Muista nämä ohjetasot, kun tuot alkoholia Virosta – tullivirkailija voi pyytää selvitystä, jos tuontimäärät ylittyvät - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Muista nämä ohjetasot, kun tuot alkoholia Virosta – tullivirkailija voi pyytää selvitystä, jos tuontimäärät ylittyvät

Tullivirkailijat ovat toimittaneet vuoden alusta yhteensä noin 50 000 litraa alkoholia verohallinnolle veroharkintaa varten.

Maahantulovaiheessa vapaamuotoinen suullinen selitys, jos tullivirkailija kysyy, mihin tarkoitukseen matkustaja aikoo ohjetasojen ylittävän alkoholimäärän käyttää.

3.7.2019 19:46

Viro laski alkoholin valmisteveroa 20 prosentilla kolme päivää sitten. Ainakaan vielä tämä ei ole näkynyt lisääntyneenä liikenteenä Suomenlahdella.

– Eipä näin lyhyellä aikajänteellä oikein voi todeta vielä mitään siitä, onko liikenne lisääntynyt. Noin yleisesti ottaen matkustaminen Suomen ja Viron välillä vilkastuu aina kesää kohden, Tullin valvontajohtaja Mikko Grönberg toteaa.

Tullin yhtenä tehtävänä on tarkkailla sitä, minkä kokoisia alkoholilasteja matkustajat Suomenlahden yli tuovat. Verohallinto puolestaan on tätä nykyä se taho, joka määrittelee, kuinka paljon alkoholia saa verottomasti omaan käyttöön tuoda.

Verohallinto ei kuitenkaan ole määritellyt yleispäteviä rajoja maahantuotavan alkoholin määrästä. Verottomien tuontimäärien ohjetasot niin ikään ovat seuraavanlaiset:

  • Yli 0,5-prosenttista olutta saa tuoda 110 litraa.

  • Väkeviä juomia ja etyylialkoholista valmistettuja long drinkejä saa tuoda 10 litraa.

  • Aperitiiveja, muun muassa vermutteja, katkeroita ja sherryjä, saa tuoda 20 litraa.

  • Viiniä saa tuoda 90 litraa, josta kuohuviiniä (sisältää käymisteitse valmistetut long drinkit ja siiderit, joihin ei ole lisätty etyylialkoholia) saa olla 60 litraa.

Mikäli nämä ohjetasot ylittyvät, matkustajan on kyettävä perustelemaan, että juomat todella tulevat omaan käyttöön. Omalla käytöllä tarkoitetaan paitsi matkustajan henkilökohtaista käyttöä myös hänen perheensä käyttöä tai juomien antamista lahjaksi.

Kaupalliseen tarkoitukseen tuoduiksi alkoholijuomiksi luetaan mitkä tahansa vastiketta vastaan luovutettavat tuotteet.

Käytännössä alkoholia tuovan matkustajan ei tarvitse tehdä satamassa mitään, ellei tullivirkailija erikseen pysäytä häntä.

Siinä tapauksessa, jos tullivirkailija kysyy, mihin tarkoitukseen matkustaja aikoo ohjetasojen ylittävän alkoholimäärän käyttää, riittää maahantulovaiheessa vapaamuotoinen suullinen selitys.

Tullin valvontajohtajan Mikko Grönbergin mukaan tullivirkailijat ovat alkuvuodesta toimittaneet verohallinnolle yhteensä noin 50 000 litraa alkoholia veroharkintaa varten.

50 000 litraa saattaa kuulostaa suurelta, mutta Grönberg luonnehtii määrää normaaliksi.

– Jos ajattelee koko matkustajavolyymia, niin ei tuo määrä kosketa hirveän suurta osaa matkustajista.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?