Ministeri Jari Leppä selvittää ihmetystä herättänyttä kirjausta: ”Hallitus ei ole korottamassa edullisen ruuan hintaa” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ministeri Jari Leppä selvittää ihmetystä herättänyttä kirjausta: ”Hallitus ei ole korottamassa edullisen ruuan hintaa”

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) sanoo, että kaupan omien merkkien kieltäminen olisi sula mahdottomuus. Myöskään kuluttajahintoihin hallitus ei hänen mukaansa ole puuttumassa. On epäselvää, miten hallitus ”palauttaisi tasapainon ruokajärjestelmään”.

–Sitä en näin varhaisessa vaiheessa kykene sanomaan, miten tasapaino saadaan palautettua ruokajärjestelmään. Asia on vasta selviteltävänä, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä sanoo.­

7.6.2019 14:54

Viime päivät on arvailtu, mitä hallitus oikein aikoo tehdä private label -tuotteille eli kauppojen omille merkeille, joita ovat esimerkiksi Pirkka ja Rainbow.

Aikooko se kenties kokonaan kieltää nämä kauppojen omat tuotemerkit? Vai onko hallitus mahdollisesti nostamassa edullisen ruoan hintaa siten, että private label -tuotteet kallistuvat lähemmäs brändituotteiden hintoja? Ja miten se sen tekisi?

Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk) mukaan hallitus ei ole tekemässä kumpaakaan.

– Ei hallitus ole mitään kieltämässä saati korottamassa edullisen ruoan hintaa. Private label -tuotteiden kieltäminen olisi sula mahdottomuus. Eikä hallituksen tarkoitus ole myöskään puuttua kuluttajahintoihin, Leppä sanoo Taloussanomille.

Leppä selittää, että private label -asiassa on kyse arvonlisän muodostamisesta ketjun sisällä. Hallitus haluaa hänen mukaansa puuttua siihen, miten hinta ja arvonlisä jakautuvat ruokajärjestelmän sisällä.

Leppä tarkentaa, ettei hän nyt tarkoita arvonlisällä arvonlisäveroa, vaan lisäarvoa.

– Kyse on lisäarvon jakautumisesta. Maatalouden kannattavuus on tällä hetkellä niin heikko, että asialle on tehtävä jotakin.

Lepän mukaan vielä on liian varhaista sanoa, millä keinolla tai välineellä hallitus aikoo puuttua hinnan ja arvonlisän jakautumiseen ruokajärjestelmän sisällä.

Tavoitteena on Lepän sanoin korjata ”ruokajärjestelmän vinoutunutta tasapainoa”. Se tapahtuisi parantamalla maanviljelijöiden ja ruoantuottajien asemaa ruokajärjestelmässä.

– Sitä en näin varhaisessa vaiheessa kykene sanomaan, miten tasapaino saadaan palautettua ruokajärjestelmään. Asia on vasta selviteltävänä, Leppä toteaa.

Tuore hallitusohjelma sivuaa private label -käsitettä käytännössä yhden epämääräisen virkkeen verran.

– Hillitään päivittäistavarakauppojen ylivoimaista neuvotteluasemaa lainsäädännöllisin toimin, muun muassa private label -tuotteet”, kohua herättäneessä kohdassa lukee.

Hallitusohjelmaan kirjaus päätyi hallitusneuvottelujen maatalousryhmästä. Alkujaan private label esiintyi Osuuspankin entisen pääjohtajan, vuorineuvos Reijo Karhisen laatimassa Uusi alku -selvityksessä, johon myös hallitusohjelmassa viitataan.

Taloussanomat haastatteli Karhista torstaina. Hänkään ei ollut omien sanojensa mukaan keksinyt, miten private label -tuotteista johtuva ”epätasapaino” ruokajärjestelmässä hoidettaisiin kestävästi.

Lue lisää: Tästä Pirkka ja Rainbow -vieroksunnassa on kyse: ”Teollisuus pakotettu kaupan merkkien tekemiseen”

Taloussanomien tietojen mukaan hallitus olisi perustamassa työryhmää asian ratkaisemiseksi. Eri osapuolet halutaan yhdessä pohtimaan, miten maatalouden kannattavuutta voitaisiin parantaa niin, että kukaan ei häviä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?