Viinaturismi kääntyi taas kasvuun – Virosta tuotiin miljoona litraa enemmän kuin vuotta aiemmin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Viinaturismi kääntyi taas kasvuun – Virosta tuotiin miljoona litraa enemmän kuin vuotta aiemmin

Yli sata litraa tuoneiden rooli näyttää kasvaneen.

Absoluuttiseksi alkoholiksi muutettuna alkoholijuomia tuotiin 2,71 miljoonaa litraa, mikä on käytännössä saman verran kuin vuotta aiemmin.

20.5.2019 10:55

Suomalaiset toivat Virosta touko-huhtikuussa yhteensä 29 miljoonaa litraa alkoholijuomia. Määrä oli noin miljoona litraa enemmän kuin vuotta aiemmin.

Noin neljännes juomista tuodaan Latviasta.

Alkoholin matkustajatuonnissa on viitteitä polarisoitumisesta. On suurtuojia ja niitä, jotka eivät tuo juomia lainkaan. Niiden osuus, jotka sanovat, ettei Viron hintataso vaikuta matkustuspäätökseen mitenkään, on kasvanut selvästi vuodesta 2017.

Yli sata litraa alkoholia tuoneiden merkitys näyttää kasvaneen. Suurtuojat käyvät keskimäärin viisi kertaa vuodessa Virossa ja tuovat noin 38 prosenttia kaikesta suomalaisten Viron-matkoilta tuomasta alkoholista.

Oluen tuonti Virosta väheni viime vuoden touko-huhtikuuhun verrattuna hieman, mutta alkuvuonna näytti kääntyneen kasvuun. Helmi-huhtikuussa olutta tuotiin Virosta jopa 40 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin vastaavan ajanjakson aikana.

Myös siiderin ja long drink -juomien tuonti näyttää kääntyneen kasvuun: Siideriä tuotiin toukokuun 2018 ja huhtikuun 2019 välisenä aikana yli 20 prosenttia aiempaa enemmän. Long drink -juomia lähes viidennes enemmän kuin vuotta aiemmin.

Viinien ja liköörien tuonti näytti vähentyneen ja väkevien tuonti pysyneen ennallaan.

Tiedot selviävät vuotuisesta haastattelututkimuksesta, jota tilaavat Palvelualojen ammattiliitto, Panimo- ja virvoitusjuoma- teollisuusliitto, Päivittäistavarakauppa, Matkailu- ja Ravintolapalvelut ja Suomen alkoholijuomakauppayhdistys.

Ostitko edellisellä Viron-matkallasi alkoholia? Paljonko ja millaisa juomia? Kerro asiasta kommenttikentässä!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?