OP:n ekonomisti: Trump saattaa venyttää kauppasotaa – ei pelkää nyt uudelleenvalintansa puolesta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

OP:n ekonomisti: Trump saattaa venyttää kauppasotaa – ei pelkää nyt uudelleenvalintansa puolesta

Donald Trump pitää puhetta Washingtonissa 9. toukokuuta.

Julkaistu: 13.5.2019 13:06

Yhdysvaltain ja Kiinan välinen kauppamittelö näyttää jatkuvan. Tuloksia ei ole tullut.

Viime viikon neuvottelut Washingtonissa päättyivät ilman tulosta. Kyseessä oli neuvottelujen yhdestoista kierros, jonka piti olla viimeinen ennen maiden välillä solmittavan sopimuksen allekirjoittamista. Yhteisymmärrystä ei kuitenkaan löytynyt. Yhdysvallat asetti perjantaina Kiinan tuonnille 25 prosentin lisätullit.

Yhdysvaltain kauppaneuvottelija Larry Kudlow kertoi eilen, ettei jatkoneuvotteluiden päivämäärästä ole sovittu. Hän viittasi kuitenkin mahdollisuuteen, että presidentti Donald Trump ja Kiinan presidentti Xi Jinping tapaisivat G20-kokouksen yhteydessä kesäkuussa Japanissa.

OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen.

OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen ei usko, että maiden välinen pattitilanne laukeaisi lähiaikoina. Kyse on kauppasodan asteelle tulehtuneesta tilanteesta, jossa vastatoimet ovat seuranneet toisiaan.

– Kyse on lähinnä siitä, kuinka laajaksi kauppasota yltyy. Tilanne ei näyttäisi olevan nopeasti ratkeamassa mihinkään. Aika vähän on saatu tietoa siitä, mikä laukaisisi tilanteen niin, että nyt asetetuista tariffeista voitaisiin luopua, Heiskanen toteaa Taloussanomille.

Hänen mukaansa perusoletus on se, ettei tilanne tästä juuri enää pahene, mutta paraneminen on lähinnä toivon varassa. Trumpin kohdalla poliittista painetta sopimuksen aikaansaamiseen vähentää se, että Yhdysvaltain talous kasvaa edelleen kohtuullista vauhtia.

– Välittömät kannustimet eivät ole riittävät, jotta sopuun pyrittäisiin lyhyellä aikavälillä. Kannustimet nopeaan ratkaisuun olisivat suuremmat siinä tilanteessa että talouskehitys heikkenisi. Tämä koskee myös Kiinaa.

Oma vaikutuksensa on Yhdysvaltain vuoden 2020 presidentinvaaleilla.

– Talouden heikentyminen voisi vaikuttaa Trumpin uudelleenvalintaan. Niin kauan kuin tällaista vaikutusta ei ole, hän voi olla valmis venyttämään neuvotteluja pitkäänkin.

Tullien talousvaikutusten laskeminen on vaikeaa. Vaikutus Yhdysvaltain ja Kiinan talouteen voi olla prosentin kymmenyksiä. Suorien talousvaikutusten sijaan suurempi vaikutus voisi olla markkinoiden hermostumisella.

”Ei välitöntä romahdusuhkaa”

Yhdysvaltain kauppaneuvottelija Kudlow totesi viikonloppuna, että molemmat maat kärsivät kauppakiistasta. Kiina on toistuvasti kertonut, että se ei pidä kauppasuhteiden kiristymistä toivottuna.

– Maiden välinen kauppa on kuluneen vuoden aikana supistunut ja samaan aikaan Yhdysvaltain Kiinan-kaupan vaje kasvanut, Heiskanen toteaa.

Viime vuonna Yhdysvaltain kauppavaje Kiinan kanssa kipusi tulleista huolimatta uuteen ennätykseen. Tosin näin tapahtui myös EU:n kanssa.

Punnukset eivät ole tasan. Maailman merkittävin vientitalous Kiina vie Yhdysvaltoihin tavaraa noin 500 miljardin dollarin arvosta vuodessa. Yhdysvallat vie puolestaan Kiinaan vuosittain tavaraa alle 150 miljardin dollarin arvosta.

Periaatteessa Yhdysvaltain tuontitullien ei pitäisi tulla kenellekään yllätyksenä. Trump esitti jo vaalikampanjansa aikana kiinalaistuotteille peräti 45 prosentin tulleja. Hän on puhunut Kiinan-kaupan epätasapainosta jo vuosikausia.

Markkinoilla Trumpin tulliuhkaus aiheutti viime viikolla hermostuneisuutta ja osakekurssit laskivat Yhdysvalloissa. Tämä lisäsi arvioita, joiden mukaan alkuvuoden suotuisa pörssikehitys voisi olla päättymässä.

Heiskanen ei usko, että kauppaneuvottelujen venyminen uhkaisi romahduttaa osakekurssit.

– Viime viikko oli Yhdysvaltain markkinoilla heikko, mutta kun akuutti neuvottelutilanne vakautuu eikä uusia toimia tule, markkinat voivat kiinnittää huomionsa talousdataan. Maailmantalouden yleinen vire on nyt ollut parempi ja myös Yhdysvaltain tuloskausi sujui odotuksia paremmin. Fundamenttien puolesta en näe tässä tilanteessa syytä laajempaan hermostumiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?