Ulkomaiset sijoittajat tulleet vahvasti Suomen vuokra-asuntomarkkinoille - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ulkomaiset sijoittajat tulleet vahvasti Suomen vuokra-asuntomarkkinoille

Ulkomaisten kiinteistösijoittajien omistuksessa on lähes kolmannes Suomen ammattimaisesta kiinteistösijoitusmarkkinasta. He ovat tulleet viime aikoina vahvasti myös vuokra-asuntomarkkinoille.

14.6.2019 13:35

Kansainvälisten sijoittajien kiinnostus Suomen kiinteistömarkkinoita kohtaan jatkuu vahvana lähitulevaisuudessa, vaikka nettotuottovaatimukset ovat laskussa, arvioi kiinteistöalan järjestö Rakli ry suhdannetiedotteessaan.

Raklin tänään julkistamien tietojen mukaan kiinteistökauppavolyymi nousi viime vuonna kaikkien aikojen toiseksi korkeimmaksi, 9,4 miljardiin euroon. Ulkomaisten sijoittajien osuus tästä oli 65 prosenttia.

Ulkomaisten kiinteistösijoittajien omistuksessa on lähes kolmannes Suomen ammattimaisesta kiinteistösijoitusmarkkinasta.

Ulkomaiset sijoittajat ovat sijoittautuneet Raklin mukaan vahvasti myös vuokra-asuntomarkkinoille, jotka ovat olleet aiemmin lähes täysin kotimaisessa omistuksessa.

Raklin ja KTI:n toimitilabarometrissa Helsingin keskustan prime-toimiston nettotuottovaatimus laski nyt 3,95 prosenttiin. Helsingin parhaista kohteista on tehty kauppoja tätäkin matalammilla tuottovaatimuksilla, Rakli kertoo.

Myös Tampereen ja Turun tuottovaatimukset ovat laskeneet, mutta ne ovat edelleen huomattavasti Helsinkiä korkeammalla tasolla.

Toimitilabarometrin vastaajat odottavat nettotuottovaatimusten pysyvän nykyisellä tasollaan seuraavan 12 kuukauden aikana.

– Kiinteistösektorin lähitulevaisuus näyttää valoisalta, sanoo työeläkeyhtiö Varman kiinteistöjen sijoitusjohtaja Ilkka Tomperi tiedotteessa.

– Alhaisena pysyttelevä korkoympäristö ohjaa sijoittajia kohti vaihtoehtoisia, mutta maltillisen riskin sijoituskohteita. Tuottovaateiden nousua on vaikea nähdä merkittävämpänä uhkana lähivuosina ainakaan korkotasosta johtuen.

Helsingin keskustan toimistojen vuokratasot nousivat KTI:n toimistovuokraindeksin mukaan 2,4 prosenttia viimeisen vuoden aikana.

Raklin ja KTI:n toimitilabarometrin vastaajat uskovat toimistovuokrien nousun jatkuvan, vaikka nousutahti hidastui viime vuonna edellisvuodesta.

Liiketilavuokramarkkinoiden vuokrankehitysodotukset olivat barometrissa laskusuuntaisia kaikkialla muualla paitsi Helsingin parhailla alueilla.

Vuokra-asuntomarkkinoilla vuokrien kasvuodotukset ovat aiempaa maltillisempia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?