Suomalainen Jolla voi hyötyä Huawein tapauksesta – ”Ei-amerikkalainen vaihtoehto” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomalainen Jolla voi hyötyä Huawein tapauksesta – ”Ei-amerikkalainen vaihtoehto”

Jolla esitteli oman puhelimensa vuonna 2013, mutta on nykyään keskittynyt Sailfish-käyttöjärjestelmän kehittämiseen.

Julkaistu: 23.5.2019 7:01

Huawein Android-lisenssin peruminen voi nostaa kiinnostusta vaihtoehtoihin, uskoo Suomalaisen Jollan toimitusjohtaja Sami Pienimäki.

Yhdysvaltojen ja Kiinan välisen kauppasodan odotetaan hidastavan taloutta, mutta ainakin yksi suomalaisyritys saattaa jopa hyötyä siitä. Omaa Sailfish-käyttöjärjestelmää älypuhelimiin kehittävä Jolla uskoo, että laitevalmistajat alkavat etsiä vaihtoehtoja Android-käyttöjärjestelmälle Googlen peruttua Huawein Android-lisenssin.

– Uskomme, että tällä on vaikutusta hyvinkin laajasti ja vaikuttaa myös Sailfish OS:n kysynnän kehittymiseen toteaa Jollan toimitusjohtaja Sami Pienimäki.

– Tarjoamme Sailfish-käyttöjärjestelmää avoimesti kaikille toimialan toimijoille ja keskustelemme eri laitevalmistajien kanssa aktiivisesti.

Hänen mukaansa neuvottelut ovat luottamuksellisia, eikä kerro tarkempia tietoja neuvottelukumppaneista tai niiden vaiheesta.

Jollan toimitusjohtaja Sami Pienimäen mukaan Sailfish-käyttöjärjestelmä kiinnostaa myös Euroopassa.

– Suomesta ja Euroopasta tuleva mobiilikäyttöjärjestelmäalusta on luonnollisesti hyvin kiinnostava teknologiaratkaisu toimijoille, jotka ovat kiinnostuneita ei-amerikkalaisesta, avoimeen lähdekoodiin perustuvasta vaihtoehdosta, Pienimäki kuvaa.

Google perui Huawein Android-lisenssin Yhdysvaltojen hallinnon julistettua Huawein vientikieltoon, joka estää sitä ostamasta yhdysvaltalaista tekniikkaa ilman erillistä hyväksyntää. Päätöstä on perusteltu turvallisuussyillä, mutta sen on arveltu olevan osa Yhdysvaltojen ja Kiinan välistä kauppasotaa.

Jolla-puhelimen flopattua yhtiö on keskittynyt pelkästään käyttöjärjestelmän kehittämiseen. Alkuaan kuluttajien älypuhelimiin tarkoitettua Sailfish-käyttöjärjestelmää on viime vuosina tarjottu etupäässä yritysten ja ja julkishallinnon asiakkaille.

Yhtiön huomattavimmat asiakkaat ovat Venäjällä, ja operaattori Rostelekom on nykyään yhtiön suurin yksittäinen sijoittaja. Vuoteen 2021 mennessä Venäjällä lähes kahdeksan miljoonan valtion ja valtionyhtiön työntekijän on tarkoitus alkaa käyttää Sailfish-käyttöjärjestelmällä varustettua puhelinta.

Pienimäen mukaan Sailfish on kuitenkin sovellettavissa myös tavallisten kuluttajien puhelimiin, ja se on yhteensopiva esimerkiksi Android-pohjaisten yrityssovellusten kanssa.

Hänen mukaansa Sailfish-kehittäjäyhteisö on saanut käyttöjärjestelmän toimimaan useimpien johtavien puhelinvalmistajien – myös Huawein – laitteissa.

– Näemme tälle positiivisesti kasvavaa kysyntää nyt myös Euroopassa, Pienimäki arvioi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?