Alkoholiveron nostamisen aikataulu yhä auki – Alko seuraa Viron veronalennuksia - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Alkoholiveron nostamisen aikataulu yhä auki – Alko seuraa Viron veronalennuksia

Alkoholiveroa on viimeisten 11 vuoden aikana nostettu jo seitsemän kertaa.

Yksityiskohtaisia päätöksiä alkoholiveron alennuksesta ei ole vielä tehty, kertoo valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk).

9.7.2019 9:27

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) kertoi IS:lle sunnuntaina, että Viron alkoholin veronalennuksilla saattaa olla vaikutusta siihen, miten Suomen alkoholiveron alennus lopulta kohdennetaan.

Pääministeri Antti Rinteen (sd) hallituksen ohjelmaan on kirjattu, että ”hallitus jatkaa alkoholiveron maltillisia korotuksia 50 miljoonalla eurolla ottaen huomioon toimintaympäristön muutokset niin, että vaikutukset matkustajatuontiin seurataan.”

Ministeriön neuvotteluissa esillä olleista ja huhtikuun puolivälille kirjatuista muistioista käy ilmi, että alkoholiveron korotuksista olisi tullut vm:n mukaan pidättäytyä ennen kuin Viron alkoholiveron mahdollisista alennuksista on tietoa.

Uutinen Viron veronalennuksista tuli toukokuun lopulla ja veronalennus astui voimaan 1. heinäkuuta.

Lintilän mukaan yksityiskohtaisempia päätöksiä veronkorotuksista ei ole vielä tehty. Ei siis ole varmaa minkä luokan veroja Suomessa tullaan alkoholin osalta nostamaan tai millaisella aikataululla veronkorotukset aiotaan tehdä.

Lintilä tosin kertoi Kauppalehdelle jo kesäkuussa, että valmisteverojen korotukset pitäisi hänen mielestään toteuttaa etupainotteisesti. KL uutisoi maanantaina, että sen saamien tietojen mukaan toimeen on jo ryhdytty ja alkoholiveroja aiotaan nostaa 50 miljoonalla eurolla jo ensi vuoden budjetissa.

Näin ollen päätökset tehtäisi jo muutaman kuukauden kuluttua syyskuussa, kun hallitus kokoontuu ensimmäiseen budjettiriiheensä.

Valtiovarainministerin esikunnasta ei vahvistettu tietoa Ilta-Sanomille.

Aikataulu on näin ollen yhä auki. Viron alkoholiverojen alennukset ovat vasta astuneet voimaan, Latvian osalta vasta tulossa, joten niidenkin vaikutuksia vielä seurataan ministeriössä.

Jos tuleva alkoholiveron korotus lasketaan mukaan, on verotusta kiristetty 11 vuoden aikana jo kahdeksan kertaa. Tänä vuonna alkoholiveroa nostettiin 30 miljoonaa euroa.

Alkon liiketoimintajohtaja Kari Pennanen kertoo IS:lle, että Alkossa seurataan Viron veronalennuksia.

Alkoholijuomavero on merkittävin tekijä Alkon tuotteiden hinnanmuodostuksessa.

– Esimerkiksi 20 euron väkevän juoman hinnasta hieman yli 80 prosenttia on veroa (alkoholijuomavero ja arvonlisävero yhteensä) ja noin 10 euron viinistä noin puolet on veroja.

Pennanen kertoo, että Alkossakaan ei ole mitään lisätietoja suunnitelluista alkoholiveronkorotuksista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?