SAK:n pääekonomisti: Ay-liikkeen kohuttu verovapaus voitaisiin lopettaa

Julkaistu:

IS kysyi SAK:n pääekonomistilta, mistä keskusjärjestön veroesityksissä oikein on kyse.
SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta kertoo olevansa yllättynyt SAK:n veroesityksistä nousseesta kohusta, sillä esitys on ollut nähtävillä jo helmikuusta lähtien. Lisäksi SAK:n kanssa samaan aikaan kuultavana olivat Suomen Yrittäjät, MTK ja EK, joilta tuli luonnollisesti erilaista viestiä.

Hän uskoo, ettei veroesitys tekisi hallaa työllisyystavoitteelle, ajaisi yrityksiä ainakaan merkittävästi ulkomaille tai olisi epätasa-arvoinen esimerkiksi pieniä yrityksiä kohtaan. Kaukoranta ei myöskään usko veroesityksen menevän sellaisenaan läpi.

Kaukoranta myös sanoi, että SAK olisi valmis luopumaan ay-liikeen sijoitusten verovapaudesta, josta liikettä on aiemmin arvosteltu.
Mitä mieltä olette ay-liikkeiden sijoitusten verovapaudesta? Oletteko valmiita esimerkiksi lähdeveroon, mitä Sdp on esittänyt?

– Olemme aiemminkin ottaneet kantaa lähdeveroon, eikä kantamme ole erilainen. Lähdevero on ihan harkitsemisen arvoinen ehdotus ja jos sillä saa merkittäviä verotuottoja ulkomaalaisilta sijoittajilta ilman haitallisia vaikutuksia investointeihin ja eläkkeiden rahoitukseen, niin sitten se kannattaa toteuttaa.

Eli teillä ei olisi ongelmaa, etteivät ay-liikkeen sijoitukset olisi verovapaita?

– Joo. Se ei ole se ongelma. Kysymysmerkit liittyvät investointien Suomeen saamiseen ja eläkkeiden rahoitukseen. Näkökulma on se, että lähdevero kaipaa jatkoselvitystä, ennen kuin pystyy ratkaisevaa kannanottoa ottamaan.

Ay-liikkeen sijoitusten verovapaudesta käytiin vilkasta julkista keskustelua, kun kiinteistösijoitusyhtiö Kojamo listautui pörssiin viime vuonna. Kojamosta omistavat enemmistön ammattiliitot, muun muassa Teollisuusliitto, JHL, Rakennusliitto ja PAM. Kojamo on nostanut osinkoaan tasaisesti vuodesta 2008, ja ay-liike ei nykyisin joudu maksamaan näistä tuotoista veroa.
Kaukoranta kommentoi myös väitteitä SAK:n ja SDP:n verolinjausten samankaltaisuudesta.

– Yhteyksistä demareihin on sanottava, että jos niitä oikeasti vertailee, niin eivät ne niin paljon päällekkäin mene. Esimerkiksi demareilla on kestävän kehityksen arvonlisävero keskeisen lähdeveron ohella ollut paljon esillä julkisuudessa. Sitä ei ole meidän listassamme. Meillä tuo varallisuusvero on huomattava esitys, ja sitä ei demareilla ole, kuten ei muistaakseni sukupolvenvaihdoshuojennuksen leikkaamista samalla tavalla. On selvää, että kun tehdään veropolitiikkaa, niin eri tahoilla on osin samanlaisia osin erilaisia tavoitteita.

Onko sukupolvenvaihdoshuojennuksen vaikutuksista tehty arviota? Onko mahdollista, että yritysten sukupolven vaihdos ei kannata jatkossa?

– Vaikutusarvio on VATT:in tekemästä verotukilistauksesta. Jos sitä lähdettäisiin toteuttamaan, ministeriö varmasti tekisi tarkemman vaikutusarvion. Minun ymmärtääkseni verotukiarvio ei sisällä käyttäytymisvaikutuksia.

Ehdotuksia on kritisoitu siitä, että ne voivat vähentää työllistämisen kannattavuutta? Voiko veroesityksillänne olla negatiivinen vaikutus työllisyyteen ja voivatko ne estää työllisyystavoitteiden saavuttamisen?

