Sateenkaarilogoista tuli ilmiö – Helsinki Priden yrityssponsorointi kasvoi räjähdysmäisesti parissa vuodessa

Helsinki Priden yhteistyökumppaneihin lukeutuu 46 yritystä tai muuta toimijaa.

1.7.2019 10:48

Useat suomalaiset yritykset muuttivat Pride-viikolla logonsa sateenkaaren värisiksi.

Mukana oli muun muassa panimoa, puhelinoperaattoreita, vakuutusyhtiöitä, lehtikonserneja ja lentoyhtiötä.

Helsinki Pride -yhteisö kertoo IS:lle, että tänä vuonna sillä oli 46 yhteistyökumppania. Tämä on ennätys. Merkittävä osuus tapahtuman budjetista katettiin näillä sponsorisuhteilla.

Kasvu on ollut nopeaa: Yrityksiä yhteistyökumppaneina oli vielä viisi vuotta sitten alle puolet, eivätkä kumppanuudet perustuneet Pride-ohjelmalehtien mainospaikkoja suurempaan tukeen. Kunnollista sponsoritoimintaa organisaatiolla on ollut vasta pari vuotta.

Vielä 2012 jo pelkkä mainospaikan tiedusteleminen sai yritykset perustelemaan kieltäytymisensä ”liian isolla riskillä”.

Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkijatohtori Essi Pöyryn mukaan nopean muutoksen takana on yhteiskunnallinen murros.

– Meillä on ollut Tahdon 2011 -kampanja ja tasavertainen avioliittolaki on mennyt läpi eduskunnassa. Paljon voidaan kiittää aktivisteja. Lisäksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintä on ollut jo kauan esillä.

– Yritykset ovat melko laumasieluisia ja katsovat, mitä muut tekevät. Luulen, että muutos markkinoinnissa tapahtui nopeasti siksi, että hiljaisia signaaleita alkoi tulla niin paljon.

Pride-tapahtumien varjolla mainostivat tänä vuonna myös monet kaupalliset toimijat, joilla ei ole yhteyttä Helsinki Pride -yhteisön organisaatioon.

– On surullista, että kaupalliset toimijat käyttävät tapahtumaamme vain alustana omalle markkinoinnilleen, Helsinki Pride -yhteisön toiminnanjohtaja Aaro Horsma sanoo.

Horsma kritisoi, että pelkästään esimerkiksi viestintätalojen ja somevaikuttajien kanssa kampanjoivat tahot eivät halua tukea itse tapahtumaa taloudellisesti ja edistää organisaation ympärivuotista ihmisoikeustyötä. Tarkoitus on kiillottaa omaa imagoa vain yhden viikon verran vuodessa. Organisaation saamat varat kohdennetaan muun muassa vähemmistöihin kuuluvien nuorten ja turvapaikanhakijoiden tukemiseen.

– Ihmisoikeustyö vaatii yrityksiltä muutakin kuin profiilikuvan vaihtamista sateenkaaren väreihin.

Julkisuudessa on puhuttu pinkkipesusta. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että toimija tai jopa viranomainen pyrkii kohentamaan imagoaan näyttäytymällä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tukijana. Todelliset teot saattavat jäädä vähäisiksi.

Horsma arvioi, että Priden yhteistyökumppanuuksien kasvuun on vaikuttanut yhteisön itsensä mukaan henkilöstökoulutus: vuosi sitten yhteisö alkoi tarjota kumppaneilleen koulutusta siinä, miten ottaa huomioon seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tarpeet työelämässä. Koulutuksia järjestetään läpi vuoden.

Horsma kertoo, että tänä vuonna heillä oli muutamia kaupallisia kumppaniehdokkaita, joita ei otettu mukaan.

– Näiden yritysten kanssa yhteistyö herätti meissä liikaa huolta. Haluamme, että organisaatio kehittää työtään niin, ettei yhteistyö kanssamme tunnu yritykseltä peittää perustoiminnan epäkohtia.

Tutkijatohtori Essi Pöyry kertoo ymmärtävänsä, että monet ovat skeptisiä Pride-mainostajia kohtaan.

– Voidaan ajatella, että tämä on yrityksiltä vain taloudellisen hyödyn hakemista. Yritysten on myös ymmärrettävä, että ne näyttävät helposti tekopyhiltä, jos ne eivät toimi jatkossa linjassa. Esimerkiksi niin, että ne myöhemmin tempaisisivat vaikkapa konservatiivisempien arvojen puolesta.

– Yrityksen tulee myös kantaa vastuutaan siinä, että se pyrkii kehittämään koko toimintaansa tältä kannalta, jotta se voidaan ottaa vakavasti. Maine ei kestä, jos kulissista paljastuukin väärinkäyttö tai syrjintä.

Bloggaaja Eino Nurmisto saa nyt suuren osan tuloistaan kaupallisista yhteistöistä. Niin ei ollut vielä vuosi sitten.

Kaupallisten yhteistöiden kiinnostuksen on havainnut myös Tämän kylän homopoika -blogin pitäjä Eino Nurmisto. Hän kertoo, että tekee tällä hetkellä paljon kaupallisia yhteistöitä. Määrä on kasvanut selkeästi noin vuoden aikana.

– Kaupallisia yhteistöitä tulee vähän kausittain. Mutta silloin kun niitä on paljon, valtaosa tuloistani tulee niistä, Nurmisto kertoo.

Hänen blogissaan saattavat vilahtaa Finlaysonin Tom of Finland -lakanat tai Nurmisto laittaa tulille suuren kahvibrändin kahvit.

Nurmisto on luotsannut blogiaan vuodesta 2010. Kesti kauan, kunnes kaupallinen yhteistyö löysi seksuaalivähemmistöjen lifestylestä kirjoittavan bloggarin.

Kaupallinen yhteistyö ei ole sinänsä uusi juttu, sillä yritykset ja mainostajat ovat lähestyneet lifestyle-bloggajia jo useita vuosia. Bloggari-skenessä on paljon puitu sitä, millaisiin yhteistöihin omien arvojen mukaan voi suostua ja mihin ei.

Bloggaaja Eino Nurmisto kuvattuna Helsingin Karhupuistossa.

Nurmisto kertoi postauksessaan vielä vuosi sitten, ettei hänellä ollut juuri tätä ongelmaa. Kukaan kun ei juuri lähestynyt.

– Uskon, että blogini nimessä oleva homo-sana oli syynä tähän. Seksuaalisuus oli mainostajille vaikea aihe, Nurmisto kertoo.

Nurmisto on myös itse kritisoinut mainostajia blogissaan. Hän nosti viimeisimmässä postauksessaan tikun nokkaan erään kansainvälisen vaatekaupan toimijan, joka kertoi lahjoittavansa Pride-mallistonsa tuloista kodittomille sateenkaarinuorille 12 500 ruoka-annosta Yhdysvalloissa.

Se on riittämätöntä, sanoo Nurmisto.

– Se on todella pieni määrä ottaen huomioon, minkä kokoisesta kansainvälisestä yrityksestä on kyse. Tai miten paljon Yhdysvalloissa on asunnottomia. Miksi he eivät anna kodittomille nuorille ruoka-annoksen sijaan kotia?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?