”Yksinasuvia ei pidä erityisesti tukea, mutta ei rangaistakaan” – asiantuntija pitää leskeneläkettä syrjivänä

rac

Julkaistu:

Yksin asumisen yleistyminen voi johtaa pienten asuntojen kysynnän kasvuun ja vuokra-asumisen lisääntymiseen. Tutkimusjohtaja Niku Määttäsen mukaan yksineläjiä kohdellaan Suomessa varsin tasaveroisesti muiden kanssa. Leskeneläke on yksi poikkeus.
Suomalaisista yhä useampi asuu yksin. Asuntokuntien keskikoko putosi Tilastokeskuksen mukaan ensimmäistä kertaa alle kahteen henkeen viime vuonna.

Yksinasuvien määrä nousi jo lähes 1,2 miljoonaan, ja yksin asuvien osuus asuntokunnista oli 44 prosenttia.
 • Katso ylläolevalta videolta Singelit-sekakuoron 10-vuotiskeikan harjoituksia helsinkiläisravintola Nyyrikissä.
Ilmiön syynä on osittain ikääntyminen, sillä iän myötä moni aiemmin parisuhteessa elänyt jää leskeksi ja asumaan yksin. Toisaalta nuoret muuttavat kotoaan entistä useammin asumaan yksin sen sijaan, että esimerkiksi opiskeluaikana asuttaisiin soluasunnoissa tai kimppakämpissä.

Myös 30–50-vuotiaiden joukossa yksin asuminen on jonkin verran lisääntynyt: viime vuonna ikäryhmästä asui yksin 19 prosenttia, kun vuonna 2005 osuus oli 17 prosenttia.Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Yksin asumisen yleistyminen tuo erityisiä paineita asuntomarkkinoille varsinkin kasvukeskuksissa, Pellervon taloustutkimuksen ekonomisti Lauri Vuori sanoo.

– Jos yhden ja kahden hengen asuntokuntien määrä jatkaa kasvuaan, se varmasti nostaa vanhojen asuntojen hintoja entisestään. Sitä ei voi liikaa teroittaa, että kaupunkien pitäisi pyrkiä pitämään kaikenkokoisten asuntojen tuotantoa yllä esimerkiksi riittävällä kaavoituksella ja täydennysrakentamisella.

Viime aikoina pieniä asuntoja on tosin tuotettu kiihtyvään tahtiin, ja Vuori pohtiikin, voiko pienten asuntokuntien kasvua selittää osin sekin, ettei uusiin asuntoihin mahdu enempää kuin yksi tai kaksi ihmistä. Samaan aikaan tilastojen mukaan ahtaasti asuvien osuus on kuitenkin laskenut edelleen, Vuori lisää.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkimusjohtaja Niku Määttänen pitää kummallisena sitä, että Helsinki on rajoittanut pienten asuntojen rakentamista:

– Siinä on kyllä erikoinen politiikka, joka kurittaa niitä, jotka syystä tai toisesta asuvat yksin. Kyllä se nostaa yksiöiden hintaa.

Isot asumismenot eivät vielä syy erityiseen tukeen

Yksinasujat asuvat vuokralla selvästi useammin kuin muut. Kaikista vuokralla asuvista asuntokunnista 60 prosenttia oli yksinasuvia vuonna 2017.

Yhden hengen asuntokunnista hieman alle puolet asui vuokralla, kun kahden hengen asuntokunnista vuokralla asui runsas viidennes.

Asuminen nielee yksinasuvien käytettävissä olevista tuloista selvästi suuremman osuuden kuin useamman hengen talouksissa asuvien tuloista. Muistakin välttämättömistä menoista yksin asuja huolehtii yksinään. Tämä voi heijastua siihen, että muuhun kulutukseen jää vähemmän rahaa.

Määttäsen mukaan yksin asumista ei pidä kuitenkaan lähteä erityisesti tukemaan siksi, että yksinasuvien asumismenot ovat tuloihin suhteutettuna suuremmat kuin pariskunnilla.

– Se, että jollain on isot asumismenot suhteessa tuloihin, ei ole vielä mikään erityinen syy. Jos sattuu olemaan pienituloinen, se on eri asia. Kriteeri on silloin pienituloisuus.

Jos yhteiskunta alkaisi tukea erityisesti yksinasumista, se todennäköisesti ohjaisi entistä useampia asumaan yksin, Määttänen sanoo.

Määttänen oli mukana tekemässä Yksin osana elinkaarta -selvitystä, joka julkaistiin marraskuussa. Selvityksen mukaan yksinasuviin kuuluu hyvin erilaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä.

