Laivoilta saa ensi viikolla halvempaa alkoholia – näin paljon laivayhtiöt aikovat laskea hintoja - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Laivoilta saa ensi viikolla halvempaa alkoholia – näin paljon laivayhtiöt aikovat laskea hintoja

Julkaistu: 30.6.2019 7:00

Hinnat putoavat keskimäärin noin kolme euroa. Viinien hinnat pysyvät ennallaan.

Risteily-yhtiöt laskevat mietojen sekä väkevien alkoholituotteiden hintoja Helsingistä Tallinnaan kulkevilla risteilyaluksilla. Hintojen laskun syynä on Viron ensimmäinen päivä heinäkuuta voimaan astuva veroalennus, joka laskee mietojen ja väkevien alkoholijuomien hintoja. Viron veroalennus on 25 prosenttia.

Veroalennus ei koske viinejä, eikä näin ollen risteilyaluksillakaan viinin hinta tule laskemaan.

Aiemmin kesäkuussa Tallink julkaisi esimerkkejä tulevasta hinta-alennuksesta.

Tallink ei paljastanut tuotekohtaisia hintoja, mutta keskimäärin 24-packin olutta saa kolme euroa aiempaa halvemmalla. Samankokoisen siiderilaatikon hinta laskee jopa neljä euroa ja lonkerolaatikon jopa 5 euroa.

Viinan hinta laskisi hieman koon mukaan kahdesta kolmeen euroa.

  • Jos taulukko ei näy, voit katsoa sen tästä.

Ilta-Sanomat sai summittaiset arviot hinnanlaskusta myös Viking Lineltä ja Eckerö Lineltä. Kumpikaan ei toimittanut kuitenkaan yhtä tarkkaa taulukkoa kuin Tallink.

Sekä Viking Line että Eckerö Line arvioi hintapudotusten olevan suunnilleen samaa luokkaa Tallinkin kanssa. Kummatkin kertovat suhteuttavansa alennuksensa Viron veroalennukseen.

Viking Linellä tämä tarkoittaa Christa Grönlundin saamien tietojen mukaan noin 3 euron alennusta niin olut-, siideri- kuin lonkerolaatikoihinkin (24-pack). Niin ikään myös väkevien viinojen hinta-alennus olisi noin kolme euroa.

– Nämä tiedot olen saanut meidän tax free -osastoltamme.

Ilta-Sanomat käytti laskuissa esimerkkituotteita.

  • Jos taulukko ei näy, voit katsoa sen tästä.

Eckerö Linen toimitusjohtaja Taru Keronen puolestaan kertoo, että veronalennus viedään suoraan hintoihin. Hänellä ei ollut haastattelun aikana hintatietoja saatavilla, mutta hän arvioi niin väkevän viinan kuin olutsalkunkin hinnan putoavan reilut kaksi euroa.

– Alennukset tulevat voimaan heti maanantaina heinäkuun ensimmäisenä päivänä. Mitä korkeampi alkoholiprosentti, sitä suurempi vero ja veroalennus ja näin ollen suurempi hinnan aleneminen.

Keronen kuitenkin haluaa korostaa, etteivät Eckerö Linen asiakkaat ole juuri kyselleet hinnanalennusten perään.

– Nykyään alkoholin myynti on melko pieni osa kokonaismyynnistämme. Suomalaisten matkaajien osuus on kokonaismatkustajista vähentynyt, eivätkä suomalaiset juuri hamstraa alkoholia laivoilta.

Kerosen mukaan alkoholituristit sen sijaan hankkivat pakettiauton ja ajavat suoraan Latviaan asti.

Hinnat ovat jatkossakin halvempia maissa. Superalkon hinnat laskevat niin ikään heinäkuun alussa.

Lasku on samansuuntainen laivayhtiöiden kanssa.

  • Jos taulukko ei näy, voit katsoa sen tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?