Suomalaiset tilaavat verkosta lääkkeitä henkensä uhalla – masennus­pillereistä löytyi tappavaa U-47700:aa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomalaiset tilaavat verkosta lääkkeitä henkensä uhalla – masennus­pillereistä löytyi tappavaa U-47700:aa

Väärentäminen on levinnyt potenssi- ja laihdutuspillereistä elintärkeisiin lääkkeisiin, varoittaa tulliylitarkastaja Riikka Pakkanen.

Julkaistu: 19.6.2019 7:06

Ennen tilattiin potenssilääkkeitä ja laihdutuspillereitä, nykyään jopa syöpälääkkeitä, tulliylitarkastaja Riikka Pakkanen kertoo.

Suomalaiset tilaavat ulkomaisista verkkokaupoista lääkkeitä sairauksiin, jotka voivat olla pahimmillaan hengenvaarallisia. Ulkomailta ostetaan masennus-, verenpaine ja jopa syöpälääkkeitä, joiden väärennöksillä voi olla vakavat seuraukset.

Esimerkiksi toukokuun alussa Tulli varoitti väärennetyistä masennuslääkkeistä, jotka sisälsivät oikean lääkeaineen sijasta U-47700-opioidia. Hengenvaarallisen aineen käyttö ei ole laillista missään yhteydessä. Lääkepillerit jäljittelivät muun muassa Xanax-tuotemerkillä myytäviä laillisia lääkkeitä.

Lääkeväärennökset ovat kaikista tuoteväärennöksistä vaarallisimmasta päästä, tulliylitarkastaja Riikka Pakkanen sanoo Taloussanomille.

– Ne menevät mielestäni sinne törkeimpään kategoriaan, Pakkanen sanoo.

– En voi ymmärtää kuluttajaa, joka lähtee tilaamaan reseptilääkkeitä nettikaupasta EU:n ulkopuolelta.

Takavuosina väärennösten joukossa oli niin sanoja elintasolääkkeitä, kuten potenssi- ja laihdutuspillereitä, mutta väärennöksiä tehdään nykyään laajasti myös muista lääkkeistä, kuten esimerkiksi verenpaine- ja syöpälääkkeistä.

– Niissä voi olla vaikuttavaa ainetta liikaa tai liian vähän - tai ei lainkaan, Pakkanen toteaa.

– Tuollaisella asialla ei kannata lähteä leikkimään, sillä se voi olla tosi vaarallista.

Tulli ei sinänsä käsittele lääkkeitä tuoteväärennöksinä, vaan niitä sisältäviä lähetyksiä poimitaan pois kansallisen lääkelainsäädännön perusteella.

– Lääkkeitä tulee koko ajan. Lain mukaan niitä ei silti saa tuoda EU:n ulkopuolelta, ja EU:n alueellakin vain reseptillä, joten ne on helppo napsia pois, Pakkanen sanoo.

Muun muassa Afrikassa matkustavan kannattaa olla erityisen varovainen, sillä esimerkiksi väärennetyt malarialääkkeet ja antibiootit ovat siellä yleisiä, eivätkä lääkkeiden viralliset jakelureitit ole siellä yhtä turvallisia kuin Suomessa.

Moni suomalainen yllättyi: tullilta tipahti selvityskirje

Postin lähettämät tulliselvitysilmoitukset ovat yllättäneet monia suomalaisia, jotka ovat luulleet tehneensä ostoksia eurooppalaisissa verkkokaupoissa. Tulliylitarkastaja Pakkasen mukaan monet ovat luulleet ostavansa aitoja tuotteita eurooppalaisesta verkkokaupasta, kun totuus onkin jotain aivan muuta.

– Nettikaupat saadaan näyttämään siltä, että myyjä on EU-alueella, ja sitten vastaanottaja yllättyy, kun tavara tuleekin esimerkiksi Kiinasta tai Hongkongista. Ja sitten he yllättyvät vielä enemmän, kun he katsovat mitä lähetyksessä on sisällä, koska siellä voi olla niin sanotusti sutta ja sekundaa, Pakkanen kertoo.

