Laittamalla mökin vuokralle voi tienata jopa 25 000 euroa vuodessa – nämä asiat kannattaa huomioida - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Laittamalla mökin vuokralle voi tienata jopa 25 000 euroa vuodessa – nämä asiat kannattaa huomioida

Vuokrattavan mökin ei välttämättä tarvitse olla huippuvarusteltu. Tärkeintä on siisteys ja se, että vuokranantaja on vuokralaisen tavoitettavissa.

Sari Lindström-Pappinen ja Pauli Pappinen (vas.) ja Sari Hyvärinen ovat mökkivuokraajia.­

1.7.2019 6:07

Mökin vuokralle laittaminen voi lihottaa rahapussia reilustikin. Jos mökki on edes puolet vuodesta vuokrattuna, voivat saatavat tulot ylittää 25 000 euroa, kertoo Mökkivuokraajan käsikirjan kirjoittanut Sari Hyvärinen.

Vapaa-ajan asuntoaan ei kannata pitää tyhjillään myöskään siksi, että mökistä koituvat kulut ovat kokonaisuudessaan verovähennettäviä siltä osin, kun kulut koskevat vuokratoimintaa. Monet muutkin mökin kustannuksista ovat vähennyskelpoisia vuokrattavalta ajalta.

Etelä-Suomen mökkien kysyntä on suurimmillaan kesällä, mutta mikäli mökki sopii myös talviasumiseen, kannattaa kylmilläkin kuukausilla vuokrata.

Hyvärinen muutti lapsineen lähemmäksi suomenkielistä koulua vuonna 2015, jolloin Kemiönsaaressa sijaitseva edellinen asunto jäi tyhjilleen. Hyvärinen ei halunnut asunnosta luopua, muttei raaskinut asettaa sitä pitkäaikaisvuokrallekaan.

Näin hän sai ajatuksen mökkivuokraamisesta. Jo ensimmäisenä, vajaaksi jääneenä vuokraamisvuotena Hyvärisen saamat vuokratulot ylittivät asunnosta koituvat kulut.

Hyvärinen veloittaa vuokrattaviltaan päivältä 185 euroa. Jos asunnon vuokraa viikoksi, seitsemäs päivä on ilmainen. Omien valmennettaviensa keskimääräiseksi viikkovuokraksi mökkivuokrausvalmennusta tarjoava Hyvärinen kertoo noin 1 000 euroa.

– Hyvin varustellusta mökistä saa huippusesonkina paljon enemmän. Hiljaisina aikoina vuokrat ovat matalampia.

Sari Hyvärinen on kirjoittanut Mökkivuokraajan käsikirjan.­

Tampereen Teiskossa maatilan yhteydessä vuokramökkibisnestä pyörittävät puolestaan Sari Lindström-Pappinen ja Pauli Pappinen. Parilla on yhteensä kolme vuokramökkiä maatilan liepeillä ja yksi Levillä.

Uusimman kahdeksan vuotta vanhan 72-neliömetrisen ja rantasaunallisen mökin vuosituotoksi Lindström-Pappinen laskee noin 20 000 euroa. Viikkovuokra on sesonkiaikaan 900 euroa viikossa ja sesongin ulkopuolella 790 euroa.

– Vuosituottoon ei ole tietenkään laskettu mökistä koituvia kuluja ja veroja. Moni tuosta summasta ottaa välistä, Lindström-Pappinen naurahtaa.

Mökkiin on tulijoita eniten kesäisin. Kesän ulkopuolella sesonkeja ovat muut suuret juhlat, kuten joulu ja uusivuosi. Myös koulujen loma-aikoina mökit ovat usein varattuna.

– Tulijoita on kuitenkin läpi vuoden. Osa on viikonlopun, osa useamman viikon.

Lindström-Pappisen mökissä vuokralaisia kiinnostaa varsinkin järvenranta ja puusauna.­

Mökin laittamista vuokralle Hyvärinen suosittelee, vaikkei se vaivatonta olekaan. Hyvärinen kertoo, että vuokraamisen käynnistysvaiheessa on paljon tehtävää – joskin tekemisen määrä riippuu mökin kunnosta ja vuokranantajan aiemmasta kokemuksesta.

– Käynnistysvaiheessa pitää hoitaa tietysti lakisääteiset velvollisuudet ja varmistaa mökin ja irtaimiston kunto. Lisäksi pitää muun muassa ottaa myyvät, mutta todenmukaiset valokuvat vuokrakohteesta ja päättää alusta, jolla mökkiä markkinoi, hän sanoo.

Hyvärinen painottaa, ettei mökin ole pakko olla luksuskunnossa löytääkseen vuokralaisia. Tärkeintä on löytää oma kohdeyleisönsä: erähenkiselle mökille on menekkiä seikkailuhenkisten keskuudessa, kun taas toisenlainen mökki viehättää lapsiperheitä.

– Mökin on oltava siisti ja turvallinen. Monesti mainittu vesivessakaan ei ole kaikille vuokralaisille välttämätön, jos mökissä moderni kuivakäymälä. Ulkohuussi on kuitenkin monelle jo liian extreme.

