Kommentti: Työssä uupuneille nuorille kannattaisi kertoa esimerkki rauhanneuvottelijan työstä – siinäkään ei tule valmista - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Työssä uupuneille nuorille kannattaisi kertoa esimerkki rauhanneuvottelijan työstä – siinäkään ei tule valmista

Viime aikoina on puhuttu siitä, että jo 30-vuotiaat palavat työpaikoilla loppuun. Esimiehen tehtävä olisi kertoa nuorelle työntekijälle, että tavoitteet ovat aina ylimitoitettuja, kirjoittaa burn outin kokenut toimittaja Suvi Kerttula.

10.7.2019 16:51

Vuosia sitten istuin helsinkiläisessä kahvilassa ja kuuntelin kahden eläkeläisnaisen puhetta. He puhuivat nuorista, jotka uupuvat työelämässä.

– Olivatko lotat uupuneita, toinen kysyi. Sitten molemmat naiset nauroivat. Toista se oli sota-aikana!

Minun teki mieli nousta pöydästä ja sanoa, että olen juuri jäänyt kahden kuukauden sairauslomalle burn outin takia. Minä, kolmekymppinen nainen urani alussa.

Lottiin vertaaminen tuntui pahalta. Jokaisella sukupolvella on haasteensa.

Pari päivää aikaisemmin olin istunut lääkärin vastaanotolla lopen väsyneenä. Kaikkeni antaneena. Kysyin lääkäriltä, mistä tarinani hänen mielestään kertoo.

– Se on tarina ihmisestä, joka vaatii itseltään paljon, hän sanoi.

Olin hämmästynyt. En ollut omasta mielestäni vaatinut itseltäni mitään. Olin vain tehnyt töissä mitä käskettiin.

Siinä vika juuri piili. Ei olisi pitänyt ottaa pomojen puheita niin tosissaan. Vähempikin työmäärä ja vaatimustaso olisi riittänyt.

Viime aikoina on puhuttu paljon siitä, miten jo 30-vuotiaat palavat työelämässä loppuun.

Aivotutkija ja kasvatustieteen professori Minna Huotilainen arveli Ilta-Sanomien Elä hyvin ja nauti -erikoisjulkaisussa, että pidempään työelämässä olleet osaavat säädellä työntekoaan paremmin. He tietävät omat rajansa.

– Kun nuori tulee työelämään, hän voi olla hyvin innostunut töistä, muttei osaa vielä asettaa rajoja. Pahimmillaan vain tekee ja tekee töitä. Siinäkin vaiheessa, kun vanhemmat kollegat alkavat sanoa, että töitä on liikaa, Minna Huotilainen kertoi Ilta-Sanomissa.

Yksi syy nuorten uupumukseen lienee määräaikaiset työsuhteet. On annettava kaikkensa, jotta työsuhde jatkuisi. Määräaikaisissa työsuhteissa saattaa pahimmillaan mennä vuosia. Ja koko ajan on sata lasissa eikä lomaa näkyvissä.

Minun tapauksessani vanhemmat kollegat yrittivät jarruttaa, mutta kehoitukset tulivat liian myöhään. Lumipallo oli jo lähtenyt vyörymään.

Eikä sairas ihminen kuuntele.

– Kai tässä on sun omaakin vikaa, silloinen pomoni sanoi.

Kyllä oli, jos kokemattomuus on vika. Nyt vuosia kokeneempana osaisin jo välttää sudenkuopat.

Työelämän pelisäännöistä pitäisi oikeasti kertoa jo ensimmäisenä työpäivänä.

Jokaisella työpaikalla pitäisi jo työsuhteen alussa käydä keskustelu siitä, miten työ pitää ymmärtää. Aloittelija ei voi sitä tietää.

”Sä otit työt liian vakavasti”, eräs päällikkö sanoi aikoinaan, kun uuvuin.

En ottanut! Hän otti. Toteutin vain hänen toiveitaan ja tavoitteitaan. Esimiehen tehtävä olisi kertoa nuorelle työntekijälle, että tavoitteet ovat aina ylimitoitettuja. Työtehtäviä ei pidä ottaa kirjaimellisesti. Osa pomojen puheista on tajunnanvirtaa.

Joskus iltaisin haaveilen siitä, että saisin pitää nuorille työntekijöille kurssit. Aiheena olisi, miten pomojen puheet pitää ottaa.

