Tämän verran mansikat maksavat nyt: IS selvitti hinnat toreilla ja kaupoissa

Viiden kilon mansikkalaatikon hinta on keskimäärin edullisempi kaupassa kuin torilla. Torilla taas mansikkalitra saattaa maksaa vähemmän kuin kaupassa.

28.6.2019 6:35

Jos mansikoilla aikoo tänä kesänä toden teolla herkutella, se hetki alkaa nyt olla käsillä.

– Kyllä tässä mansikkakauden huippua eletään etenkin eteläisessä Suomessa, Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Miika Ilomäki sanoo.

Etelässä mansikoiden hinnat lienevät halvimmillaan juuri nyt.

– Kyllä Etelä-Suomessa tilanne on se, että ei kun ostamaan vaan, liiton puheenjohtaja Ismo Ruutiainen sanoo.

Keski- ja Pohjois-Suomessa edullisia mansikoita saadaan kuitenkin vielä odottaa heinäkuun ensimmäisiin viikkoihin, ainakin jos viime vuoden mansikkasatoon verrataan.

Mansikan satokausi on sinänsä pitkä. Se käynnistyy kevään mittaan ja jatkuu kesän yli syksyyn. Ilomäen mukaan kesäkuun loppu on kuitenkin sitä aikaa, kun mansikkasadon laadukkain ja runsain erä saapuu niin kauppoihin kuin toreille myytäväksi.

– Suuret määrät ovat nyt kaupoissa, Ilomäki toteaa.

Ilta-Sanomat tiedusteli suomalaisen mansikan hintaa eri puolilta Suomea, kaupoista ja toreilta. Soittokierroksen perusteella vaikuttaa vahvasti siltä, että viiden kilon mansikkalaatikon hinta liikkuu tällä hetkellä keskimäärin 30–35 euron kieppeillä.

Mansikkalitran hinta sen sijaan näyttäisi vaihtelevan hieman. Toreilla litra mansikoita maksaa 5–6 euroa, kun taas Prismoissa ja K-Citymarketeissa mansikkalitran hinta saattaa nousta jopa lähemmäs kymmentä euroa.

Jos taulukko ei näy, voit katsoa sen tästä.

Torivalvoja Paavo Pesä kertoo tämänhetkisen mansikan hintatilanteen Tampereen Tammelantorilta:

– Viisi kiloa mansikoita maksaa nyt myyjäkohtaisesti joko 30 tai 35 euroa. Litrahinta näyttäisi kaikilla olevan kuusi euroa.

Turun kauppatorilla viiden kilon mansikkalaatikko maksaa saman verran, 30–35 euroa. Torivalvoja Julius Karlssonin mukaan mansikkalitran ostaja pääsee kuitenkin Turussa halvemmalla kuin Tampereella.

– Litrahinta kauppiailla on viisi euroa, Karlsson kertoo.

Kuopiossa viisi kiloa mansikoita puolestaan maksaa tasan 30 euroa.

– Viiden kilon mansikkalaatikkoa myydään tänään torstaina 30 eurolla. Mansikkalitran hinta taas vaihtelee viiden ja kuuden euron välillä, torivalvoja Johannes Teppo sanoo.

Kaupoista viiden kilon mansikkalaatikon saattaa saada halvemmalla hinnalla kuin toreilta.

Lappeenrannan K-Citymarketissa viisi kiloa mansikoita maksaa 25 euroa. Normaalisti hinta olisi 29,59 euroa. Helsingissä, Viikin Prismassa, viiden kilon mansikkalaatikko maksaa 20–29 euroa. Espoossa, Sellon Prismassa mansikkalaatikon hinta on puolestaan 24,90 euroa.

Litra mansikoita sen sijaan maksaa kahdessa kaupassa enemmän kuin toreilla. Viikin Prismassa mansikkalitran hinta on 9,90 euroa ja Lappeenrannan Citymarketissa yhdeksän euroa.

Etelä-Pohjanmaalla, Seinäjoen Hyllykallion Prismassa, viiden kilon mansikkalaatikon hinta pomppaa 34,90 euroon. Tätä vastoin mansikan litrahinta on kaupassa yhdeksän euron asemesta 6,50 euroa.

Oulussa viiden kilon mansikkalaatikon niin ikään saa 27,90 eurolla. Mansikkalitran hinta on kaupassa 5,90 euroa.

Kesä on ollut suotuisa mansikalle, kertoo Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Miikka Ilomäki.

– Huhti–toukokuussa oli lämmintä, mikä auttoi satokauden loistavasti alkuun. Kaiken kaikkiaan kypsymässä on ollut oikein hyvä, laadukas mansikkasato, Ilomäki kertoo.

Mansikan hinta on ollut nousussa oikeastaan koko 2010-luvun. Viljelijöiden mukaan syynä tähän ovat alati nousseet mansikan viljelykustannukset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?