36 eduskunnan ulkopuolelle jäänyttä löysi käyttöä sopeutumisrahalle – katso, ketkä kaikki hakivat kansanedustajan tilapäistä työttömyysturvaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

36 eduskunnan ulkopuolelle jäänyttä löysi käyttöä sopeutumisrahalle – katso, ketkä kaikki hakivat kansanedustajan tilapäistä työttömyysturvaa

Eniten sopeutumisrahaa nostaneiden joukossa oli sinisen tulevaisuuden entisiä kansanedustajia.

­

16.7.2019 7:53

Kevään vaaleissa eduskunnasta jäi rannalle 83 kansanedustajaa. Mukana oli niin pudonneita kuin omalla päätöksellään lähteneitä.

Heistä 42:lla on oikeus kansanedustajien tilapäiseksi työttömyysturvaksi tarkoitettuun sopeutumisrahaan. Tästä joukosta yhteensä 36 kevään vaaleissa rannalle jäänyttä kansanedustajaa nosti sopeutumisrahaa kesäkuussa.

Kokonaisuudessaan sopeutumisrahaa maksettiin kesäkuussa 62:lle entiselle kansanedustajalle.

Eniten sopeutumisrahaa nostaneiden joukossa oli sinisen tulevaisuuden entisiä kansanedustajia.

Eduskuntaryhmän 17 jäsenestä sopeutumisrahaa nosti 11. Heihin lukeutuivat muun muassa Jari Lindström, Jussi Niinistö ja Timo Soini.

Eduskuntavaaleissa pudonneista keskustan entisistä edustajista yhdeksän nosti sopeutumisrahaa kesäkuussa. Heitä oli siis toiseksi eniten sopeutumisrahaa nostaneiden joukossa.

Muutama keskustalainen konkari ilmoitti jo ennen vaaleja, ettei asetu ehdolle. Sellaisia nimiä, kuten Sirkka-Liisa Anttila, Seppo Kääriäinen ja Timo Kalli, on kuitenkin turha etsiä sopeutumisrahan saajien joukosta.

Tähän syynä on yksin jo se, että he ovat eläkeiässä. Yli 65-vuotta täyttäneellä entisellä kansanedustajalla ei ole oikeutta sopeutumisrahaan.

Jos yllä oleva taulukko ei näy, voit katsoa sen tästä.

Eduskuntavaalien tulos näkyy siinä, ketkä ovat kesäkuussa nostaneet sopeutumisrahaa.

Eduskunnan ulkopuolelle jääneistä demariedustajista kaksi nosti kesäkuussa sopeutumisrahaa. Heistä toisen, Joona Räsäsen, puoluetoimisto palkkasi vastikään poliittisen valmistelun päälliköksi.

Kokoomuslaisista neljä nosti sopeutumisrahaa kesäkuussa – yhtenä heistä Susanna Koski, joka taannoin kehotti työttömiä keräilemään risuja metsästä.

Vihreiden entisistä kansanedustajista sopeutumisrahaa nosti viisi. Heidän joukossaan oli entinen puheenjohtaja Touko Aalto, joka on nyttemmin siirtynyt konsulttiyrityksen palvelukseen.

Vasemmistoliiton pudonneista tai lähteneistä kansanedustajista sopeutumisrahaa nosti kolme. Heistä yksi, Silvia Modig, valittiin keväällä Euroopan parlamenttiin. Hän liuennee rahan saajien joukosta pikapuoliin, kun uusi parlamentti aloittaa työskentelynsä.

Jos yllä oleva taulukko ei näy, voit katsoa sen tästä.

Kevään eduskuntavaaleissa pudonneiden kansanedustajien on haettava sopeutumisrahaa lokakuun loppuun mennessä.

Sopeutumisraha on 36–60 prosenttia kansanedustajan palkkiosta, mikä tarkoittaa vähimmillään noin 2 100–3 800 euroa kuukaudessa. Määrä on suurempi, jos kansanedustaja on viimeisen 15 vuoden aikana toiminut esimerkiksi ministerinä, puhemiehenä, varapuhemiehenä tai valiokunnan puheenjohtajana.

Sopeutumisrahaa maksetaan eduskuntauran kestosta riippuen 1–3 vuotta. Jos kansanedustaja on täyttänyt 59 vuotta sopeutumisrahan maksamisen päättyessä, hänellä on oikeus jatkaa rahan nostamista 65-vuotiaaksi asti.

Sopeutumisrahan määrää voivat pienentää ansio- ja pääomatulot.

Sopeutumisrahajärjestelmä otettiin käyttöön vuonna 2011. Sen piirissä ovat olleet tuona vuonna tai sen jälkeen kansanedustajiksi valitut.

Viime keväänä voimaan astunut lakiuudistus toi järjestelmän piiriin myös ennen vuotta 2011 aloittaneet kansanedustajat. He ovat tähän asti voineet nostaa sopeutumiseläkettä sillä ehdolla, että edustajavuosia on ollut plakkarissa vähintään seitsemän.

Laajalti kritisoidut, oikeustajua koetteleviksi luonnehditut sopeutumiseläkkeet lakkautettiin virallisesti maaliskuun alussa.

Kesäkuussa sopeutumisrahaa nostikin yhteensä 16 entistä sopeutumiseläkeläistä. Tästä joukosta osa on jättäytynyt eduskuntatyöstä pois jo aikoja sitten.

Esimerkiksi kokoomuksen Marjut Kaarilahti ja vihreiden Tuija Pykäläinen ovat kummatkin nostaneet sopeutumiseläkettä – nyt sopeutumisrahaa – vuodesta 1999.

Entisistä sopeutumiseläkeläisistä osa on siinä iässä, että sopeutumisraha kannattelee heitä eläkeikään saakka. Loput menettävät sopeutumisrahansa vuonna 2022. Jälkimmäisiin kuuluvat muun muassa ”nuoret eläkeläiset”, sopeutumiseläkkeelle vuonna 2011 jääneet Tanja Karpela (kesk) ja Merikukka Forsius (kok).

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?