Kolari myöhästytti hakijat pääsykokeesta Oulussa – tuhansilla euroilla valmistautunut Hoger seisoi tunteja ruuhkassa, kunnes tajusi, että ”peli on hävitty”

Oulun yliopistossa ei tiedetä vielä tarkalleen, kuinka moni hakija joutui jättämään kokeen välistä onnettomuuden vuoksi. Uusintakoetta ei järjestetä yhdenvertaisuussyistä.

Arkistokuva. Oulun yliopisto.

15.5.2019 21:40

Keskiviikkona Oulun yliopistossa järjestetystä lääketieteellisten alojen valintakokeesta myöhästyi useita hakijoita valtatiellä 4 ja sen kiertotiellä sattuneiden liikenneonnettomuuksien vuoksi. Simossa tapahtuneessa onnettomuudessa kuoli kaksi rekan ja henkilöauton kolarissa, joka myös puurotutti liikenteen pahasti.

Oulun valintakokeissa oli mahdollista pyrkiä opiskelemaan lääketiedettä, hammaslääketiedettä ja eläinlääketiedettä kaikkiin näiden alojen hakukohteisiin, jotka sijaitsevat viidessä yliopistokaupungissa.

Vantaalainen Hoger, 35, oli ajanut edellisenä iltana kahdeksan tuntia tuttavansa luokse Kemiin, jossa hän yöpyi ennen Oulussa odottavia hammaslääketieteellisen pääsykokeita. Pääsykoeurakka oli hakijan kolmas, ja tällä kertaa olo oli erityisen toiveikas: hän oli valmistautunut kokeeseen todella hyvin.

Aamulla hän varasi puoli tuntia ylimääräistä aikaa, ja lähti ajamaan Kemistä kohti Oulun yliopistoa. Sitten matka tyssäsi nelostiellä. Ouluun oli matkaa enää vajaat 50 minuuttia.

– Ihmettelin, että miksi tämä jono ei etene millään. Myöhemmin tajusin, että on iso onnettomuus kyseessä, hän kertoo Ilta-Sanomille.

Kello kävi, kunnes se koitti yhdeksän. Silloin pääsykokeen oli tarkoitus alkaa. Kun ruuhka hälveni, viisari näytti melkein yhtätoista.

– Silloin tajusin, että yliopistolle ei kannata enää mennä, vaan olin häviämässä tämän pelin ja kannattaa luovuttaa. Todella paljon harmittaa.

Pettymystä ei helpottanut, kun ruuhkan syy selvisi.

– Onnettomuudessa myös menehtyivät molemmat kuljettajat, joten sekin on hyvin surullista, hän sanoo alakuloisesti.

Tuhansien eurojen menetys

Hoger kävi viimevuotisen luku-urakkansa aikana valmennuskurssin, joka kustansi hänelle 5000 euroa. Tänä vuonna hän käytti saman firman valmennusmateriaaleja, jotka maksoivat noin 500 euroa.

– Materiaalit täytyy ostaa myös ensi vuonna. Ilman niitä en pärjää, hän kertoo.

– Kyllä tästä tulee iso rahallinen menetys. Bensarahaakin meni paljon automatkaan.

Hakijan toivo ei ole menetetty vielä hammaslääketieteellisen osalta, mutta Oulun yliopistoon häneltä meni maku.

– Nyt on tehty niin hyvä pohjatyö, että en halua luovuttaa. Ensi vuonna haen Helsinkiin, sillä vieraassa kaupungissa en osannut tehdä mitään. En voinut jättää autoa siihen ja lähteä kävelemään.

”Onhan tämä valtavan harmillista”

Lääketieteellisten alojen yhteisvalinnan koordinaattori Minna Hallia pahoittelee tapahtunutta, mutta kertoo, että yliopisto ei aio järjestää uusintakoetta.

– Valintakoe on valtakunnallinen ja osallistujia on yli 8600, eli se on todella laaja koe. Siinä täytyy olla sovittuna ja määriteltynä kaikki asiat hyvin tarkkaan ja yhteisesti.

Koordinaattorin mukaan uusintakoe, tai hakijoiden myöhässä päästäminen valintakokeeseen, voisi mahdollistaa vilpille ja kyseenalaistaisi valintatilaisuuden tasapuolisuuden.