Tullin nappaamiin väärennettyihin tuotteisiin kuuluu muun muassa monenlaista elektroniikkaa, pelejä, leluja ja myös auton osia.

Verkkokauppojen osoitteet saattavat viitata johonkin EU-maahan, mutta todellinen sijainti saattaa olla jossain Aasiassa. Tuotteiden kuvat ja kuvaukset on voitu kopioida laillisista verkkokaupoista tai valmistajien sivuilta.

Pakkanen varoittaa, että alkuun aidoiltakin näyttävät väärennetyt tuotteet saattavat käytössä osoittautua heikoiksi.

Suuri osa tuoteväärennöksistä tulee Suomeen verkkokauppojen kautta. Suomessa Tulli pysäytti ja tarkasti vuonna 2018 yli 126 000 tuoteväärennöksiksi epäiltyä tai laittomasti valmistettua tuotetta. Verkko-ostosten valtavasta määrästä johtuen kaikkia lähetyksiä ei Pakkasen mukaan millään ehditä tarkistamaan.

Tullin keräämiä väärennettyjä puhelimia.

Kitaroita väärennetään ”kaupan päälle”

Tullin haaviin jää lääkkeiden lisäksi monenlaisia tuoteväärennöksiä kaikenlaisesta elektroniikasta, kuten esimerkiksi älypuhelimista ja kelloista leluihin ja auton varaosiin. Viimeisen kahdeksan kuukauden aikana Pakkasen huomion ovat herättäneet erityisesti väärennettyjen sähkökitaroiden määrän kasvu.

Pakkanen arvioi, että suosion kasvua saattaisi selittää jokin alan harrastajien nettifoorumeilla tai suusta suuhun kiertänyt vinkki.

– Monet ovat luulleet ostavansa merkittömän kitaran, mutta myyjä onkin lyönyt laitteeseen päälle kaupan päällisiksi jonkun tunnetun valmistajan merkin, jolloin siitä on tullut tuoteväärennös, Pakkanen kertoo.

Kitaroihin, kuten muihinkin epämääräisistä lähteistä tilattuihin sähkölaitteisiin liittyy riskejä.

– Siitä ei tiedä tuleeko ilmainen permis, kun ne liitetään kiinni seinään. Aika hurjan näköisiä viritelmiä niissä on ollut, Pakkanen sanoo.

Laitteet voivat esimerkiksi ylikuumentua, jos valmistaja on säästänyt kalliin kuparin määrässä.

  • Oletko vahingossa ostanut tuoteväärennöksen verkosta tai kadutko ostamaasi tuoteväärennöstä? Kerro meille tarinasi: antti.karjalainen@iltasanomat.fi

Tulli on viimeisten kahdeksan kuukauden aikana löytänyt keskimääräistä enemmän väärennettyjä kitaroita.

Kitarat on erityisen helppo erottaa lähetysten joukosta pakkausten koon ja muodon perusteella. Väärennetyt tuotteet tuhotaan tullin valvonnassa.

Huijatuksi joutuneet ostajat voivat silti saada rahansa takaisin, jos ovat tehneet ostoksensa luottokortilla. Esimerkiksi Visa ja Mastercard korvaavat maksajalle verkossa tehdyt korttimaksut, jos tuote on muuta kuin on tilattu tai ei saavu lainkaan.

Suomalaiset ostavat väärennettyjä merkkilaukkuja ja -kenkiä nyt verkosta.

Näin tunnistat väärennetyn verkkokaupan

  • Etsi verkosta muiden ostajien kokemuksia sivustosta: Onko niitä lainkaan? Vai varoittavatko muut tulleensa huijatuiksi?

  • Myyjän puuttuvat yhteystiedot ja palautustiedot sekä ilmaisen sähköpostiosoitteen käyttö vihjaavat huijaussivustosta.

  • Huijauksen merkkejä ovat myös kirjoitusvirheet ja selvä Google-kääntäjän käyttö.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?