovat fiksuja ja seuraavat, mitä markkinoilla tapahtuu, hän sanoo.

3. Käy välittäjän juttusilla ajoissa

Huoneistokeskuksen Perälän mukaan asunnonostajat ovat liian harvoin etukäteen yhteydessä sekä kiinteistönvälittäjään että pankkiin.

– Näytöillä käy paljon niitä, jotka ovat vakavissaan ostamassa asuntoa, mutta jotka eivät ole yhtään miettineet, mikä on itselle realistinen lainamäärä ja mitä sillä rahalla on tarjolla.

Perälä kannustaa vertailemaan pankkien lainaehtoja keskenään.

– Kiinteistönvälittäjän juttusillakin voi käydä jo harkintavaiheessa, se ei maksa mitään.

4. Neuvottele rahoitus kuntoon

Pankin lainalupaus on hyvä olla takataskussa jo ennen asuntonäytöillä kiertelyä.

Lainaa voi hakea varaamalla lainaneuvotteluun pankista ajan. Moni pankki tarjoaa sähköistäkin asuntolainanhakumahdollisuutta.

– Meidän lainatarjouksemme on voimassa kolme kuukautta. Se ei sido ottamaan lainaa, mutta jos unelmien asunto tuleekin vastaan, tarjous on jo olemassa. Se nopeuttaa ostoprosessia, Christie sanoo.

Pankin rahoitusneuvojan tehtävä on kertoa asiakkaalle, mitä mikäkin lainaan liittyvä termi tarkoittaa.

– Kannattaa selvittää kaikki, mikä askarruttaa. Esimerkiksi vakuuksiin liittyvät asiat ovat monelle epäselviä, Christie kertoo.

5. Vertaile asuntoja

Moni valitsee tulevan kotinsa tunnepohjalta. Christie neuvoo asunnonostoaikeissa olevaa käymään ainakin pari kolme kohdetta läpi.

– Vaikka ihastuisi jo ensimmäiseen kohteeseen, suosittelen käymään muissakin. Esimerkiksi taloyhtiöiden tietoja ja muuta ostopäätökseen vaikuttavaa kannattaa verrata keskenään, hän sanoo.

6. Laske asunnon todellinen hinta ja asumiskulut

Asunnon myyntihinta ja velaton hinta voivat mennä etenkin ensiasunnon ostajalla sekaisin.

Asunnon myyntihinta on summa, jolla asunnon voi ostaa itselleen. Se ei kuitenkaan sisällä asunto-osakkeen mahdollista osuutta taloyhtiölainasta.

Velaton hinta sisältää asunnon myyntihinnan sekä mahdollisen osuuden taloyhtiön lainasta. Velaton hinta on siis se summa, joka kertoo asunnon kokonaishinnan.

Asunnon myyntihinnan lisäksi kannattaa tarkistaa kohteen neliöhinta ja verrata sitä alueen yleiseen hintatasoon.

7. Miten taloyhtiötä on hoidettu?

Pelkkä asunnon kunto on pieni asia, kun sitä verrataan asunto-osakeyhtiön taloudenpitoon. Tarvittavat, ajan tasalla olevat asiakirjat saa kiinteistönvälittäjältä.

– Välittäjä pitää laittaa koville, jos tuntuu, ettei itse ymmärrä jotain. Kiinteistönvälittäjän tehtävä on selvittää ostajalle juurta jaksain myös se, miten taloyhtiötä on hoidettu, Perälä sanoo.

Suurin yllätys tuoreelle asunnonomistajalle liittyy usein yhtiövastikkeeseen.

– Jos vastike on kovin edullinen, kannattaa selvittää, miksi se on niin halpa. Onko yhtiössä jätetty esimerkiksi korjaukset tekemättä eikä kassassa olekaan rahaa, isännöintiliiton puheenjohtaja Toivo Korhonen sanoo.

Korhosen mukaan joissain asunto-osakeyhtiöissä on tapana pitää kassa lähes tyhjänä. Kun yllättäviä menoja tai pieniäkin korjauksia tulee, osakkailta kerätään ylimääräistä vastiketta.

8. Remontit ja kuntokartoitus

Kun sopiva asunto löytyy, selvitetään taloyhtiön menneet ja tulevat remontit sekä hoitovastikkeen ja muiden asumiskulujen suuruus.

On tutustuttava myös taloyhtiön tilinpäätöstietoihin, isännöitsijäntodistukseen ja energiatodistukseen.

Kuntokartoitus tehdään yleensä ennen omakotitalon kauppaa. Kartoituksen avulla sekä ostaja että myyjä saavat puolueetonta tietoa kiinteistön myyntihetken kunnosta, korjaustarpeista ja mahdollisista vaurioriskeistä.

9. Asunnon sijainti

Usein tärkein kriteeri asunnon valinnalle on kohteen vaivaton sijainti. Joku arvostaa julkisen liikenteen toimivuutta, toinen helppoa yhteyttä moottoritielle, kolmas taas hyviä pyöräilyreittejä.

Myös alueen palvelut kannattaa kartoittaa.

10. Jälleenmyyntiarvo

Vaikka kyseessä olisi ensiasunto, Perälä neuvoo ostajaa miettimään omaa tulevaisuuttaan ja sitä kautta asunnon jälleenmyyntiarvoa.

– Jos kohde on pieni yksiö, voi hyvinkin olla, että asukas muuttaa jossain vaiheessa paikkakunnalta tai vaihtaa isompaan. Silloin asuntoa kannattaa etsiä alueilta, jossa kauppa käy, käytännössä siis kasvukeskuksista, hän sanoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?