Ritva ehti maksaa asunnostaan yli 100 000 euroa ennen kuin rakennusfirma meni nurin – tajusi hälytysmerkin liian myöhään - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ritva ehti maksaa asunnostaan yli 100 000 euroa ennen kuin rakennusfirma meni nurin – tajusi hälytysmerkin liian myöhään

Ritva Isterin ja 10 muun asunnot seisovat keskeneräisenä Viikinmäessä. Viereisessä taloyhtiössä tilanne ei ole niin paha, sillä tekemättä on vain viimeistelytyöt.

Taloyhtiö Viikinmäen Portaat jäi pahasti kesken, kun rakennusyhtiö Omera teki konkurssin. Yhtiöstä asunnon ostaneet ehtivät maksaa jo suuren osan kauppahinnasta. Ritva Isteri (kuva kesk.) on yksi heistä.­

13.6.2019 8:02
  • Oletko ostanut kodin, mutta rakennuttaja onkin mennyt konkurssiin kesken rakentamisen? Ota yhteyttä sähköpostilla jesse.kuparinen@iltasanomat.fi

Helsingin Viikinmäessä seisoo kaksi taloyhtiötä, joiden suunnittelussa on arkkitehdin sanoin tavoiteltu ”näyttävyyttä ja yksilöllisyyttä”: Viikinmäen Askelmat ja Viikinmäen Portaat. Kumpikin on kesken.

Taloyhtiöistä Viikinmäen Askelmat on lähes valmis. Tekemättä on viimeistelytyöt.

Huputettu Viikinmäen Portaat on näyttävämmin kesken. Valmiina on 50–60 prosenttia, mutta muun muassa sisätiloissa juuri mikään ei ole valmista.

Rakennustyö ei ole edennyt maaliskuun jälkeen, kun rakentamisesta vastannut Rakennus Omera hakeutui konkurssiin.

Keskenjääneestä talosta asunnon ehti ostaa 11 ihmistä, eli puolet asunto-osakeyhtiön asunnoista ehdittiin myydä ennen konkurssia.

Yksi asunnon ostaneista on Ritva Isteri. Asunnon myyntihinta oli 128 000 ja velaton hinta 315 000 euroa. Isteri ehti maksamaan tästä 104 000, joka sisälsi 2 500 euron erittelemättömän muutostyölaskun.

Ritva Isteri uskoi, että RS-järjestelmä antaisi ostajille suojan.­

Kukaan ei tiedä, paljon Isteri ja muut asunnon ostaneet lopulta menettävät. Asunto-osakeyhtiön RS-vakuudet ovat 400 000 euroa, mikä on Isterin mukaan liian vähän.

– Selvää on, että menetän rahaa. Kysymys kuuluu, kuinka paljon. Nyt näyttäisi siltä, että menetän koko maksamani summan.

Mikäli työmaalle saadaan uusi urakoitsija, tappiot jäävät pienemmiksi. Isterin mukaan yksi tarjous on tullut, mutta senkin päivämäärä on umpeutunut.

Keskeneräisessä rakennuksessa juoksevat kustannukset voivat pahimmillaan aiheuttaa asunto-osakeyhtiön konkurssin.

Jos osakeyhtiö menisi konkurssiin, Isteri pelkää jonkun ostavan rakennuksen pilkkahinnalla. Tuolloin asunto-osakeyhtiö Viikinmäen Portaista osakkeen ostaneet asukkaat olisivat heikoilla.

Omeran konkurssi tuli ostajille täytenä yllätyksenä. Isteri oli selvittänyt ennakkoon, että rakennusyhtiöllä on historiaa alueelle rakentamisesta.

– Ajattelin sen olevan hyvä juttu. Viikinmäki on kallioista ja vaikeasti rakennettavaa aluetta.

Ensimmäinen hälytysmerkki oli, kun Isterille lähetettiin 2 500 euron muutoslasku viikon maksuajalla. Laskussa ei eritelty sitä, mitä muutoksia lasku koski.

– Jälkikäteen tajusin, ettei sitä olisi pitänyt maksaa. Osa jätti maksamatta, mutta minä maksoin.

Isteri ei osannut epäillä tulevaa konkurssia, sillä hän ei ole aiemmin kuullut RS-kohteen menneen konkurssiin.

– Senhän pitäisi olla ostajalle turvallinen, ei sitä osannut varoa.

Viikinmäen askelmat ja portaat asunto oy:n rakennustyömaa Ristiretkeläistenkadulla Helsingissä.­

Turvaverkko ei suojellutkaan

RS on lyhenne sanoista Rahalaitosten neuvottelukunnan suosittelema. Järjestelmän tarkoitus on varmistaa, että kohde rakennetaan suunnitelmien mukaisesti.

Järjestelmässä ostaja maksaa asuntoa osissa RS-pankkiin rakennusvaiheen aikana. Järjestelmään sisältyvät vakuudet, jotka perustajaosakkaan on talletettava pankkiin konkurssin ja rakennusvirheiden takia.