– Eri ehdotuksia on arvioitu. Pääsääntöisesti ne ovat sen suuntaisia, etteivät riippumattomat asiantuntijat ole löytäneet niille negatiivisia työllisyysvaikutuksia, ainakaan merkittävissä määrin. Esimerkiksi osinkoveroehdotuksemme on sellainen, mistä valtiovarainministeriö teki perusteellisen selvityksen, eikä siinä keksitty negatiivista työllisyysvaikutusta. Lisäksi kun yrittäjävähennys luotiin viime vaalikaudella, niin sille ei keksitty vaikutusarvioinnissa positiivisia työllisyysvaikutuksia. Tällöin sen poistamisella ei myöskään voi olla negatiivisiakaan.

Voiko veroesityksenne olla epätasa-arvoinen? Sitä on kritisoitu muun muassa ankarammaksi pienille kuin isoille yrityksille ja että osa aloista voisi kärsiä toisia enemmän?

– En ole ajatellut, että tällä olisi kovin erisuuntaisia vaikutuksia. Luonteeltaan tämä kuitenkin on etujärjestön lista ehdotuksista, joista hallitus valitsee jotain, jos haluaa valita. Siinä vaiheessa tehtäisiin vaikutusarviota varmasti monelta kantilta muun muassa sektoreittain. Minulla ei ole mitään harhakuvitelmia, että missään todellisuudessa tällaista SAK:n veroesityslistausta kukaan toteuttaisi kokonaisuutena. Se on tällainen buffet, jossa on erilaisia ajatuksia, joihin toivotaan poliitikkojen tarttuvan. Kun he kokonaisuuden sorvaavat, niin he varmasti pitävät huolen, että kokonaisuus olisi joillain tavoin tasapuolinen.

Onko esitys kuitenkin tehty ihan tosissaan, kun sitä on pidetty myös poliittisena pelinä: tehdään mahdollisimman tiukkoja linjauksia, että ei-niin-tiukat menisivät helpommin läpi?

– Ihan tosissaan on tehty. Nämä ehdotukset ovat pääsääntöisesti sen sorttisia, mitä ekonomistitkin laajasti kannattavat: veropohjien tiivistämistä ja verotuksen neutraaliutta edistäviä. Ne eivät ole ekonomistin vinkkelistä erityisen radikaaleja. Juuri tuollaisena julkaisimme sen jo helmikuussa meidän verotavoitteiden yhteydessä. SAK:lla on samanlaisia ollut iät ajat.

Esitystänne on hieman moitittu myös siitä, että se painottuu todella vahvasti osinkojen verotukseen eikä niinkään haittaveroihin? Miksi tällainen valinta?

– Taustalla on tietysti tulonjakopreferenssimme. SAK on painottanut matalia tuloeroja ja pienipalkkaisten asemaa. Kulutusverot iskevät aina pahemmin pienituloisiin. Toinen ajatus taustalla on, että listaamattomien yritysten osinkoverotus on hyvin laajasti ekonomistien toimesta todettu huonoksi malliksi. Valtiovarainministeriön esitystä me itseasiassa olemme tässä toistamassa, se ei ole meidän oma keksintö, vaan VM:n asiantuntijaryhmän esitys. Sitä on suositeltu myös ETLA:n ja VATT:n raportissa suositeltiin listaamattomien osinkoverotuksen uudistamista. Sillä on laaja kannatus virkamiehissä ja akateemisissa ekonomeissa, vaikka se herättääkin kritiikkiä yrityksissä.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tytär asui vuokratta vanhempien yksiössä 33 vuotta – perinnönjaosta repesi lopulta vuosien muheva riita

  2. 2

   Hissiyhtiö Kone ylitti odotukset – tulos kasvoi lähes viidenneksen

  3. 3

   Omaishoitaja-Merjan, 58, mitta tuli täyteen ja siitä alkoi kansanliike – ”Mitä jos sovittaisiin, että nyt loppui omaishoito”

  4. 4

   Kuluttaja-asiamies harkitsee ryhmäkannetta kahdesta 2 000 euron pikavipistä – todellinen vuosikorko jopa 350 prosenttia

