Pitkän aikavälin talousennuste julki – Antti Rinteen hallituksella vastassa kaksi isoa ongelmaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pitkän aikavälin talousennuste julki – Antti Rinteen hallituksella vastassa kaksi isoa ongelmaa

Julkaistu: 12.6.2019 5:59

Hidas kasvu saattaa olla ”uusi normaali”, Suomen Pankin vanhempi ekonomisti Petri Mäki-Fränti pohtii.

Suomen talous kasvaa seuraavan kymmenen vuoden aikana keskimäärin 1,28 prosentin vuosivauhtia, ennustavat Suomen johtavat talouslaitokset.

Tiistaina julkaistu pitkän aikavälin ennuste on Suomen Pankin, valtiovarainministeriön, Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen, Palkansaajien tutkimuslaitoksen ja Pellervon taloustutkimuksen ennusteiden keskiarvo.

Vuosina 2030–2039 talouskasvun ennakoidaan kiihtyvän 1,4 prosenttiin vuodessa.

Viimeisen viisivuotiskauden 2014–2018 keskimääräinen toteutunut todellinen vuosikasvu oli tätä ripeämpää 1,54 prosentin tahtia.

Suomen Pankin, Nordean ja työeläkeyhtiö Ilmarisen tuoreissa ennusteissa Suomen talouden kasvuvauhdin niin ikään on arvioitu laskevan tänä vuonna 1,5 prosenttiin viime vuoden 1,6 prosentista.

Pellervon taloustutkimus ja Palkansaajien tutkimuslaitos olivat ennusteissaan muita tutkimuslaitoksia optimistisempia.

Kummatkin ennustivat reilua, yli yhden prosentin vuosikasvua seuraavan kymmenen vuoden ajalle. Vuosina 2030–2039 kasvu kiihtyisi lähemmäs kahta prosenttia.

Suomen Pankki ja valtiovarainministeriö puolestaan esittivät pessimistisempiä ennusteita.

Niiden ennusteissa talouskasvu pysyttelisi prosentin vuosikasvun tuntumassa seuraavat kymmenen vuotta. Tämän jälkeen kasvu hieman kiihtyisi, muttei lähemmäs kahta prosenttia kuitenkaan.

Muista poiketen Elinkeinoelämän tutkimuslaitos esitti kahta eri skenaariota vuosille 2030–2039. Toisessa talous kasvaisi kaksi prosenttia, toisessa kasvu taas taantuisi nollan tuntumaan.

Huomionarvoista on, ettei yksikään tutkimuslaitos ennustanut talouskasvun kiihtyvän yli kahteen prosenttiin seuraavan 20 vuoden aikajänteellä.

Suomen Pankin vanhempi ekonomisti Petri Mäki-Fränti toteaa, että edessä voi olla pitkä, matalan kasvun kausi. Se saattaa hänen mukaansa olla eräänlainen ”uusi normaali”.

– Pitkän aikavälin kasvuennusteen perusteella talouskasvu tulee jäämään kahden seuraavan vuosikymmenen aikana merkittävästi alemmaksi kuin aikaa ennen finanssikriisiä. Tässä mielessä voidaan ajatella, että hidas talouskasvu on eräänlainen uusi normaali.

Tutkimuslaitosten arvioissa työn tuottavuus ja muutokset työllisten määrässä ovat keskeisiä tekijöitä, jotka vaikuttavat Suomen pitkän aikavälin talousnäkymiin.

– Molempia tarvitaan. Molemmat ovat myös isoja ongelmia, valtiovarainministeriön finanssineuvos Jukka Railavo toteaa.

Näistä kahdesta – työn tuottavuudesta ja työllisyydestä – varsinkin työn tuottavuuden pitäisi kasvaa, jotta talous kasvaisi. Siinä missä työllisyys on kehittynyt Suomessa viime vuosina myönteisempään suuntaan, työn tuottavuus on matanut.

Järjestäen kaikki tutkimuslaitokset kasasivat toiveita sen suuntaan, että teknologinen kehitys lähtisi lisäämään työn tuottavuutta. Esimerkiksi Pellervon taloustutkimuksen ennuste perustui osin sille, että robotit ja tekoälyn kehitys parantavat työn tuottavuutta tulevaisuudessa.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen ennustepäällikkö Ilkka Kiema toteaa, ettei teknologisesta kehityksestä kuitenkaan ole Suomen ”auttajaksi”, jos maahan ei saada investointeja.

– Investoinnit taas edellyttävät monia asioita. Me tarvitsemme osaavia työntekijöitä, mikä edellyttää satsauksia koulutukseen. Jotta työvoimaa taas riittäisi, täytyy ennaltaehkäistä syrjäytymistä ja pelastaa koulupudokkaita.

Pitkän aikavälin ennusteisiin liittyy vääjäämättä suuria epävarmuuksia, valtiovarainministeriön finanssineuvos Jukka Railavo huomauttaa.

– Jos lyhyellä aikavälilläkin ennusteet menevät pieleen, niin sitä herkemmin ne menevät pitkällä aikavälillä. Vain se on varmaa, että tulevaisuus ei tule toteutumaan tällaisena.

Railavon mukaan pitkän aikavälin ennusteita ei suoranaisesti voi edes pitää ennusteina.

– Tällaisilla kauas kurottavilla ennusteilla voidaan piirtää suuntaviivoja reformeille, jotta meillä olisi jokin kiinnepiste tulevaisuudessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?