Veikö Metsä Group mahdollisuudet kiinalaiselta Kaidilta? ”Tehdashanke on edelleen vireillä” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Veikö Metsä Group mahdollisuudet kiinalaiselta Kaidilta? ”Tehdashanke on edelleen vireillä”

Metsä Group on ilmoittanut tarvitsevansa Kemiin kotimaisen lisäksi tuontipuuta. Myös Kaidin biojalostamo voisi tuoda puuta Ruotsista ja vähemmässä määrin Venäjältä.

Julkaistu: 15.5.2019 8:05

”Metsä Groupin hankkeen suuruusluokka on tietysti sellainen, että se on otettava oman tehtaamme raaka-aineen hankinnassa huomioon”, Kaidi Finlandin vt. toimitusjohtaja Olli-Pekka Viljakainen sanoo uutistoimisto Startelille.

Kemiin on vireillä kaksi suurta metsäteollisuuden investointia. Toinen näistä on Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren uusi sellutehdas ja toinen on kiinalaisen bioenergiayhtiö Sunshine Kaidin New Energy Groupin eli Kaidin suunnittelema biojalostamo.

Monet ovat arvioineet, että Metsä Groupin 1,5 miljoonaa sellutonnia vuodessa tuottava tehdashanke olisi paha takaisku Kaidi Finlandin hankkeelle, osin jo siitä syystä, että tehtaat kilpailevat samasta puuraaka-aineesta.

Metsä Groupin biotehdas nielisi 7,6 miljoonaa kuutiota kuitupuuta vuodessa eli 4,5 miljoonaa kuutiota enemmän kuin nykyinen, koneiltaan jo vanhentunut tehdas.

Tämä olisi puunkäytön merkittävä lisäys. Suomalainen metsäteollisuus käytti viime vuonna raakapuuta yhteensä 74 miljoonaa kuutiota. Yhtä sellutonnia varten tarvitaan noin viisi tonnia puuta.

Suunnittelu jatkuu yhä

Kaidi Finlandin vt. toimitusjohtajana on toiminut elokuusta lähtien Olli-Pekka Viljakainen, joka seurasi tehtävässä konsulttiyhtiö Accenturen johtajaksi siirtynyttä ex-poliitikko Carl Haglundia.

Viljakaisen mukaan Metsä Groupin tehdas ei toteutuessaan romuta Kaidin suunnitelmia.

– Tehdashanke on edelleen vireillä. Metsä Groupin investointihanke on ollut tiedossa jo pidempään, joten siinä suhteessa tilanne on ennallaan. Metsä Groupin hankkeen suuruusluokka on tietysti sellainen, että se on otettava oman tehtaamme raaka-aineen hankinnassa huomioon, Viljakainen sanoo uutistoimisto Startelille.

Kaidin biojalostamo nielisi puuta selvästi vähemmän kuin Metsä Fibren tehdas eli 2,8 miljoonaa kuutiota vuodessa. Viljakaisen mukaan biojalostamo voi käyttää raaka-aineenaan myös erilaisia metsäteollisuuden sivuvirtoja, jos ne täyttävät kehittyneille biopolttoaineille asetetut vaatimukset. Sivuvirroilla tarkoitetaan muun muassa hakkuujätettä.

Metsä Group on ilmoittanut tarvitsevansa Kemiin kotimaisen lisäksi tuontipuuta. Myös Kaidin biojalostamo voisi tuoda puuta Ruotsista ja vähemmässä määrin Venäjältä.

– Tuontiraaka-aineen maksimoiminen tulee olemaan meille tärkeä tavoite. Tuontipuu voi tulla Venäjältä ja lähialueilta, lähinnä Ruotsista. Tämän takia Kemin liikenneyhteyksien kehittäminen on tärkeää sekä Metsä Groupille että meille, Viljakainen toteaa.

Aiemmin asialla Vapo ja Metsä Group

Kaidi ei ole ensimmäinen yritys, joka kaavailee Kemiin biojalostamoa. Aiemmin Metsä Group ja Vapo suunnittelivat biopolttoaineita valmistavaa tehdasta Kemin Ajoksen satama‐alueelle. Viljakainen oli jo tällöin mukana tässä projektissa.

Metsä Groupin ja Vapon tehdas olisi tuottanut vuodessa jopa 200 000 tonnia biopolttoaineita liikennekäyttöön. Vaihtoehtoinen sijoituspaikka tehtaalle olisi ollut Äänekoski, mutta Kemiin päädyttiin sataman läheisyyden takia.

Metsä Group irrottautui jalostamohankkeesta vuonna 2012 ja Vapo pari vuotta myöhemmin. Yksi merkittävä syy oli EU:n biopolttoainestrategiaan liittyvä epävarmuus.

Myös Kaidi Finlandin jarruna on ollut EU:n uusiutuvan energian direktiivi Red II, joka on uhannut rajoittaa puun käyttöä raaka-aineena.

Ympäristöluvan Kemin biojalostamo sai vuosi sitten, ja tontti Ajoksen alueelta on hankittu Kemin kaupungilta jo vuonna 2016.

– Meillä on vielä paperityötä tehtävää paljon ennen kuin puhutaan varsinaisesta investointipäätöksestä. Tähän puolestaan vaikuttavat myös Pohjois-Suomen muut suuret metsäteollisuushankkeet, joiden pohjalta kokonaisuutta arvioidaan, Viljakainen sanoo.

Kaidi Finlandin tehdas maksaisi toteutuessaan lähes miljardi euroa. Varsinainen investointipäätös on luvassa aikaisintaan ensi vuosikymmenen alussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?