Viisikymppinen ei saanut yhtään kutsua työhaastatteluun – asiantuntija: ”Liian kovia stereotypioita yhä edelleen”

Hallituksen tavoittelemaan työllisyysasteeseen ei millään päästä, ellei viisikymppisten työllisyysaste nouse, emeritusprofessori Juhani Ilmarinen sanoo.

Työvoimapulasta puhutaan paljon, samaan aikaan viisikymppisten voi olla vaikea päästä edes haastatteluun. Kuvituskuva.

10.6.2019 7:18

Uudessa hallitusohjelmassa tavoitteena on ”maailman paras työelämä: onnellisten ja hyvinvoivien ammattilaisten Suomi, missä jokaisen tiedot ja taidot ovat työelämän käytössä”.

Hallitusneuvottelujen päättymisen aikaan entinen mainosalan ammattilainen paljasti yhteisöpalvelu Twitterissä, ettei ole viidenkympin ylittäneenä naisena saanut yhtäkään kutsua työhaastatteluun pari vuotta sitten työttömäksi jäätyään. Ennen viidenkympin rajapyykkiä ongelmaa ei ollut.

Naisen keskustelunavaus poiki runsaasti tuenilmauksia ja vastaavia havaintoja.

– Erikoinen ilmiö. Kuulen ikätovereiltani paljon samaa. On vaikea saada työhakemuksen perusteella haastattelumahdollisuus, jos ikä alkaa vitosella. Koskee sekä miehiä että naisia, yrittäjä Jari Sarasvuo kirjoitti.

– Diversiteetti on työpaikan ja -elämän rikkaus. Samoin aito keskustelu ja mielipiteet, LähiTapiolan talousjohtaja Timo Laakso huomautti.

Kokoomuksen kansanedustaja, ekonomisti Juhana Vartiainen vastasi ongelmaan omalla tavallaan:

– Mitä helpompaa on irtisanominen, sitä houkuttelevampaa on rekrytoiminen. Tietenkin, hän kirjoitti.

Vartiaisen lääke ei saanut suosiota keskusteluketjussa.

Ikäasenteita kohennettiin mainoksissa ja laulamalla

Ikään perustuvalla työsyrjinnällä on väsyttävän pitkä historia. 1990-luvulla, niin ikään demarihallituksen (Paavo Lipponen I) aikaan, ikäsyrjinnän torjunta nousi keskeiseksi hallitustavoitteeksi. Vuosina 1999–2002 pyörineellä kansallisella ikäohjelmalla oli kovat tavoitteet ja tuloksiakin syntyi.

55+-vuotiaiden työllisyysaste oli laman vuosikymmenellä järkyttävän alhainen, 35 prosentin tuntumassa. Tavoitteena oli saavuttaa 70 prosentin ja pidemmällä aikavälillä vielä huimempi, 75 prosentin taso. Eli nykyisen hallituksen kirjaama tavoite koko työvoimalle.

Tuolloin hallitus totesi, ettei tavoite onnistu, jollei nimenomaan yli 55-vuotiaiden työllisyysaste kohoa lähes parhaassa työiässä olevien tasolle. Näin oli ollut 1960- ja 1970-luvuilla.

– Asenteisiin ja mediapuoleen satsattiin todella paljon. Aihe näkyi radiossa, telkkarissa, ratikkojen kyljissä. Oli tunnettuja artisteja laulamassa asian puolesta Katri-Helenasta alkaen, muistelee projektissa mukana ollut emeritusprofessori Juhani Ilmarinen.

– Kun asiaan panostettiin näin paljon, sehän rupesi toimimaan, hän kehaisee.

Asennemuutoksia mitattiin Euroopan tasolla. Viiden vuoden aikana ikäsyrjintä väheni Suomessa, kun muissa maissa jopa paheni.

– Se ohjelma nosti meillä yli 55-vuotiaiden työllisyysastetta ennätysvauhtia Euroopassa.

Loppuraportin mukaan ikääntyneiden työllisyysaste kohosi Suomessa lähes kaikkia muita Euroopan maita vauhdikkaammin. Noin 36 prosentin lähtötasolta noustiin 55 prosenttiin 55–64-vuotiaiden työllisyysasteessa.

”Sairas, järjetön ja kohtuuton”

Tämän vuoden alussa 55–65-vuotiaiden työllisyysaste oli 63 prosentin luokkaa. Ammattiliitto Pron mukaan sen jäsenistä työnhaun ikäsyrjintää kokevat yli 55-vuotiaat, mutta työsuhteen päättyessä yli 60-vuotiaat.

Ikäsyrjintää kohtaavat myös nuoret, joilla on isoja vaikeuksia päästä kiinni työmarkkinoiden syrjään.

