Yksi kuva kertoo: Näin kortilla maksaminen muuttuu syyskuussa

Etenkin verkkokaupoissa maksaminen muuttuu. Muutoksen taustalla on maksamisen suojan lisääminen.

Kaupassa maksukorttia käytettäessä muutoksia ei tapahdu. Jos maksat sen sijaan kännykällä tai verkkokaupassa, tunnuslukuja pitää kaivaa esiin aiempaa useammin.

24.5.2019 7:52

Tapa, jolla suomalaiset maksavat verkossa ja osittain myös kaupan kassalla, kokee suuren muutoksen syyskuun puolessavälissä. Jatkossa suomalaiset joutuvat kaivamaan verkkopankkitunnuksiaan esille aiempaa enemmän.

Taustalla on EU:n PSD2-maksupalveludirektiivi, joka astuu voimaan kokonaisuudessaan 14. syyskuuta. Direktiivin tarkoitus on lisätä kilpailua, tuoda uudet maksupalvelut sääntelyn piiriin ja parantaa maksamisen turvallisuutta sekä kuluttajansuojaa. Uudistukset kokevat kaikkea Euroopan talousalueella käytävää kuluttajakauppaa.

Jos maksat kaupan kassalla maksukortin sirua tai pin-koodia käyttäen, muutoksia ei tapahdu. Jos sen sijaan maksat Google Payn kaltaisella mobiililompakolla kännykkää käyttäen, pelkkä puhelimen vieminen maksupäätteen viereen ei välttämättä riitä. Sen kaveriksi saatetaan tarvita vahvaa tunnistamista. MobilePay puolestaan perustuu eri tekniikkaan, joten sen kanssa tarvitaan aina pin-koodia tai todennettua sormenjälkeä.

Jos yllä oleva grafiikka ei näy, voit katsoa sen tästä linkistä.

Kaikkein suurimmat muutokset nähdään verkkokaupassa ja sovellusten sisällä maksettaessa. Uusien maksusäännösten mukaan vahvaa tunnistamista tarvitaan aina, ellei siitä ole erikseen määrättyä poikkeusta.

Finanssialan johtavan asiantuntijan Teija Kaarlelan mukaan tämä tarkoittaa sitä, ihmiset joutuvat verkkokaupoissa kaivamaan pankkitunnuksiaan esiin aiempaa ahkerammin. Paperilistalle painetuilla tunnuksilla tai sovelluksella vahvistamisen rinnalle on tulossa muitakin vaihtoehtoja, mutta niiden kehittäminen vie aikansa.

Yksilöivän tunnistuksen toteuttaminen on vielä lapsenkengissään. Esimerkiksi sormenjälkeä ei voi käyttää yksilöivänä tunnisteena niin kauan kuin ihmistä ja sormenjälkeä ole todistettavasti yhdistetty. Tämä puolestaan johtaisi yleiseen sormenjälkirekisteriin.

Jos yllä oleva grafiikka ei näy, voit katsoa sen tästä linkistä.

Käytäntö, jossa ihmisten on syötettävä lähimaksua käyttäessään pin-koodi välillä kaupan kassalla jatkuu edelleen.

Vaikka maksaminen muuttuu syyskuussa, paljon on vielä auki. Esimerkiksi sitä ei tiedetä vielä, miten tunnistaminen tapahtuu taksisovellusten kaltaisten mobiilisovellusten sisällä. Nykyisellään näyttää siltä, että myös siinä saatetaan edellyttää ihmisten ohjaamista sovelluksesta verkkopankkiin ja tunnistamista pankkitunnuksin.

Lopulliset linjaukset tekevät EU:n pankkiviranomainen EBA sekä Suomen Finanssivalvonta Fiva.

Maksamisen muutosten lisäksi direktiivi tuo muutoksia tilitietoihin pääsemisen kannalta. Jatkossa pankit velvoitetaan tarjoamaan ulkoisille sovelluksille pääsy ihmisten tiilitietoihin, jos käyttäjät itse näin sallivat. Finanssialan Kaarlelan mukaan tämä mahdollistaa esimerkiksi sovellukset, jotka osaavat näyttää ihmisten eri pankeissa olevien tilien saldot samanaikaisesti.

Muokkaus: Google Payn ja MobilePayn eroa selvennetty.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?