Lääkäriksi opiskeleva Omar tekee rankkaa työtä, joka ärsyttää monia suomalaisia: ”Osa huutaa loukkauksia”

Julkaistu:

Palkka muodostuu tuntipalkasta. Osa järjestöistä palkitsee bonuksella hyvästä työstä.
Feissarin palkka ei poikkea juuri muista nuorien suosimista kesätöistä. Järjestöt maksavat feissareille noin 12–15 euron tuntipalkkaa hieman työn vaativuudesta riippuen. Joillain järjestöistä on lisäksi kokemuspohjainen palkankorotus.

Feissareiden työnä on kerätä esimerkiksi lahjoituksia tai tilauksia ihmisiltä kaduilla ja muilla julkisilla paikoilla.

Palkka on siis parempi, kuin esimerkiksi valtaosalla kunnan kesätyöntekijöistä ja museotyöntekijöistä, joiden kuukausipalkka liikkuu jopa vain 800 euron tienoilla

Provisiopalkkaa Taloussanomien haastattelemat järjestöt eivät maksa, joskin Unicefilla on käytössä niin kutsuttu ”hyvän feissarin lisä”, jonka saa kun pääsee keskiarvotulosmittareihin kolmen kuukauden ajan ja Punainen Risti palkitsee ahkeruudesta bonuksilla. Osalla muista järjestöistä palkka määräytyy sekä tunti- että provisiopalkan perusteella.


Feissarit tekevät hieman lyhyempää työpäivää ja myös työpäivien määrä on sovittavissa alaspäin. Työpäivän pituus vaihtelee järjestöillä neljästä kuuteen tuntiin, useimmin työpäiviä on normaaliin tapaan viisi viikossa.

Työn rankkuudesta ja feissareihin kohdistuvasta vihamielisyydestä on ollut mediassa puhetta. Järjestöillä on tulostavoitteet siitä, kuinka monta kuukausilahjoittajaa tulisi saada päivässä.

Osa feissareista on kokenut järjestelmän stressaavaksi muun muassa Helsingin Sanomien haastattelussa.

 

Suurin osa suomalaisista on kuitenkin kivoja ja saa meidätkin aina iloiseksi.

Järjestöt kertovat, että ne tekevät kaikkensa, jotta tulostavoitteisiin päästäisiin: tarjolla on muun muassa yksilökohtaista ohjausta, esimiestukea ja tiiminvetäjien apua. Työntekijöitä autetaan myös siinä tapauksessa, jos stressi kasvaa suureksi ja työ alkaa maistua puulta.

Osalle työ ei tästäkään huolimatta sovi. Työsuhteita päätetään työntekijöiden aloitteesta säännöllisesti, joskaan ei kovin usein.

Kokemus nostaa palkkaa

Amnestyn varainhankintapäällikkö Jukka Myllyniemi, että heillä palkka määräytyy työkokemuksen ja vastuun mukaan. Feissaaminen tapahtuu ryhmissä, ja tiiminvetäjä saa hieman korkeampaa tuntipalkkaa. Tuntipalkat vaihtelevat 12–14 euron välillä.

Tunteja tehdään 4,5–6 päivässä. Moni tekee työtä opiskelujen yhteydessä.

– Emme ole lähteneet siihen, että maksaisimme provisiopalkkaa. Toki meillä on tavoitteita, jotka toivoisimme feissarien täyttävän, mutta ne eivät vaikuta palkkaan. Tuntipalkan he saavat ihan riippumatta tuloksesta.

Käytännössä Amnesty seuraa tavoitteita tarkasti. Jos tavoitteet eivät täyty, feissaajan tulosta pyritään parantamaan valmennuksilla ja keskustelulla.

– Työn hedelmä on tietysti se, että he saisivat ihmisiä mukaan toimintaamme. Se on feissarillekin hyvä, että huonoon tulokseen puututaan, emmekä halua jättää ketään yksin.

Myllyniemi kertoo, että moni palaa työskentelemään Amnestylle uudestaan tai jatkaa ympäri vuoden lyhyemmällä työajalla. Osa kuitenkin keskeyttää työt, kun huomaa, ettei työ ollutkaan itselle ominaisin.

Työntekijän kohdatessa vaikeuksia Amnesty pyrkii auttamaan parhaansa mukaan.

– Meiltä on saatavissa esimiestukea niin lähiesimiehiltä kuin korkeammaltakin taholta. Yritämme kysellä aina, että miten menee ja niin edelleen. Koulutamme myös paineen alla tehtävään työhön ja teetämme työhyvinvointiin liittyviä kyselyitä. Apua on aina saatavilla.

Unicefilla tuntipalkka alkaa 12 eurosta. Tiiminvetäjät saavat palkkaa 13–14 euroa kokemuksen mukaan. Lisäksi Unicefilla on yhden euron ”hyvän feissarin lisä”. Sen saa, mikäli yltää keskiarvotulosmittareihin kolmen kuukauden ajan. Tämän jälkeen korotus on pysyvä.