  5. 5

   Näin uhkaava Postin suurlakko vaikuttaisi tavallisen kansalaisen arkeen – ja näin siihen voi varautua

  6. 6

   Syöpälääkkeen myyntilupa siivitti Orionin tuloksen kasvuun

  7. 7

   Tulosvaroituksen antanut Nokian Renkaat vähentää 41 henkilöä – jatkaa lomautuksia ensi vuonna

  8. 8

   ABB:n tulos kyykkäsi – näkymät Euroopassa ja Kiinassa sekalaiset

  9. 9

   Lääkesaatavuudessa jo yli 1300 häiriötä tänä vuonna – huoli rintasyöpälääke letrotsolista sen sijaan ohi

  10. 10

   Nesteen tulos parani – uusiutuvien tuotteiden myyntimäärä kasvoi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tytär asui vuokratta vanhempien yksiössä 33 vuotta – perinnönjaosta repesi lopulta vuosien muheva riita

  2. 2

   Näin uhkaava Postin suurlakko vaikuttaisi tavallisen kansalaisen arkeen – ja näin siihen voi varautua

  3. 3

   Suomalaiset villinneen puolalais­ketjun vaate­mallisto vaihtuu kahden viikon välein – nyt yhtiö kertoo, mitä vaate­jätteelle tapahtuu

  4. 4

   Wahlroos: Suomen kilpailuetuja ovat halvat insinöörit ja ”se, että täällä on saakelin kylmä”

  5. 5

   Omaishoitaja-Merjan, 58, mitta tuli täyteen ja siitä alkoi kansanliike – ”Mitä jos sovittaisiin, että nyt loppui omaishoito”

  6. 6

   Kuluttaja-asiamies harkitsee ryhmäkannetta kahdesta 2 000 euron pikavipistä – todellinen vuosikorko jopa 350 prosenttia

  7. 7

   Björn Wahlroos: Suomen kilpailukykyä ei tuhonnut Sari Sairaanhoitaja, vaan Nokia

  8. 8

   Suuret lakot alkavat Postissa – PAU uhkaa: Jakelu keskeytetään 2 viikoksi

  9. 9

   Nokian Renkailta yllättävä tulosvaroitus pörssin sulkeutumisen jälkeen

  10. 10

   Postin työtaistelusta tulossa poikkeuksellisen rankka – PAU:n Nieminen: ”Olemme viimeksi uhanneet näin laajoilla lakkotoimilla 1960-luvulla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen luuli löytäneensä itselleen unelmien kodin järvenrannalta Kainuusta – järkyttävä totuus paljastui, kun viranomainen huomasi oudon fontin pöytäkirjassa

  2. 2

   Painajaisperinnöistä yksi on yli muiden – ”Kukaan ei huoli edes ilmaiseksi”

  3. 3

   IS kysyi tavallisilta suomalaisilta, paljonko he saivat perintöä – eläkkeellä oleva Matti, 67, tempaisi esiin kovan luvun

  4. 4

   Näin säästät ruokalaskussa satasia kuukaudessa – suurperheiden äidit paljastavat parhaat kikkansa

  5. 5

   Köyhän lapsuuden kokenut Seppo, 64, asuu nyt miljonäärinä Aurinkorannikolla – ”Ensimmäiseksi pitää lopettaa lottoaminen”

  6. 6

   Suvin perheen Tjäreborgin luksus­loma meni solmuun vain kolme päivää ennen lähtöä – puhelu hotellille paljasti varauksen karun kohtalon

  7. 7

   Riittääkö Triplaan asiakkaita? Asiantuntija: ”Solmu­kohta­harha” voi koitua kauppa­keskuksen kohtaloksi

  8. 8

   Haluatko säilyttää elintasosi eläkkeellä? Näin paljon sinun pitäisi säästää joka kuukausi

  9. 9

   Tytär asui vuokratta vanhempien yksiössä 33 vuotta – perinnönjaosta repesi lopulta vuosien muheva riita

  10. 10

   Paljonko maitopurkki maksaa? Testaa, tunnetko tuttujen elintarvikkeiden hinnat!

  11. Näytä lisää