Oletko ostamassa käytettyä puhelinta? Tarkista nämä 4 asiaa

Kuluttajansuoja ei koske yksityishenkilöiden välistä puhelinkauppaa, yritykseltä ostaessa tilanne on eri.

Huawein P30 Pro, Iphone Xs ja Samsung S10.

24.6.2019 12:32

Käytetyn älypuhelimen ostaminen voi kiinnostaa kuluttajaa huokean hinnan ja ympäristöystävällisyyden takia, mutta kännykkäkaupoilla kannattaa olla tarkkana.

Käytettyjä puhelimia myyvän Fonumin kehityspäällikkö Saku Anttila sanoo, että yksityishenkilöltä puhelinta ostettaessa laitetta olisi hyvä päästä tutkimaan ennen ostopäätöstä. On syytä tarkistaa, että puhelin käynnistyy, ja että rungossa ei ole suuria vääntymiä tai kolhuja.

Tarkistuslista käytetyn puhelimen ostajalle jutun lopussa

Paljas silmä ei paljasta piileviä vikoja. Ilman asiantuntemusta on vaikea hahmottaa esimerkiksi sitä, onko puhelin joskus uinut vessanpöntössä. Puhelin voi toimia jonkin aikaa kastumisen jälkeen, mutta hiljalleen yhteydet alkavat heikentyä ja käyttö vaikeutua.

Lisäksi Anttila huomauttaa, että puhelimessa voi olla päällä tililukituksia. Jos puhelimeen on kirjauduttu myyjän tilillä, uusi omistaja ei tietyn rajan jälkeen pysty esimerkiksi ostamaan sovelluksia sovelluskaupasta. Tililukitusta ei voi poistaa ilman alkuperäisen omistajan salasanaa.

Kuluttajansuoja ei yllä yksityiseen kauppaan

Kilpailu- ja kuluttajaviraston neuvontapalvelujen ryhmäpäällikkö Terhi Toivanen sanoo, että virastoon ei juuri tule yhteydenottoja käytettyjen puhelinten kauppaan liittyen. Tyypillisimmät ongelmat liittyvät siihen, ettei puhelin toimi, tai että sitä on korjattu toistuvasti tuloksetta.

Toivanen huomauttaa, että kuluttajansuojalaki ei koske tapauksia, joissa puhelin on ostettu yksityiseltä myyjältä.

– Me emme puutu niihin asioihin millään tavalla. Ohjaamme osapuolia neuvottelemaan asiasta keskenään. Ei siinä oikeastaan kannata käräjöimäänkään lähteä, Toivanen sanoo.

Nykyään uusvanhaa puhelinta halajava ei kuitenkaan ole vain yksityisten myyjien varassa. Yhä useammat yritykset ovat alkaneet myydä kunnostettuja, käytettyjä älypuhelimia. Yritykset tarjoavat tavallisesti kattavan takuun käytetyllekin laitteelle.

Toivasen mukaan laitteen virhe ei aina oikeuta kaupan purkamiseen, vaan myyjä voi valita hyvitystavaksi sen, että korjaa laitteen.

– Asiakkaat hyvin usein haluavat purkaa kaupan, jolloin joutuu toteamaan, että myyjällä on oikeus korjata vika, Toivanen sanoo.

Yritykset häivyttävät hähmäisyyttä

Käytetyn puhelinkaupan pioneeri oli Suomessa Swappie-yritys, joka aloitti toimintansa vuonna 2016. Yrityksen toimitusjohtaja ja toinen perustajajäsen Sami Marttinen kertoo, että yksityiskohtainen huoltoprosessi myllää käytetyn kännykän uudenveroiseksi. Toimivuuden lisäksi tietoturva on tärkeää.

– Jokaisesta puhelimesta tyhjennetään kaikki data. Katsomme myös kansainvälisistä tietokannoista, ettei puhelinta ole ilmoitettu varastetuksi.

Fonum alkoi myydä käytettyjä puhelimia tänä keväänä. Fonumin toimitusjohtaja Ari Hyytiäinen arvelee, että markkinat tulevat kasvamaan voimakkaasti. Hän huomauttaa, ettei kuluttajien keskinäisessä puhelinkaupassa sinänsä ole mitään pahaa. Kaupankäynti netissä tuntemattomien ihmisten kesken voi kuitenkin olla hähmäistä ja huijatuksi tulemisen riski on olemassa

Swappien Marttisella on siitä ensi käden kokemus.

Ennen yrityksen perustamista hän hairahti puhelinta kauppaavan puolitutun Facebook-tarjoukseen. Marttinen lähetti myyjälle rahat etukäteen, mutta puhelin ei koskaan saapunut. Myöhemmin kävi ilmi, että myyjä oli petkuttanut useilta ihmisiltä jo tuhansia euroja.

– Vähän nolo juttu, että edes menin siihen huijaukseen.

Tarkasta nämä neljä asiaa, jos ostat käytettyä puhelinta

  • Varmista, että puhelin käynnistyy.

  • Tutki, onko puhelimen runko vääntynyt tai onko siinä suuria kolhuja. Pienet naarmut eivät haittaa, mutta viat rungossa voivat saada laitteen käyttökelvottomaksi.

  • Jos mahdollista, tarkasta akun kapasiteetti. Esimerkiksi iPhonen asetuksista löytyy yleensä Akku-välilehti. Pääsääntöisesti alle 80 prosentin kapasiteetti alkaa häiritä käyttöä.

  • Tarkista, ettei laite ole kirjautuneena aiemman omistajan tunnuksilla esimerkiksi Google- tai Apple-tilille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?