– Keskeinen asia on, että kaikkia hakijoita täytyy kohdella yhdenvertaisesti, Hallia painottaa.

Hänen mukaansa kaikkia hakijoita ohjeistetaan saapumaan valintakokeen paikkakunnalle riittävän varhain.

– Paikalle täytyy saapua hyvissä ajoin. Lääketieteellisten alojen yhteisvalinnan verkkosivuilta ja jokaisen yliopiston verkkosivuilla löytyy ohjeita valintakokeeseen tulijoille. Kaikissa sanotaan, että hakijan tulee saapua hyvissä ajoin valintakoepaikkakunnalle.

Hallia lisää, että tapahtunut on epäsuotuisa kaikille osapuolille.

– Onhan tämä valtavan harmillista. Tietysti yhteisvalinnankin puolesta harmittelen, että tällä tavalla tosiaan on käynyt.

Lääketieteellisen tiedekunnan johtava koulutusasiantuntija Piia Rantakokko Oulun yliopistosta vahvistaa, että hän on saanut onnettomuuden vuoksi myöhästyneiltä hakijoilta joitakin yhteydenottoja.

Määrää hän ei voi tässä vaiheessa vielä arvioida.

– En lähde tässä kohtaa sanomaan, koska valintakokeita koskevia puheluita on tullut niin paljon, että arvio olisi hatusta heitetty. Meillä on vielä valintakokeiden viimeistelyvaihe meneillään, mutta myöhemmin tätä asiaa käsitellään Oulun yliopistossa.

– Kaikkihan eivät tule valintakoepaikalle muutenkaan, Rantakokko muistuttaa.

Välivuosi on suuri kuluerä

Lääketieteelliseen hakeminen käy suurimmalle osalle hakijoista hyvin kalliiksi. Lääketieteellinen tiedekunta kuuluu perinteikkäästi hakukohteisiin, joissa moni käy valmennuskurssin.

Ylen Kuningaskuluttaja teki vuonna 2015 kyselyn lääketieteellisen ensimmäisen ja toisen vuosikurssin opiskelijoille. Vastanneista 72 prosenttia oli käynyt valmennuskurssin. Ylen kyselyyn vastanneiden valmennuskurssit olivat maksaneet joistakin sadoista euroista aina 4000 euroon saakka.

Puolestaan Helsingin Sanomien vuonna 2017 saamien tietojen mukaan lääketieteellisen tiedekunnan valmennuskurssit saattavat maksaa jopa 7000 euroa.

Mikään pieni taloudellinen menetys ei luku-urakan uusiutuminen siis usein ole. Myös valtiolle työtön ja opiskelupaikaton nuori aikuinen tuo kustannuksia.

Kela maksaa työttömille peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea. Työttömyysetuuden määrä on keskimäärin 697 euroa kuukaudessa.

Kelan asiantuntijan, juristi Teija Hauteran mukaan moni nuori ei kuitenkaan saa lainkaan työttömyysetuutta, koska he eivät täytä työttömyysetuuden saamisen ehtoja.

– Ammatillista koulutusta vailla oleville nuorille on laissa asetettu erityisiä edellytyksiä työttömyysturvan maksamiselle. Ensinnäkin koulutusta vailla olevan työnhakijan tulee hakea kahta opiskelupaikkaa syyslukukaudella alkavista opinnoista. Jos hakemisvelvollisuuden on laiminlyönyt, työttömyysetuuden menettää syyskuun alusta lähtien.

– Lisäksi työmarkkinatuessa on ammatillista koulutusta vailla oleville viiden kuukauden odotusaika, ennen kuin sitä saa. Näistä syistä johtuen osa nuorista on perustoimeentulotuen saajina, eli osa nuorista ei täytä työttömyysetuuden edellytyksiä ja sen vuoksi hakevat perustoimeentulotukea.

Perustoimeentulotuki on tilastojen valossa työttömyysetuutta keskimäärin matalampi summa. Vuonna 2017 yksin asuvan perustoimeentulotuki oli keskimäärin hieman yli 487 euroa.

Työttömyystukea nostavan täytyy myös olla valmis vastaanottamaan työpaikka, mikä ei vaativan lääketieteellisen tiedekunnan pääsykoeprosessin keskellä ole usein mahdollista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?