Selvityksessä nostettiin esille se, että yksinasuvista valtaosa asuu yksin vain osan elämästään.

Ja vaikka yksin asuvat ovat keskimäärin pienituloisempia kuin muut, läheskään kaikki eivät ole pienituloisia. Esimerkiksi pitkään yksin asuvat naiset ovat keskimäärin parempituloisia kuin muut naiset.

Kotitalousvähennys harmittaa yksinasuvia

Yksi yksinasuvia syrjivä epäkohta on Määttäsen mukaan leskeneläke, joka on käytännössä tulonsiirto yksin tai avoliitossa asuvilta avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa eläneille.

– Tuntuu, että se heijastaa jotain vanhaa maailmaa, jossa ajatellaan, että mies käy töissä ja nainen on kotona.

Yhä pienempi osa ihmisistä avioituu, joten suuri joukko suomalaisia on leskeneläkejärjestelmän ulkopuolella, mutta kaikki maksavat kuitenkin samaa työeläkemaksua, Määttänen sanoo.

– Vaikka yksinasuvia ei pidä erityisesti tukea, ei heitä pidä rangaistakaan.

Määttänen arvioi, että yksin asumisen yleistyminen heijastuu myös hoivamenoihin ja muihin ikääntyneiden tarvitsemiin palveluihin, jos entistä harvemmalla on kotona ketään huolehtimassa.

Suomessa verotus kohtelee yksinasuvia yhdenvertaisesti muiden kanssa muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.

Monia yksin asuvia on kismittänyt kotitalousvähennys, joka ei nimestään huolimatta ole kotitalouskohtainen vaan henkilökohtainen.

Jos yksin asuvat saisivat korkeamman vähennysoikeuden kuin pariskunnat, se tarkoittaisi poikkeusta yksilöllisestä verotuksesta, sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo kirjoittaa Yksin osana elinkaarta -selvityksessä.

Yksi mahdollisuus olisi porrastaa kotitalousvähennys niin, että toisen puolison vähennysoikeus olisi alhaisempi kuin toisen.

Yksin asuvien köyhyyttä poistaisi Hiilamon mukaan parhaiten takuueläkkeen, työmarkkinatuen ja peruspäivärahan nostaminen. Hän korostaa selvityksessä, että yksinasuvien tarpeet pitäisi ottaa huomioon sosiaaliturvan kokonaisuudistuksessa.

”Tunnen elämisen kalleuden omassa taloudessa”

Espoolainen Ritva Korpinen, 56, lämmittelee Singelit-sekakuoron 10-vuotiskeikkaa varten yhdessä muiden kuorolaisten kanssa helsinkiläisravintola Nyyrikissä.

Kuoron jäseniä yhdisti alun perin väljästi sinkkuus, mutta ei se ole ollut mikään tiukkapipoinen pääsykriteeri. Itse asiassa suurin osa kuorolaisista elänee nykyään jonkinlaisessa parisuhteessa.

Korpinen on asunut yksin vuodesta 2012. Singelit-kuoron hän löysi vuotta myöhemmin. Korpinen on tyypillinen yksineläjä: Eronnut jo aikaa sitten, ja aikuiset lapset ovat muuttaneet omilleen.

Korpinen viihtyy yksineläjänä. Laulamisen lisäksi hän liikkuu paljon. Kun työ on ”hektistä”, kuten päiväkodin johtajana toimivalla Korpisella, työpäivän jälkeen saa hengähtää rauhassa kotona.

– Varsinkin arki-iltaisin on oikeinkin ok, ettei välttämättä tarvitse olla kenenkään seurassa.

Ruokakaupoissa yksineläjä ostaisi mieluummin ruokaa vähän kerrallaan, mutta se kasvattaa helposti ruokalaskua. Kaikki asumisen menot ja laskut maksaa tietysti yksinään.

– Tunnen elämisen kalleuden omassakin taloudessa, Korpinen sanoo.

Varhaiskasvatuksen palkkataso ei sekään päätä huimaa, edes esimiestasolla. Korpinen on havainnut, että alalla on vaikeuksia saada työvoimaa.

