Attendo haluaa neuvotella kunnilta kovemman hinnan palveluilleen – ”Liikaa vaadittu, että tekisimme vielä tappiota”

Attendon mukaan kuntien kanssa tehdyistä sopimuksista kolmasosassa on liian alhainen hinta.

Attendo haluaa korottaa sopimustensa hintoja purkaakseen kustannuspaineita.

20.6.2019 19:40

Attendo aikoo purkaa ja neuvotella uudelleen sosiaali- ja terveyspalveluita koskevia sopimuksia, joita se on kuntien ja kuntayhtymien kanssa tehnyt. Hoivayhtiö kertoi asiasta keskiviikkona julkaisemassaan tulostiedotteessa.

Attendon Suomen toimitusjohtaja Pertti Karjalainen arvioi Taloussanomille, että kolmasosa Attendon sopimuksista on tällä hetkellä sellaisia, joissa ”sopimusehdot ovat joko vanhentuneet tai meidän kannaltamme hirvittävän kovat”.

Käytännössä siis Attendo haluaa neuvotella noin kolmenkymmenen kunnan kanssa uusista sopimusehdoista.

– Attendo on aikoinaan tehnyt pitkäaikaisia sopimuksia sellaisten kuntien kanssa, joissa hintataso on käynyt sietämättömän matalaksi. Meillä on esimerkiksi kuntia, joissa hintakehitys on ollut viisi vuotta negatiivinen ja samaan aikaan taas kustannukset ovat nousseet viisi tai kuusi prosenttia, Karjalainen sanoo.

Useissa, vuosia sitten tehdyissä puitesopimuksissa Attendon kunnille tuottaman palvelun hinta on sidottu silloiseen elinkustannusindeksiin.

Toimialan palkat ovat sittemmin kohonneet elinkustannuksia nopeammin, ja tästä Attendolle on syntynyt selviä kustannuspaineita, Karjalainen selittää.

– Elinkustannusindeksin kehitys on saattanut olla viimeiset kaksi vuotta 0,5 prosenttia, kun taas toimialan palkkojen nousu on ollut viime ja tänä vuonna 3,5 prosenttia.

– Palkkainflaatio ja yleinen inflaatio ovat yhdessä ajaneet Attendon siihen tilaan, että sopimuksissa sovittuja hintoja on nyt korotettava. Nyt on kuljettu loppuun se tie, että tuottavuutta voisi enää nostaa.

 

Taloussanomat pyysi Karjalaista nimeämään kuntia tai kuntayhtymiä, joiden kanssa Attendo aikoo nyt käynnistää sopimusneuvottelut. Hän nimesi kolme: Lohjan kaupunki sekä kuntayhtymät Etelä-Savon Essote ja Pohjois-Karjalan Siunsote.

Lohjan hyvinvointijohtaja Katri Kalske kertoo, että kaupungin mahdollisuudet neuvotella kustannusten nousuista ovat hyvin rajalliset.

– Lohjan tilanne on se, että kaupunginvaltuusto hyväksyi toukokuussa talouden tasapainottamisohjelman. Käytännössä se tarkoittaa sitä, ettei meidän talous ole erityisen hyvällä tolalla tällä hetkellä.

Kalsken mukaan Lohja on silti valmis neuvottelemaan Attendon kanssa.

– Jos neuvottelupainetta syntyy, me toki neuvottelemme. Sitten, jos tyydyttävää ratkaisua ei löydy, saattaa yhteistyö päättyäkin.

Etelä-Savon kuntayhtymän johtaja Risto Kortelainen arvioi, että ”tuskin yhdelläkään suomalaisella kuntayhtymällä on suurta intoa lähteä tarkistamaan hintoja”. Tätä yksityiskohtaisemmin hän ei halunnut aihetta kommentoida.

– Kuntayhtymäthän ovat aikamoisissa taloudellisissa pulmissa tällä hetkellä, Kortelainen totesi.

Pohjois-Karjalan kuntayhtymän toimitusjohtajan Ilkka Pirskasen mukaan ”Attendon kustannuspaineet eivät ole Siunsoten asia”.

– Jos he ovat tarjonneet palveluitaan sellaisilla hinnoilla, joilla toiminta ole riittävän kannattavaa, niin se ei oikeastaan ole meidän asia.

Attendo arvioi tulostiedotteessaan, että hoivayhtiön mahdollisuudet nostaa hintoja vuonna 2019 ovat pienet. Seuraavan kahden vuoden aikana mahdollisuudet kuitenkin paranevat, tiedotteessa todetaan.

Toimitusjohtaja Pertti Karjalainen toivoo, että Attendo saisi neuvoteltua kuntien ja kuntayhtymien kanssa sellaiset sopimukset, joissa hinnat asettuvat ”realistiselle tasolle”.

– Attendon sopimuksista osassa kate on nolla tai jopa negatiivinen. Sellainen on liikaa vaadittu, että tekisimme vielä tappiota kaupan päälle.

Attendon Suomen toimitusjohtaja Pertti Karjalainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?