Miljardisakot saattavat uhata Italiaa – EU-komissio hermostui taas jättivelkoihin

Komissio esittää Italialle samaa kurinpitomenettelyä, josta juuri vapautti Espanjan.

Italian pääministeri Giuseppe Conte uhkasi jo erolla, jos hallituksen riitely jatkuu.

5.6.2019 15:24

Italia on päätynyt jälleen Euroopan komission hampaisiin taloustilanteensa takia. Komissio esitti keskiviikkona, että Italian julkisen velan vuoksi maata vastaan pitäisi aloittaa kurinpitotoimia.

Viralliselta nimeltään kyseessä on liiallisen alijäämän menettely, ja sen mahdollisesta aloittamisesta päättävät EU-maat myöhemmin. Menettely voi aikanaan johtaa sakkoihin, joiden määrä perustuu maan bruttokansantuotteeseen. Italiaa voisi näin uhata yli kolmen miljardin euron sakko.

Samalla komissio esitti samaisen käsittelyn lopettamista Espanjan suhteen. Komission mukaan Espanjan julkinen talous on viimein tasapainossa.

– Tähän päättyy pitkä ja tuskallinen tie paitsi Espanjalle, mutta myös koko EU:lle ja euroalueelle, sanoi talouskomissaari Pierre Moscovici.

Komissio esitti samaa jo viime vuonna

Komissio suositti liiallisen alijäämän menettelyä Italiaa vastaan myös marraskuussa. Sitä ennen komissio oli hylännyt Italian budjettiesityksen, joka olisi luvannut muun muassa yleisen perustulon ja pyörtänyt epäsuositun eläkeuudistuksen. Komission mukaan budjettiesitys rikkoi erittäin vakavasti unionin vakaus- ja kasvusopimusta.

Italia myöntyi lopulta laatimaan uuden budjetin, ja komissio pyörsi suosituksensa kurinpitomenettelystä.

EU:ssa on kaksi keskeistä taloussääntöä. Ensinnäkin jäsenmaiden on pidättävä julkisen talouden alijäämä alle kolmessa prosentissa bruttokansantuotteesta. Lisäksi julkisen velan on pysyttävä alle 60 prosentissa bruttokansantuotteesta.

Rajojen ylittymistä voidaan katsoa läpi sormien, jos ylitykset ovat poikkeuksellisia ja tilanne näyttää korjaantuvan. Italian kohdalla näin ei ole, vaan velka on kasvanut. Viime vuonna se oli komission mukaan jo 132,2 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Komissio oli viime viikolla pyytänyt Italialta selvitystä siitä, miksi velka kasvoi edelleen viime vuonna. Oikeistopopulistinen hallitus syytti ongelmista talouden alamäkeä ja lupasi noudattaa EU-sääntöjä seuraavassa budjetissaan. Italialaismedian mukaan komissio piti Italian selityksiä kuitenkin liian ylimalkaisina.

Komission moitteet vaikeuttavat Italian hallituskoalition tilannetta. Koalitioon kuuluvat Lega ja Viiden tähden liike ovat olleet riitaisia talouskysymyksissä. Tiistaina Italian poliittisesti sitoutumaton pääministeri Giuseppe Conte uhkasi erota, jos riitely ei lopu.

Suomeen kaivataan lisää investointeja

Komissio julkaisi keskiviikkona talouspoliittiset suosituksensa myös muille jäsenmaille. Suomen osalta komissio kiinnitti huomiota muun muassa talouden suhteellisen heikkoon kasvupotentiaaliin sekä siihen, että Suomen työllisyysaste on edelleen alhaisempi kuin muissa Pohjoismaissa.

Komission mukaan Suomessa tarvittaisiin lisää investointeja tutkimukseen, innovointiin ja osaamiseen. Vaikeasti työllistyvien tilannetta voitaisiin parantaa vahvistamalla aktivointi- ja tukipalveluja, komissio suositti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?