Metsäyhtiö UPM on päättänyt rakentaa uuden eukalyptussellutehtaan Paso de los Torokseen kaupungin lähelle Uruguayhin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

UPM:n hanke on Suomen metsähistorian kallein: Uruguayhyn nousee 2,4 miljardin euron eukalyptussellutehdas

UPM:n Uruguayn-tehdastoiminta tuo paljon työtä ja toimeentuloa, mutta on herättänyt myös ajoittain kiivastakin vastustusta maassa.

UPM:n Uruguayn-tehdastoiminta tuo paljon työtä ja toimeentuloa, mutta on herättänyt myös ajoittain kiivastakin vastustusta maassa.

Julkaistu: 23.7.2019 11:35, Päivitetty 23.7.2019 12:34

UPM tiedotti asiasta tänään tulosraportin jälkeen.

Metsäyhtiö UPM on päättänyt rakentaa uuden eukalyptussellutehtaan Paso de los Torokseen kaupungin lähelle Uruguayhin.

Investoinnin arvo on 2,7 miljardia Yhdysvaltain dollaria eli noin 2,4 miljardia euroa, UPM kertoo tiedotteessaan. Yhtiön mukaan investointi rahoitetaan liiketoiminnan rahavirralla ja tavanomaisilla rahoitusjärjestelyillä.

Hanke on Suomen metsäteollisuuden historian kallein yksittäinen investointi, ja Uruguayssa suurin ulkomainen sijoitus koskaan.

Uuden sellutehtaan tuotantokapasiteetti on 2,1 miljoonaa tonnia vuodessa, ja se lisää UPM:n sellukapasiteettia yli 50 prosenttia.

Tehtaan on tarkoitus käynnistyä vuoden 2022 toisella puoliskolla.

Tehdasinvestoinnin lisäksi UPM investoi 350 miljoonaa dollaria satamatoimintoihin Montevideossa ja paikallisiin hankkeisiin Paso de los Toroksessa.

Toiminta-aikanaan tehtaan arvioidaan luovan Uruguayn talouteen noin 10 000 pysyvää työpaikkaa, joista noin 4 000 olisi UPM:n ja sen suorien alihankkijoiden palveluksessa.

Osana investointisopimusta Uruguayn hallitus on aiemmin luvannut edistää toimiluvan myöntämistä rautatieyhteyden päässä sijaitsevalle selluterminaalille Montevideon satamassa. Mahdollisen sellutehtaan vuosituotantokapasiteetti olisi noin kaksi miljoonaa tonnia.

UPM kertoi, että se rakentaa selluterminaalin syväsatamaan. Investoinnin arvo on noin 280 miljoonaa dollaria. Suora raideyhteys tehtaalta syväsatamaan muodostaa yhtiön mukaan tehokkaan toimitusketjun maailmanmarkkinoille.

UPM:n toiminta Uruguayssa herättää myös vastustusta maassa. Paso de los Torosista loppuvuonna raportoineen Ylen mukaan ympäristöhuolia on luonnon monimuotoisuuden heikentymiseen uusien plantaasien takia.

UPM kertoi kuitenkin Ylelle, että eukalyptusta kasvatetaan vanhoilla laidunmailla ja viljelemättömillä alueilla. Lisäksi se jättää noin 40 prosenttia tuotantoalueesta viljelemättä. Luonnonmetsät on suojeltu.

UPM:n tiedotteen mukaan eukalyptuksen saatavuus tehtaalle on varmistettu UPM:n omilta ja vuokratuilta plantaaseilta sekä yhteistyösopimuksin yksityisten maanomistajien kanssa.

Investointisopimuksessa UPM on myöskin sitoutunut parantamaan saastuneen Río Negro -joen tilaa. Tehtaan ympäristövaikutuksia seurataan laajalla ja läpinäkyvällä valvonnalla, yhtiö kertoi.

Maassa on jo toinen UPM:n tehdas, Fray Bentosin sellutehdas, jonka toimintaa on ympäristövaikutusten takia vastustettu ajoittain hyvinkin kiivaasti rajajoen toisella puolella Argentiinassa.

UPM:llä on Uruguayssa 382 000 hehtaaria omia ja vuokrattuja puuviljelmiä. Niiltä toimitetaan puuta sekä uudelle että Fray Bentosin tehtaalle.

Tuoreimmat osastosta