Kullanhuuhdonta houkuttelee matkustajia Lappiin: ”Yksi kesän valteista” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kullanhuuhdonta houkuttelee matkustajia Lappiin: ”Yksi kesän valteista”

Suuri osa kullan perässä Lappiin matkustavista on suomalaisia tai EU-kansalaisia.

Laanilassa kultamatkailuyritystä pyörittävän Holmiston valtauksella käy matkailijoita kokeilemassa kullankaivuuta.­

21.7.2019 22:04

Generaattori surisee virtaa vesipumpuille, jotka nostavat vettä puisiin ränneihin Inarin Laaniojalla. Päiväksi kultaa kaivamaan tulleet matkailijat ähertävät hiekkaisia kiviä ämpäreihin, nostelevat ämpärit rännille ja pesevät kivistä hiekkaa. Sen seassa voi olla kultaa, joka jää rännin päässä oleviin metallirihloihin.

– Tämä on aarteen etsintää kuin lotto tai vähän vaikeampi pajatso, sanoo Inga Sokka, joka on tullut pohjoiseen kaivamaan kultaa miehensä Harri Alamartimon ja poikansa Ossi Alamartimon kanssa Liedosta Varsinais-Suomesta.

Laaniojalla kultamatkailijat saavat kokeilla kullankaivuprosessia alusta loppuun kullankaivaja-yrittäjä Paavo Holmiston valtauksella.

Pari vuotta sitten Holmisto hankki kiinalaisten matkailijoiden ryntäyksen varalta Alipay-maksujärjestelmän, mutta yhtään maksua ei sillä ole tehty.

– Kiinalaiset eivät ole paikkaa löytäneet. Eivät taida uskaltaa poistua metsään, sanoo Holmisto, jonka valtaukselle on Nelostieltä matkaa puolitoista kilometriä.

Holmiston kullankaivukeskuksessa riitti kävijöitä välillä bussilasteittain vuonna 2008 alkaneeseen finanssikriisiin asti. Nykyisin kävijöistä valtaosa on suomalaisia, ja ulkomaalaisista matkailijoista suurin osa on EU-kansalaisia. Holmiston valtauksella kaivaa myös kullankaivun harrastajia, jotka vuokraavat paikan ja kaivavat viikkoja tai kuukausia kerrallaan.

Kultaa jo neljänä kesänä kaivaneet lietolaiset Harri Alamartimo (vas.) ja Inga Sokka yrittäjä Paavo Holmiston (ei kuvassa) valtauksella .­

Vaskaamiskoulusta luomukultaan

Sodankylässä Tankavaaran kultakylässä opetellaan kullanhuuhdontaa oppaan johdolla. Hiekanruskea vesi lainehtii, kun kymmenisen matkailijaa huljuttelee hiekkaa vaskooleissa. Kullanhuuhdontaopas Kimmo Panulan kanssa tutkitaan, onko vaskoolin uraan jäänyt jyvä hiekkaa vai kultaa.

– Turistihuuhtomo perustettiin 1970-luvulla tänne, koska Lemmenjoki oli vaikeasti saavutettava, Panula sanoo.

Tankavaarassa valmistaudutaan elokuussa pidettäviin kullanhuuhdonnan maailmanmestaruuskilpailuihin. Jokavuotisia kilpailuita Tankavaara isännöi viimeksi 2006.

Viime vuosina kultaturismiin on kehitetty uusia ideoita. Lapin kultaa on brändätty kestävän kehityksen mukaiseksi Green Gold Lapland -hankkeessa. Metsähallitus avasi viime kesänä kultareitin Lemmenjoella, missä kullan konekaivu loppuu ensi kesänä. Kutturantien varressa toimii kultakioski toista kesää.

Kullanhuuhdontaopas Kimmo Panula opettaa espoolaisia Saga, Olivia ja Jarno Lappalaista (vasemmalta oikealle) Sodankylän Tankavaarassa.­

Kullanhuuhdontaopas Kimmo Panula (vasemmalla) näyttää, miten Olivia Lappalaisen (oik.) löytämä kultahippu laitetaan talteen lasiputkeen.­

Jalometallin pitkä historia rahataloudessa

Kullanhuuhdonta ja sen historia ovat kiehtoneet Lapin matkailijoita puoli vuosisataa, vaikka rikastumisen mahdollisuus on vähäinen.

– Ihmiset ovat himoinneet kultaa tuhansien vuosien ajan. Se on universaali ilmiö, sanoo Tankavaarassa toimivan Kultamuseon johtaja Kaisa Nikkilä.

Kullan ja rahajärjestelmien historia on pitkälti yhteinen. Nikkilän mukaan kullan ominaisuudet ovat tehneet siitä ylivertaisen maksuvälineen muihin alkuaineisiin verrattuna.

– Kulta ei kulu, ja sitä on helppo muokata.

Inarin ja Utsjoen matkailumarkkinointi on pitänyt kullankaivua esillä materiaaleissaan Lapin kullan löytymisen 150-vuotisjuhlapäivän takia.

– Kultamatkailu on yksi kesän valteista, sanoo markkinointikoordinaattori Eeva Flinkman Inari-Saariselkä Oy:sta.

Kultamatkailu on pieni osa muusta Lapin matkailusta, ja kullankaivuun liittyviä tuotteita tarjoaa kourallinen yrityksiä. Iso osa kultamatkailusta on vapaamuotoista.

– Valtauksille otetaan ystäviä ja tuttuja kokeilemaan kaivua, sanoo Lapin Kullankaivajain liiton puheenjohtaja Maija Vehviläinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?