– Näen sen omassa työssäni, kun pääkaupunkiseudulle muuttaa muualta Suomesta yksinasuvia nuoria hakemaan töitä varhaiskasvatuksesta. Eläminen on niin kallista täällä.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Attendo haluaa neuvotella kunnilta kovemman hinnan palveluilleen – ”Liikaa vaadittu, että tekisimme vielä tappiota”

  2. 2

   LM ja HS: Ex-työministeri Jari Lindström ilmoittautui työttömäksi – TE-toimiston työntekijä hiljeni langan päässä

  3. 3

   Näin tulli päättää, kallistuuko sinun siiderisi tai lonkerosi – viime kädessä muutaman ihmisen makuaisti ratkaisee, nouseeko vero roimasti

  4. 4

   Ruotsi aikoo pakottaa pankit tarjoamaan käteispalveluita koko maassa

  5. 5

   Laivamatkasta voi tulla yhtä suuret päästöt kuin lentäen – näin paljon eri tavat liikkua saastuttavat

  6. 6

   Mies ennakoi kuolemaansa ja osti kesämökin nuorikkonsa nimiin: Ei tullut viikatemiestä, vaan tuli ero – näin kävi mökille

  7. 7

   McDonald’s kamppailee pitääkseen Big Macin, ja tämän suomalaiset yritykset voivat oppia tapauksesta – ”Kukaan ei ole turvassa tällaiselta”

  8. 8

   Lufthansan matkustamohenkilökunta äänestää lakoista: ”Uusi kaaoksen kesä on tiedossa”

  9. 9

   TE: Tulli jysäytti: maku­lonkeroiden ja -siidereiden veroon 41 prosentin korotus

  10. 10

   Arvio talouskasvusta synkkeni reilusti – ministeriön asian­tuntija: iso muutos, voi vaikuttaa hallituksen tavoitteiden saavuttamista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   TE: Tulli jysäytti: maku­lonkeroiden ja -siidereiden veroon 41 prosentin korotus

  2. 2

   McDonald’s kamppailee pitääkseen Big Macin, ja tämän suomalaiset yritykset voivat oppia tapauksesta – ”Kukaan ei ole turvassa tällaiselta”

  3. 3

   Näin tulli päättää, kallistuuko sinun siiderisi tai lonkerosi – viime kädessä muutaman ihmisen makuaisti ratkaisee, nouseeko vero roimasti

  4. 4

   Panimoliitto: Tullin mustikka­siideri­vero uhkaa työpaikkoja ja maksaa kuluttajille 25 miljoonaa vuodessa

  5. 5

   Attendo haluaa neuvotella kunnilta kovemman hinnan palveluilleen – ”Liikaa vaadittu, että tekisimme vielä tappiota”

  6. 6

   Veronmaksaja, varaudu myös mätkyjen lykkääntymiseen – muutos voi koskea myös puolisoa

  7. 7

   Juhannusmenot kuriin! Kolme pennin­venyttäjää paljastaa vinkkinsä: ”Sähköä säästyy, kun kokkaa lihan maakuopassa”

  8. 8

   Laivamatkasta voi tulla yhtä suuret päästöt kuin lentäen – näin paljon eri tavat liikkua saastuttavat

  9. 9

   Mies ennakoi kuolemaansa ja osti kesämökin nuorikkonsa nimiin: Ei tullut viikatemiestä, vaan tuli ero – näin kävi mökille

  10. 10

   Näillä sanoilla Valio avasi maitosodan, jossa kilpailijoita saalistettiin järjestelmällisesti – ”Täyslaidallinen” Arlan maitolaivojen vesirajaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kelan uusi ohjeistus karu isku monelle – ”Merkitsee näille ihmisille, että he menettävät kämppänsä”

  2. 2

   Saitko verottajalta tällaisen kirjeen? Tuhansien suomalaisten veronpalautus siirtyi

  3. 3

   TE: Tulli jysäytti: maku­lonkeroiden ja -siidereiden veroon 41 prosentin korotus

  4. 4

   Kerrostalon putkiremontin hinta tuplaantui, osasyy peräisin sota-ajalta – ”Kaikki ovat ihan kauhuissaan”

  5. 5

   Mies ennakoi kuolemaansa ja osti kesämökin nuorikkonsa nimiin: Ei tullut viikatemiestä, vaan tuli ero – näin kävi mökille

  6. 6

   Ritva ehti maksaa asunnostaan yli 100 000 euroa ennen kuin rakennusfirma meni nurin – tajusi hälytysmerkin liian myöhään

  7. 7

   Hittijuoma loppui hyllyiltä Suomessa – S-ryhmän päällikkö harmittelee yhtä asiaa

  8. 8

   Lapsiperhe uskoi tehneensä hyvät kaupat, olihan talon tehnyt rakennus­insinööri itselleen – karmea totuus paljastui alapohjasta

  9. 9

   LM ja HS: Ex-työministeri Jari Lindström ilmoittautui työttömäksi – TE-toimiston työntekijä hiljeni langan päässä

  10. 10

   Posti muuttaa pakettien toimituksia koko Suomessa

  11. Näytä lisää