Unicefilta ei tarkenneta, mitä lisän saadakseen tarkalleen täytyy tehdä. Käytännössä se kuitenkin edellyttää tuottaja Petteri Nummisen mukaan normaaleihin tuloksiin pääsemistä.

Tunteja Unicefin feissarit tekevät neljästä kuuteen. Arviolta puolet feissareista on aloittanut työnsä tänä keväänä tai kesällä, kaikkiaan feissareita on järjestöllä 60.

12,72 euroa tuntiliksaa

Plan maksaa feissareilleen palkkaa 12,72 euroa tunnissa ja työtunteja viikkoa kohden muodostuu yleensä 25. Kokemuslisiä tai hyvän työntekijän lisiä Plan ei varainhankintajohtaja Nora Huhdan mukaan maksa, mutta motivaatiopalkkioksi työntekijä voi saada esimerkiksi leffalippuja.

Plan kerää varoja feissaamalla vasta toista vuotta. Kesäkuussa työntekijöitä aloitti Huhdan mukaan 25, heinäkuussa 15. Kesäkuussa työt keskeytti omasta aloitteestaan kaksi henkilöä.

– Koko henkilöstöhallinto ja tiiminvetäjät seuraavat feissarin jaksamista. Myös työterveys palvelee tarvittaessa. Lopettaminen ei ole kauhea yleistä, mutta toki sellaistakin tapahtuu. Olemme huomanneet, että hyvä yhteishenki auttaa jaksamaan.

Niin Huhta, Numminen kuin Myllyniemikin mainitsevat, että feissarien sijoittamisesta sovitaan eri järjestöjen kesken.

– Meillä on kaikkien muiden feissausta tekevien järjestöjen kanssa yhdessä kehitetty paikkajakosysteemi, jonka noudattaminen on kaikkien etu, jotta suositummat paikat eivät ruuhkaudu, Unicefin Numminen toteaa.

Helsingin lisäksi paikkajakojärjestelmää noudatetaan myös muissa suurimmissa kaupungeissa. Esimerkiksi Tampereella, Turussa ja Jyväskylässä suosituimmilla paikoilla feissareiden määrää on rajoitettu.

Mutta mitä mieltä on itse feissarit työstään?

Punaisella Ristillä feissaavat Omar Al-Doori ja Hassan Ismail ovat tyytyväisiä työhönsä. Punaisen Ristin koordinaattori Markus Högmander kertoo feissarin palkaksi 12–14,5 euroa työnkuvasta riippuen. Päälle voi tulla bonus, mikäli tekee työnsä hyvin.

Hän ei halua tarkentaa, millainen työ bonukseen oikeuttaa tai minkä suuruinen se on.

Työpäivät Punaisella Ristillä ovat tavallisesti viisi tuntia pitkiä, mutta pidempäänkin saa töitä tehdä. Feissareita koko Suomessa järjestöllä on 70–90.

Tarvittaessa myös Punainen Risti antaa valmennusta feissareilleen, jotta tavoitteet täyttyisivät. Högmander kertoo toisinaan jopa auttavansa kädestä pitäen, jos yksittäisellä feissarilla on vaikeuksia.

Irakilainen Al-Doori opiskelee Suomessa lääkäriksi ja siksikin hän kokee Punaiselle Ristille työskentelyn mielekkääksi.

Myös Ismail kokee, että hänen tekemänsä työ on tärkeää. Hän on kotoisin Libanonista ja kokee, että voi Punaisen Ristin kautta auttaa kotimaataan.

Kumpikin kertoo olevansa tyytyväinen palkkaansa.

– Palkka on mielestäni hyvä ja työajat myös. Pystyn maksamaan palkalla lukukausimaksuni, kertoo Al-Doori.

Työn varjopuoleksi hän mainitsee sen, että osa ihmisistä käyttäytyy aggressiivisesti feissareita kohtaan.

– Osa huutaa loukkauksia ja osa ei pysähdy tai kieltäydy kohteliaasti. Se on joskus ärsyttävää. Suurin osa suomalaisista on kuitenkin kivoja ja saa meidätkin aina iloiseksi, kun keskustelemme.

Ismail on myös sitä mieltä, että työskentely on pääsääntöisesti antoisaa ja kohtaamiset mukavia. Hän kuitenkin kehittäisi feissausta sellaiseksi, etteivät ohikulkijat ärsyyntyisi niin helposti.

– Voisimme tehdä joitain asioita paremmin. Toki meidän pitää jatkaa rahankeräystä, mutta voisimme välttää sitä, että ihmiset joutuvat pysähtymään kymmenen kerääjän kohdalla. Silloin ihmiset muuttuvat töykeäksi, Ismail kertoo.

