Kelan uusi ohjeistus karu isku monelle – ”Merkitsee näille ihmisille, että he menettävät kämppänsä”

Toimeentulotulovaikeuksista kärsivät ihmiset voivat joutua myymään asuntonsa Kelan uuden ohjeistuksen takia, oikeusasiamiehen toimistosta arvioidaan. Muutos perustuu KHO:n tuoreeseen ratkaisuun.

Jos toimeentulotuen tarpeessa olevat ihmiset joutuvat rahoitusvastikkeen vuoksi myymään asuntonsa ja jos he ovat edelleen toimeentulotuen tarpeessa, asumismenot voivat nousta suuremmiksi kuin ne olisivat nykyisessä asunnossa.

14.6.2019 10:51

Perustoimeentulotukea ei vastedes ole mahdollista saada rahoitusvastikkeen maksamiseen. Kela on muuttanut ohjeistustaan, joka tulee voimaan heinäkuun alussa. Muutos perustuu korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) ratkaisuun.

Tämä tarkoittaa vaikeuksia niille toimeentulo-ongelmista kärsiville, joiden taloyhtiöön on tulossa esimerkiksi putkiremontti.

Yksi heistä on Tiina, joka otti yhteyttä toimitukseen. Hän kertoo joutuneensa työttömäksi puolisonsa kanssa, minkä vuoksi pariskunnan taloudellinen tilanne on tiukka. Taloyhtiössä on alkamassa putkiremontti tammikuussa, mikä tarkoittaa Tiinan mukaan satojen eurojen rahoitusvastiketta kuukaudessa.

– Tuo rahoitusvastike on niin suuri menoerä, että meidän taloudellinen tilanteemme edellyttää, että saamme siihen perustoimeentulotukea. Tämän Kelan linjauksen perusteella tilanteemme tulee olemaan suoraan sanottuna katastrofi.

Kela voi edelleen laskea asumismenoiksi rahoitusvastikkeesta korkomenot, mutta siitä ei nykyisellä matalalla korkotasolla ole juuri iloa. Tiina kertoo ottaneensa yhteyttä oikeusasiamiehen toimistoon.

Esittelijäneuvos Tapio Räty eduskunnan oikeusasiamiehen toimistosta vahvistaa, että Kelan uusi ohjeistus on poikinut toimistoon yhteydenottoja.

– Se merkitsee esimerkiksi näille ihmisille sitä, että he menettävät kämppänsä. Heille kaikille [yhteydenottajille] on tulossa taloyhtiöön putkiremontti, jota he eivät pysty maksamaan. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että he joutuvat myymään kämppänsä, ja kun taloyhtiössä on putkiremontti päällä, siitä ei saa sitä hintaa, jonka siitä muuten saisi.

– Jos nämä ihmiset joutuvat asunnon myymisen jälkeen muuttamaan vuokra-asuntoon ja jos he ovat edelleen toimeentulotuen tarpeessa, asumismenot voivat nousta suuremmiksi kuin ne olisivat nykyisessä asunnossa, Räty huomauttaa.

KHO:n ratkaisussa oli kyse uudisrakennuksen velan maksamiseen tarkoitetusta rahoitusvastikkeesta. Ratkaisun mukaan ei ole toimeentulotukea koskevan lain mukaista, että toimeentulotukea voi saada yhtiölainan lyhentämiseen tarkoitettuun rahoitusvastikkeeseen. Perustoimeentulotukea ei voi saada myöskään henkilökohtaisen asuntolainan lyhennyksiin.

Isot yhtiölainat ovat yleistyneet viime vuosina. Moniin uudiskohteisiin on voinut päästä kiinni pienellä myyntihinnalla, ja yhtiölaina on voinut kattaa leijonanosan asunnon koko hinnasta.

Kelan ohjeistus koskee kaikkia rahoitusvastikkeita, eli myös asuntojen peruskorjauksiin tarkoitettuja yhtiölainoja. Kelan etuuspäällikön Marja-Leena Valkosen mukaan KHO:n ratkaisun oikeudellisessa arvioinnissa esitetyt perustelut sopivat myös peruskorjausta koskevaan rahoitusvastikkeeseen.