Kun Elinkeinoelämän keskusliitto viime vuonna julkisti oman kyselynsä ikäsyrjinnästä, sen tuloksia kommentoi keskustan Antti Kaikkonen.

Hän kuvaili ilmiötä ”sairaaksi, järjettömäksi ja kohtuuttomaksi”. Kaikkonen, kuten moni muu aiemmin, vaati ikäsyrjinnälle pistettä ja oikeita politiikkatoimia.

Tällä erää hän ei enää aihetta kommentoi, kun nousee puolustusministeriksi.

– Kun uutta hallitusohjelmaa katsoo, siellä ei ole mitään tämän suuntaistakaan. Työllisyysasteeseen ei millään päästä, ellei viisikymppisten työllisyysaste nouse, eikä se onnistu ilman asennemuutosta, Ilmarinen sanoo.

60-luvulla syntynyt heti pelistä pois?

Twitter-keskustelun aloittanut Henna Mikkilä epäilee, että digitaaliset portaalit blokkaavat 60-luvulla syntyneitä pois jo kättelyssä.

Tietyillä aloilla, kuten markkinointialan yritysten henkilögallerioista näkyy, että ”ikäkausien sekoittumisesta ei tietoakaan”.

Näin työyhteisöt yksipuolistuivat ikärakenteeltaan varsinkin tietyillä nuoria houkuttavilla aloilla. Se voi näyttää imagosyistä jopa hyvältä.

Yksi kommentoija heitti löylyä keskusteluun. Jos syntymävuosi alkaa 6:lla, ”jengi ihan pihalla tekniikasta, oman kompetenssin ylläpidosta ja usein myös kielitaito streikkaa”, kirjoittaja kärjisti.

Clas-Håkan Nygård, työterveyden professori Tampereen yliopistosta, puhuu vanhentuneista ikäkäsityksistä.

– Nykyinen kunnosta huolta pitävä kuusikymppinen on uusi viisikymppinen, viisikymppinen nelikymppisen tai jopa nuoremman tasolla. Nuortumista on keskimäärin kymmenen vuotta tutkimusten mukaan jopa fyysiseltä tasolta.

Juhani Ilmarisen mukaan viisikymppisten tietotaidoista esiintyy yleistyksiä ja harhaluuloja, mitä nykypäivän tekniikkavalmiuksien korostuminen vielä kärjistää.

– Viiskytplus-ikäiset ovat paljon heterogeenisempi ryhmä kuin kaksikymppiset. Tietotaitotaso on hyvin yksilöllistä.

– Meillä on tutkittua tietoa it-alan yrityksistä maailmalta, jonka perusteella seniorit usein hallitsevat tietotekniikkaa yhtä hyvin kuin keski-ikäryhmät. Tästä on ihan liian kovia stereotypioita yhä edelleen.

Hankala johdettava?

Mikkilä epäilee, että viisikymppiset saattavat olla nuoria kärkkäämpiä avaamaan suunsa ja puuttumaan epäkohtiin tai ehdottamaan muutoksia organisaatiossa.

Ilmarinen vahvistaa oletuksen, sillä viisikymppisten palkkaamattomuuden syitä kaivellessa esiin nousi juurikin yli 55-vuotiaiden vaikeampi johdettavuus.

– Viisikymppinen ei välttämättä hypi täysin pomon pillin mukaan. 35-vuotias pomo voi yhtäkkiä huomata, että eihän hänellä ole kokemusta joistakin asioista yhtään, se on kiusallinen tilanne.

– Sehän se tässä on surullista, että kokemustiedon väheksyminen on yleistynyt ja muiden avujen ihannointi lisääntynyt. Kyllähän kokemuskin vanhenee, mutta kokenut ihminen elää myös tätä aikaa. Kokemukseen kuuluu, että sitä päivitetään.

Ikä piiloon?

Ilmarinen ja Nygård pitävät mahdollisena vaihtoehtona joissakin organisaatioissa sovellettavaa käytäntöä, jossa ikää ei laiteta suoraan näkyviin. Haastattelussa selviää, millainen ihminen on kyseessä. Näin suositeltiin myös Twitterissä. Osa taas katsoi, että parempi kääntää ikää vahvuudeksi kuin peitellä sitä.

Mikkilä korostaa olevansa itse taloudellisesti etuoikeutetussa asemassa moniin ikäryhmän muihin työnhakijoihin verrattuna. Hän ei halua nostaa omaa tilannettaan Twitter-keskustelua enempää esille.

Hän kertoo halunneensa tuoda kipeän aiheen esille, jotta se lisäisi järkevää keskustelua työnhaun ikäsyrjinnästä. Mikkilä kertoo, että saanut myös paljon yksityisiä viestejä vierailta ihmisiltä.

– Itsetunto on poljettu maahan, harva haluaa puhua nimellä asiasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?