– Voisimme tehdä pienen lavan tai teltan, jossa olisi pientä tapahtumaa. Voisimme samalla kertoa toiminnastamme ja ihmiset voisivat halutessaan lahjoittaa meille.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Painajaisperinnöistä yksi on yli muiden – ”Kukaan ei huoli edes ilmaiseksi”

  2. 2

   Ekonomisti: On vain yksi kestävä tapa varmistaa, että työssäkäyville on tarpeeksi asuntoja

  3. 3

   Kiinteistökuningatar Kaisa Liskin yritys ei ole maksanut palkkoja – myös Työllisyysrahasto karhuaa maksuja

  4. 4

   Riittääkö Triplaan asiakkaita? Asiantuntija: ”Solmu­kohta­harha” voi koitua kauppa­keskuksen kohtaloksi

  5. 5

   Vaimon paha kolari mullisti Voiton, 75, elämän kertaheitolla – ”Pahinta oli persoonallisuuden muutos”

  6. 6

   Onni potkaisi lomaa odottavia – näin kikkailemalla saat pitkät vapaat jouluna

  7. 7

   Maatila myynnissä, lähtöhinta euron – tällaisia asumuksia Suomesta saa pikkurahalla

  8. 8

   Turkin markkinoilla myyntiaalto – syynä Yhdysvaltojen nostamat syytteet

  9. 9

   Kommentti: ”Tähtisijoittaja” syyllistää suosittuja rahastoja kuplariskistä, mutta kaikkia väitteitä ei kannata niellä

  10. 10

   Bloomberg: Kone neuvottelee Thyssenkruppin hissien ostosta yhdessä sijoitusyhtiön kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Painajaisperinnöistä yksi on yli muiden – ”Kukaan ei huoli edes ilmaiseksi”

  2. 2

   Riittääkö Triplaan asiakkaita? Asiantuntija: ”Solmu­kohta­harha” voi koitua kauppa­keskuksen kohtaloksi

  3. 3

   Kiinteistökuningatar Kaisa Liskin yritys ei ole maksanut palkkoja – myös Työllisyysrahasto karhuaa maksuja

  4. 4

   Onni potkaisi lomaa odottavia – näin kikkailemalla saat pitkät vapaat jouluna

  5. 5

   Vaimon paha kolari mullisti Voiton, 75, elämän kertaheitolla – ”Pahinta oli persoonallisuuden muutos”

  6. 6

   Ekonomisti: On vain yksi kestävä tapa varmistaa, että työssäkäyville on tarpeeksi asuntoja

  7. 7

   Näin lainakatto vaikuttaisi sinuun – katso, millaiseen kotiin tulosi riittäisivät

  8. 8

   Kommentti: ”Tähtisijoittaja” syyllistää suosittuja rahastoja kuplariskistä, mutta kaikkia väitteitä ei kannata niellä

  9. 9

   Bloomberg: Kone neuvottelee Thyssenkruppin hissien ostosta yhdessä sijoitusyhtiön kanssa

  10. 10

   Maatila myynnissä, lähtöhinta euron – tällaisia asumuksia Suomesta saa pikkurahalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lääkäri huomasi kahvihuoneen seinällä omituisen lapun – uskoo, että siihen kiteytyy koko terveydenhuollon jättiongelma

  2. 2

   Esko Ylisen Halpa-Halli laajeni hurjasti ja suututti kilpailijat – sitten viinaan retkahtanut nuori liike­mies teki täys­käännöksen, joka yllätti kaikki

  3. 3

   Painajaisperinnöistä yksi on yli muiden – ”Kukaan ei huoli edes ilmaiseksi”

  4. 4

   Näin lainakatto vaikuttaisi sinuun – katso, millaiseen kotiin tulosi riittäisivät

  5. 5

   Juha, 57, teki Kauhukeittiötä, nyt ei saa töitä millään, vaikka on lähettänyt kahden vuoden aikana yli 300 hakemusta

  6. 6

   Toivo Sukari aikoo myydä Seinäjoen Ideaparkin – vain yksi kauppakeskus jää: ”Se on minulle kuin lapsi”

  7. 7

   Tässä ovat 3 mokaa, joilla voit pilata osakesäästötilin hyödyt – vaarana 7 300 euron lasku

  8. 8

   Kiistelty ”paskalaki” astuu voimaan kahden viikon päästä – yli 100 000 kiinteistössä muutokset on vielä tekemättä

  9. 9

   Riittääkö Triplaan asiakkaita? Asiantuntija: ”Solmu­kohta­harha” voi koitua kauppa­keskuksen kohtaloksi

  10. 10

   Sara Blakely teki mullistavan alusvaatekeksinnön ja on nyt miljardööri – idea lähti valkoisista housuista

  11. Näytä lisää