Konkurssista Isteri sai tiedon toiselta asunto-osakeyhtiöstä asunnon ostaneelta sähköpostitse. Päällimmäinen tunne oli kauhistus, mutta ei ollut huolissaan. Tuolloin Isteri uskoi vielä, että RS-järjestelmä suojelisi asukkaiden taloutta. Itku pääsi vasta kun selvisi, ettei näin ole.

Isteriltä riittää ymmärrystä Omeralle. Hän muistuttaa, että rakennusalalla konkurssit ovat luonnollisia.

Hän perää kuitenkin parempia turvaverkkoja.

– Lait, asetukset ja suojaukset tehdään ihmisiä varten, ettei näin pääsisi tapahtumaan. Riskit kuuluisivat vakuutusyhtiöiden kannettavaksi, siksi ne on tässä maailmassa olemassa.

Kaupunki yrittää auttaa

Loppusilausta vailla olevassa taloyhtiö Viikinmäen Askelmissa asuva Päivi Kasurinen on helpottunut, ettei ostanut asuntoa viereisestä taloyhtiöstä.

– Sääliksi käy. Onneksi meillä tilanne on parempi.

Kasurinen kertoo, että lopputarkastuksia ei ehditty tekemään. Lisäksi piha on keskeneräinen, eivätkä lat­tia­lämmitys ja ilmastointi toimi. Omeran konkurssista nainen sai tietää pari viikkoa asuntoon muuton jälkeen.

Viimeistelytyöt Kasurinen joutuu teetättämään itse, mutta rahoitus niihin tulee takuun kautta. Kiireettömät viimeistelyt tehdään taloyhtiössä vasta vuoden päästä.

– Meillä on kiitollinen tilanne, vaikka onhan tässä työtä setviä jatkuvasti keskenjääneitä asioita.

Helsingin kaupungin tonttipäällikkö Sami Haapanen uskoo, että keskeneräiselle rakennushankkeelle löytyy jatkaja.­

Helsingin kaupungin tonttipäällikkö Sami Haapanen sanoo, että konkurssipesä pyrkii löytämään hankkeelle jatkajan ja on tarvittaessa kaupunkiin yhteydessä.

– Kohde on kaupungin vuokratontilla ja kaupunkia sitoo maanvuokrasopimus. Tarvittaessa konkurssipesän kanssa neuvotellaan, jos siihen pitää tehdä muutoksia.

Haapasen mukaan kaupunki pyrkii mahdollisuuksien mukaan vaikuttamaan siihen, etteivät asunnonostajat joudu kärsimään.

– Tavoitteena on ratkaisu, joka ei jätä asunnon ostanutta yksin toivottomaan tilanteeseen.

Hän kertoo uskovansa, että hankkeelle löytyy jatkaja ennemmin tai myöhemmin. Kiinnostusta hankkeen jatkamiseksi on ollut.

Taloyhtiö Viikinmäen Portaat jäi pahasti kesken, kun rakennusyhtiö Omera teki konkurssin.­

Ostaja heikoilla

Asuntoasioihin erikoistunut asianajaja Petri Järvensivu kertoo, että ostaja on jutussa kuvatussa tilanteessa heikoilla.

RS-järjestelmä antaa jonkinlaisen vakuuden siitä, että ostajien tekemät maksut ovat balanssissa sen kanssa, kuinka paljon taloa on rakennettu. Vedenpitävä se ei kuitenkaan ole.

– Urakoitsijat pyrkivät sopimaan niin, että maksut kulkevat vähän etupainotteisesti. Ostajan pitäisi huomata tämä siinä vaiheessa, kun kauppoja tehdään. Jos ei huomaa, niin herkästi tulee maksettua vähän enemmän kuin mitä rakennus on valmiina, Järvensivu kertoo.

Asianajajan mukaan tappion suuruutta on vaikea arvioida. Se riippuu paljon siitä, saadaanko urakalle jatkajaa. Jos jatkaja löytyy, tappio jää pienemmäksi, muttei olemattomaksi.

Järvensivun mukaan mikään urakoitsija ei nimittäin lähde jatkamaan rakennusta negatiivisella katteella, vaan haluaa omat katteet siihen päälle. Ne päätyvät ostajien maksettavaksi.

Pahimmassa tapauksessa ostaja on maksanut etupainotteisesti liikaa, rakennusajan vakuudet eivät kata erotusta maksetun euromäärän ja valmiiksi saadun rakennuksen välillä, eikä uutta urakoitsijaa löydy rakennusta jatkamaan. Silloin tappio voi olla huomattava.

Järvensivu nostaakin esiin rakennustyön tarkkailijan. Asuntokauppalain mukaan ostajat voivat valita rakennustyön tarkkailijan ja tilintarkastajan siinä vaiheessa, kun osakkeita on myyty tietty määrä.

Urakoitsijan ulkopuolinen tarkkailija seuraa rakentamisaikatauluja, työtapoja, materiaalien asianmukaisuutta ja sopimusten pitävyyttä.

– Sitä ei ehkä käytetä niin usein kun pitäisi, Järvensivu sanoo.

Rakennusyhtiö Omeran konkurssista kertoi ensin Kauppalehti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?