En ole vielä koskaan ollut työpaikassa, jossa sanottaisiin kokouksen alussa, että kukaan ei ole vastuussa firmasta yksin.

Tuskin olisin edes uupunut, jos tämä olisi kerrottu.

– Sä otat puheet käskyinä, entinen pomoni sanoi vuosia sitten.

Tietysti otin. Tulin media-alalle kahvila-apulaisen tehtävistä. Suorittavassa työssä työtehtävät olivat melko simppeleitä ja suoraviivaisia.

”Voisitko pyyhkiä rätillä pöydän”, on työtehtävä, josta ei voi olla kahta mielipidettä. Silloin työntekijän pitää pyyhkiä rätillä pöytä.

Asiantuntijatehtävät ovat monimutkaisempia. Tavoite on eri asia kuin konkreettinen työtehtävä. Tätä pitäisi kokouksissa korostaa. Jos tavoitteen ja työtehtävän eroa ei ymmärrä, seuraa helposti uupumus.

Tavoite on usein vain unelma. Ei ole tarkoituskaan, että tavoite saavutetaan. Tärkeintä on liike. Että ollaan jonnekin menossa. Pienin askelin.

Jos olisin pomo, kertoisin nuorille työntekijöille ensimmäisenä työpäivänä rauhanneuvottelijan työstä.

Rauhanneuvottelijan maksimaalinen tavoite on saada aikaan maailmanrauha. Mutta ei maailmanrauha sillä lailla toteudu, että Martti Ahtisaari tulee toimistolle kello 9.00 ja maailmanrauha on valmis kello 17.00. Silti maailmanrauhaa voi yrittää tavoitella.

On selvää, että työelämässä pitää olla tavoitteita. Muuten suunta puuttuu. Suuressa organisaatiossa harva saa mitään aikaan yksin. Tavoitteet on tarkoitettu koko porukalle eikä kenellekään yksin. Tätä pitäisi korostaa enemmän. Joka päivä.

Kun ymmärtää, ettei ole työpaikalla yksin, on kehityksessä jo pitkällä. Uupumuskin saattaa hellittää.

Yksi syy nuorten työuupumuksiin lienee myös epätyypilliset työsuhteet. Määräaikaisen työntekijän on annettava kaikkensa. Muuten ei saa jatkosopimusta.

Keskon pääjohtaja Mikko Helander kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa 7. heinäkuuta, että moni asettaa työelämässä itselleen liian kovia tavoitteita.

– Täydellisyyttä ei kannata tavoitella, ja tästä pitäisi keskustella enemmän. Lähtökohtaisesti riittää, että tekee asiat hyvin, hän sanoi.

Aloitan Helanderin toivoman keskustelun nyt.

Usein juhlapuheissa korostetaan, ettei täydellisyyteen pidä pyrkiä, koska siellä ei ole mitään. Todellisuus on kuitenkin toinen.

Käsi sydämellä, kuinka moni on ollut kokouksessa, jossa kerrotaan heti aluksi, että riittää että tekee asiat hyvin?

Riittääkö?

Ilta-Sanomien haastattelussa aivotutkija Minna Huotilainen käyttää termiä selektiivinen tunnollisuus. Sillä hän tarkoittaa, että koska kaikkea ei pysty tekemään täydellisen hyvin, pitää osata tunnistaa tärkeät asiat. Ja tehdä ne tunnollisesti.

Juuri tärkeiden asioiden tunnistamiseen nuori työntekijä tarvitsisi apua.

Työuupumus on vakava asia. Valitettavasti siihen suhtaudutaan usein vähän pilkallisesti, ikään kuin uupunut olisi heikompi kuin muut.

– Sä olet tollanen, sä väsyt, silloisen työpaikkani HR-ihminen sanoi minulle.

En enää palannut kyseiseen firmaan.

Minkäänlaista debriefingiä työuupumisen syistä ei järjestetty. Koskaan ei käyty läpi, mitä tapahtui ja miksi. Ja mitä itse kukin voisi tapahtuneesta oppia.

– Sä olet selvinnyt voittajana, HR-ihminen sanoi, kun juttelin hänen kanssaan puhelimessa vuosi tapahtuneen jälkeen.

Ei tällaisissa tarinoissa ole voittajia tai häviäjiä.

On vain suru siitä, mitä tapahtui.

Lue lisää: Opiskelijoiden kasvavaa pahoinvointia seuraava YTHS:n ylilääkäri kypsyi ”minun nuoruudessani” jauhajiin

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?