Kone harkitsee jopa 16 mrd:n euron yrityskauppaa – analyytikko HS:lle: ”Merkittävin päätös, minkä Kone on koskaan tehnyt” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kone harkitsee jopa 16 mrd:n euron yrityskauppaa – analyytikko HS:lle: ”Merkittävin päätös, minkä Kone on koskaan tehnyt”

Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth ja talousjohtaja Ilkka Hara kertoivat yhtiön tuloksesta tammikuussa 2018.­

18.7.2019 5:18

Saksalaisen teollisuuskonserni Thyssenkruppin on kerrottu valmistautuvan hissiliiketoimintojensa myyntiin. Taloussanomat kertoi jo heinäkuun alkupuolella, että yksi ostajaehdokkaista on suomalainen hissinvalmistaja Kone.

Thyssenkrupp, Kone ja muiksi mahdollisiksi ostajakandidaateiksi listatut yhtiöt, kuten sijoitusyhtiöt CVC Capital Partners ja KKR eivät ole kommentoineet markkinahuhuja.

Jos Kone päätyisi ostamaan Thyssenkruppin hissiliiketoiminnan, kyseessä olisi yksi Suomen taloushistorian suurimmista kaupoista.

Torstaina julkaistussa Helsingin Sanomien artikkelissa OP-ryhmän analyytikko Kim Gorschelnik arvioi mahdollista ostopäätöstä Koneen päättäjien näkökulmasta.

– Se on merkittävin, minkä Kone on koskaan tehnyt.

HS muistuttaa, että kauppa olisi suuri koko maailmankin mittakaavassa ja mittasuhteiltaan valtava Koneelle. Toteutuessaan kauppa tekisi Koneesta hissialan suurimman yrityksen markkinaosuudella mitattuna ja kaksinkertaistaisi Koneen koon useilla mittareilla tarkasteltuna.

Osakeanalyytikot arvioivat toukokuussa, että Koneen ja Thyssenkruppin hissifuusiosta syntyisi isoja synergiaetuja. Edut voisivat olla 4–8 euroa Koneen osaketta kohden. Fuusion toteuttaminen veisi kuitenkin paljon aikaa muun muassa EU:n tiukan kilpailusyynin takia, ja voisi toteutua mahdollisesti vasta vuonna 2021.

Amerikkalaisen Jefferiesin arvion mukaan hissiyksikön pörssilistaaminen onkin todennäköisesti ykkösvaihtoehto Thyssenkruppille. Se toisi saksalaisyksikölle nopeammin käteistä kuin mahdollinen hissifuusio Koneen kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?