Yle: Hallitusohjelman kirjaus hämmentää kaupan alaa – onko hallitus kieltämässä Pirkka- ja Rainbow-merkit? - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Yle: Hallitusohjelman kirjaus hämmentää kaupan alaa – onko hallitus kieltämässä Pirkka- ja Rainbow-merkit?

Tunnettujen private label -tuotteiden, Pirkka- ja Rainbow-merkkien, kohtalo mietityttää kaupan alaa.

Julkaistu: 4.6.2019 9:59

Hallitusohjelmasta löytyy epämääräinen kirjaus, jonka mukaan ”päivittäistavarakauppojen ylivoimaista neuvotteluasemaa oltaisiin hillitsemässä lainsäädännöllisin toimin”.

Kaupan alalla kummastellaan hallitusohjelmasta löytyvää kirjausta. Siinä käsitellään private label -tuotteita, jotka ovat kauppojen omia tuotemerkkejä. Niitä myydään tavallisesti hieman halvemmalla kuin niin sanottuja merkkituotteita, kertoo Yle.

Tunnettuja kaupan merkkejä Suomessa ovat mm. K-ryhmän Pirkka-tuotteet ja S-ryhmän Rainbow-tuotteet.

– Hillitään päivittäistavarakauppojen ylivoimaista neuvotteluasemaa lainsäädännöllisin toimin, muun muassa private label -tuotteet, hallitusohjelmassa lukee.

Lue koko hallitusohjelma täältä

Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto kommentoi Ylellä, että kaupan piirissä hallitusohjelman kirjaus on herättänyt hämmennystä, eikä kukaan tiedä, mitä se voisi käytännössä tarkoittaa.

Suomen päivittäistavarakaupan myynti on noin 18 miljardia euroa vuodessa. Private label -tuotteiden osuus tästä on noin 4,5 miljardia euroa.

Ylen mukaan kirjaus ylivoimaisen neuvotteluaseman hillinnästä ja private label -tuotteista on peräisin hallitusohjelmaneuvottelujen maatalousryhmästä, jonka sihteerinä toimi maatalousministeri Jari Lepän erityisavustaja Risto Lahti.

– Kirjauksella haluttiin alleviivata poliittista tahtoa siihen, että elintarvikeketjun kaikki osapuolet pärjäävät ja hallitus haluaa etsiä siihen keinot, Lahti kommentoi Ylellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?