Hyvärisen vuokraama mökki Kemiönsaaressa.­

Lindström-Pappinen sanoo niin ikään, ettei mökin varustelu ole läheskään kaikille kynnyskysymys. Jopa ulkohuussillisella mökillä oli paljon kysyntää, ennen kuin mökkiin modernisoitiin vesivessa.

– Meillä on isompi mökki, jossa on parempi varustelu, muun muassa astianpesukone. Se on ehkä jopa pientä, heikommin varusteltua mökkiä vähemmän suosittu. Eivät suomalaiset kaipaa välttämättä kaikkia mukavuuksia vuokramökiltä, Lindström-Pappinen toteaa.

Häneltä mökkivuokraajat kaipaavat erityisesti puulämmitteistä saunaa ja järveä, johon pulahtaa.

Tärkeintä onkin olla rehellinen mökin vahvuuksista ja mahdollisista suurista heikkouksista.

Sari Lindström-Pappinen ja Pauli Pappinen pyörittävät Teiskossa vuokramökkibisnestä maatilan yhteydessä. Parilla on yhteensä kolme vuokramökkiä maatilan liepeillä ja yksi Levillä. Uusimman mökin vuokra on sesonkiaikaan 900 euroa viikossa.­

Käynnistysvaiheen jälkeen seuraa pyöritysvaihe. Hyvärinen kertoo, että tällöin tärkeintä on palveluhenkisyys: vieraat olisi hyvä vastaanottaa henkilökohtaisesti ja tarkastaa samalla vuokralaisten henkilöllisyys, täytättää matkustajailmoitus sekä auttaa mahdollisissa ongelmatilanteissa vuokralaista.

Vuokralaisen oleskellessa mökillä, riittää Hyvärisen mukaan usein, että on tavoitettavissa puhelimitse. Olisi kuitenkin hyvä, jos joku pääsisi tarvittaessa auttamaan, jos mökiltä hajoaa esimerkiksi jokin kodinkone tai virtalähde.

– Mökin vuokraus on vaikeaa, jos mökki sijaitsee kovin kaukana kotipaikkakunnasta. Meillä on Levin mökillä tuttu, joka tarvittaessa auttaa siellä ongelmien ilmaantuessa, Lindström-Pappinen kertoo.

Omistajan on hyvä päästä mökille säännöllisesti, koska vuokrattavan mökin tulee olla jatkuvasti siistissä kunnossa. Lindström-Pappinen sanoo, että tekemistä on aina.

– Ruohonleikkuuta, huoltamista, siivoamista. Vaikka vuokraamalla tienaa hyvin, on kyseessä kova työ.

Suomessa on kaiken kaikkiaan noin 600 000 vapaa-ajanasuntoa, joista suuri osa seisoo tyhjillään jopa 289 vuorokautta vuodessa.

Esimerkiksi Nettimökki.com-palvelussa on vuokrattavana noin 3 000 mökkiä. Keskimäärin mökeissä on kolme huonetta ja pari makuuhuonetta.

Nordean mukaan suomalaiset saavat pääomatuloja vapaa-ajan asuntojensa vuokrauksesta aiempaa useammin. Airbnb-trendi näyttäisikin siirtyvän myös mökkivuokraukseen.

Tällaista vuokraa mökistä voi pyytää

Lappi

Viikko pienessä mökissä Kilpisjärven keskustan tuntumassa maksaa ajankohdasta riippuen 634–934 euroa. Mistään rantamökistä ei ole kyse, vaan ennemmin luontoretkeilijän tukikohdasta. Mökin varustelu käsittää ruoanlaittoon ja pyykinpesuun tarvittavat kodinkoneet. Lisäksi mökissä on sähkösauna.

Ylitornion keskustasta 30 kilometriä pohjoiseen sijaitsee kolmikerroksinen hirsimökki. Viikko mökissä maksaa 761–1 021 euroa. Paikka on järven rannalla, ja mökin varusteluun kuuluu muun muassa soutuvene.

Järvi-Suomi

Viikko pikkuruisessa rantamökissä Kangasniemellä, Mikkelin lähellä, maksaa vain 410–609 euroa. Mökki on varsin perinteinen: rakennettu hirrestä ja maalattu punaiseksi. Perinteisyyttä lisää myös puulämmitteinen sauna ja kaivo, josta haetaan juomavesi.

Etelä-Savossa Pertunmaalla on vuokralla ”saaren ainoa mökki”. Kyse on siis saaressa sijaitsevasta mökistä, jota voisi näkönsä ja kokonsa puolesta luonnehtia myös huvilaksi. Tämä näkyy myös hinnassa – viikon vuokra on 1 203–1 798 euroa.

Turun saaristo

Viikko Naantalissa, meren rannalla sijaitsevassa hirsimökissä maksaa 760–1 891 euroa. Pihapiirissä on puulämmitteinen sauna ja veden saa hakea kaivosta. Mökin varusteluun kuuluu muun muassa ilmalämpöpumppu.

Kemiönsaaressa on mahdollisuus mökkeillä paikallisen kartanon mailla. Viikko mökiksi muutetussa, entisen tilanhoitajan asunnossa maksaa 839–1 157 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?