Valkonen viittaa siihen, että myös henkilökohtaisia lainoja kohdellaan samalla tavoin riippumatta siitä, onko laina otettu asunnon hankkimiseksi tai perusparantamiseksi.

Kelassa ei ole tietoa siitä, kuinka moni on rahoitusvastikkeeseen saanut perustoimeentulotukea. Rahoitusvastikkeen maksamiseen voi saada edelleen asumistukea, tosin vain osa vastikkeesta voidaan hyväksyä asumismenoksi.

 Se tarkoittaa käytännössä sitä, että he joutuvat myymään kämppänsä, ja kun taloyhtiössä on putkiremontti päällä, siitä ei saa sitä hintaa, jonka siitä muuten saisi.

Kelan kielteisen toimeentulotukipäätöksen jälkeen voi hakea täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea omasta kunnasta, jos tilanne on se, että asunto uhkaa mennä muuten alta.

– Luulisin, että tällaisessa tilanteessa sosiaalityön harkinnalla sosiaalityö myöntäisi. Mutta siinäkään ei ole järkeä, että joudut asioimaan kahdella luukulla, Tapio Räty oikeusasiamiehen toimistosta sanoo.

On kuitenkin Rädyn mukaan mahdollista, että myös kunnat tulkitsevat KHO:n päätöstä Kelan tavoin.

Toimitukseen yhteyttä ottanut Tiina kertoo kysyneensä kunnasta mahdollisuutta saada täydentävää toimeentulotukea rahoitusvastikkeeseen. Tämänhetkisen tiedon mukaan sitä ei ole tulossa kunnastakaan.

Koska KHO:n ratkaisu koskee uudisrakennuskohdetta ja Kelan ohjeistus kaikkia rahoitusvastikkeita, Räty on neuvonut kysyjiä hakemaan kaikilta kuukausilta toimeentulotukipäätökset ja hakemaan niihin jokaiseen tarvittaessa muutosta.

Tämä siitä syystä, että jos jutun sattuu voittamaan, se koskee vain haettuja kuukausia.

Tiina ei esiinny jutussa omalla nimellään.

Juttuun on muutettu Kelan linjaus Kelan ohjeistukseksi 14.6. kello 13.30.

Toimeentulotukea voi saada asumismenoihin

Perustoimeentulotukea voi saada asunnon asumismenoihin sekä vuokra- että omistusasunnossa. Vuokra-asunnossa asumismenoihin voidaan laskea vuokra ja erikseen maksettavat vesimaksut ja lämmityskustannukset.

Omistusasunnossa menoihin voidaan laskea hoitovastike, ylimääräinen vastike ja tontinvuokravastike sekä se osuus pääoma- tai rahoitusvastikkeesta, jolla katetaan yhtiölainan korkomenoja. Lisäksi voidaan ottaa huomioon henkilökohtaisen asuntolainan korot, jos ne on otettu asunnon hankkimiseksi tai perusparantamiseksi. Myös omistusasunnossa voidaan ottaa huomioon lämmityskulut.

Omakotitalossa toimeentulotukea voi saada henkilökohtaisen asuntolainan korkoihin sekä välttämättömiin hoitomenoihin, kuten lämmityskuluihin, vesimaksuihin ja kiinteistökohtaisiin menoihin.

Kela hyväksyy asumismenot todellisen suuruisina, jos ne eivät ole kohtuuttomia. Asumismenojen kohtuullisuuden määrittely riippuu esimerkiksi kunnasta ja perheen koosta.

Kela huolehtii vain perustoimeentulotuesta, ja kuntien vastuulla on täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki. Asumismenoihin voi hakea toimeentulotukea myös kunnasta.

Toimeentulotukea voi saada, jos tulot eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin. Toimeentulotuki on niin sanottu viimesijainen etuus eli ensin pitää selvittää, voiko saada muita etuuksia tai tuloja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?