Ruotsi aikoo pakottaa pankit tarjoamaan käteispalveluita koko maassa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ruotsi aikoo pakottaa pankit tarjoamaan käteispalveluita koko maassa

Julkaistu: 20.6.2019 15:31

Ruotsin hallitus on tehnyt esityksen, että maan pankkien olisi tarjottava käteispalveluja ”tyydyttävässä laajuudessa koko maassa”.

Vaatimus koskisi rahoituslaitoksia, joilla on yli 70 miljardia kruunua eli noin 6,6 miljardia euroa kansalaistalletuksina. Rajaus tarkoittaa, että neljä paikallista pankkia ja kaksi ulkomaisten pankkien yksikköä jäisi uuden sääntelyn piiriin.

Esityksen mukaan rahoituslaitoksien, jotka tarjoavat käyttötilejä kuluttajille, pitäisi tarjota myös käteispalveluja. Samalla yrityksille käyttötilejä tarjoavien pankkien pitäisi tarjota talletuspalveluita.

Ruotsin posti- ja telehallitus alkaa valvoa sitä, että pankit noudattavat uusia säännöksiä ja Ruotsin finanssivalvonta voi määrätä sakkoja ja muita rangaistuksia, jos rikkomuksia huomataan.

Hallitus esittää, että uudet säännökset astuvat voimaan vuodesta 2021 alkaen.

Ruotsalaispankkien etujärjestö on aiemmin vastustanut esitystä, sillä se pakottaisi vain muutaman pankin vastuuseen käteisen tarjoamisesta, mikä taas liiton mielestä rikkoo Euroopan unionin sääntöjä.

Myös Ruotsin kilpailuviranomainen ja finanssivalvonta ovat ilmaisseet huolensa suunnitelmista. Viranomaiset ovat pelänneet suunnitelman vääristävän kilpailua ja esittäneet, että käteisen rahan riittävyyden varmistamisen pitäisi olla valtion vastuulla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?